
De nieuwe eigenaren van een jaren zeventig woning in het Groene Hart, besloten om eerst te ervaren hoe het wonen er zou zijn, alvorens het interieur aan te pakken. Interieurarchitect Erik-Jan Verweij van het Woerdense Revive Interior B.V., kreeg hiervoor de opdracht. Het resultaat na een ingrijpende verbouwing is een woning met een eigentijds interieur en architectonische veranderingen, zoals nieuwe raampartijen en een terras overkapping. Functie en design zijn tot in detail bedacht en prachtig uitgevoerd.
Het was niet vanzelfsprekend dat er een interieurarchitect werd ingeschakeld. De eigenaar vertelt: “Mijn vrouw en ik waren in gesprek over onze wensen met een interieur- bouwer. Zijn reactie was: ‘Je hebt ook een binnenhuis- architect nodig en ik weet wel een goede’.” Zo werd Revive ingeschakeld. Erik-Jan vertelt, terwijl we onder de door hem ontworpen houten terras-overkapping met glazen puntdak zitten: “We zijn begonnen met het helder krijgen van hun wensen.” De bewoner haakt daar lachend op in: “Je hele leven wordt in kaart gebracht aan de hand van een vragenlijst.” Erik-Jan beaamt: “Ik probeer altijd eerst duidelijk te krijgen wat belangrijk is voor iemand en vraag bijvoorbeeld om een dag van je leven in kaart te brengen. Zo bleek dat een kledingkast in de slaapkamer niet meer handig zou zijn, wegens de verschillende tijden waarop de eigenaren opstaan.” De bewoner: “Erik-Jan’s gefaseerde aanpak stond ons erg aan en van het ontwerp waren we direct onder de indruk.” Voor de finishing touch werd de styling verzorgd door Natalie Swinkels van Studio Zuyd.
Sfeervol glas-in-lood
De hoofdentree wordt minder vaak gebruikt als entree dan de bijkeuken, maar is het vermelden zeker waard mede dankzij de dakspanten en het sfeervolle glas-in-lood. Erik-Jan: “We hebben het originele glas laten schoonmaken en in dubbel glas laten plaatsen.” De kleuren ervan komen terug in de designlamp, die is voorzien van een ingenieus ophangsysteem in het schuine plafond. De entree is open tot aan de nok, waar voorheen een kamer was en nu een balustrade met werkplek in rustiek eikenhout. De eveneens rustieke eikenhouten trap is voorzien van een prachtig stalen reling: materiaal dat ook voor de plinten is gebruikt. “We hebben een leverancier hiervoor die echt vakwerk levert. De plinten heb ik op kleur van de wanden laten spuiten.” Ook voor de meterkast heeft de interieurarchitect een mooie oplossing laten maken: deze blijkt verstopt achter de langwerpige spiegel bij de trap. Des te verrassender aangezien deze wand met grote tegels is afgewerkt. Een andere verrassing vormt de entree via de bijkeuken aan de achterzijde: een warm welkom met kastfronten in een poederroze tint met, volgens het lichtplan van Erik-Jan, twee opvallende, ronde inbouwwandspots in zandkleurig behang.
Waar voorheen in de woonkamer twee openslaande deuren naar de entreehal waren, is nu een kastenwand in een nis gemaakt, met daaronder een kamerbreed dressoir. Een robuuste eikenhouten verticale balk markeert de overgang naar de wand met elektrisch bedienbare panelen waarachter de ingebouwde tv subtiel is verborgen. Tegenover de wand is de op maat gemaakte warmrode loungebank gesitueerd, die onder een in ere hersteld rond raam staat.
Via beide zijdes van de doorkijkhaard kom je bij de grote eettafel die aan de een zijde wordt geflankeerd door een serre en aan de andere zijde door de keuken. De doorkijkhaard is geplaatst in een omlijsting van in verstek gezaagd natuurlijk eikenhout dat voor veel elementen in de woning is gebruikt. De haardwand zelf is semitransparant. “De open stenen zijn een gewaagde keuze, maar maken deze roomdivider luchtiger. Vaak wordt gedacht dat je een haardwand alleen brandwerend krijgt door hem dicht te maken, maar zo kan het dus ook”, licht Erik-Jan toe.
Vergezicht over de polder
”De keuken en woonkamer beslaan één ruimte maar voelen toch als verschillende zones, door de haard en de verschillende typen vloerafwerking”, vertelt Erik-Jan. Die vloerafwerking bestaat uit een eikenhouten visgraatparket in de woonkamer en een cementkleurige gietvloer van 50% gerecycled materiaal voor de rest van deze beneden- verdieping. De uitnodigende serre is een geliefde plek voor het gezin en haar visite met een prachtig uitzicht over het weidse polderlandschap. Ook aan de eettafel bij de haard is het goed vertoeven met een groter gezelschap onder de schitterende designlamp van doorzichtige glazen bollen.
De strakke, zwart uitgevoerde keuken heeft een vingerproof nano-coating en lichtgrijze wandtegels die in verschillende reliëfs door de hele woning zijn gebruikt. Het houten lattenplafond zorgt behalve voor een prachtige uitstraling, voor een aangename akoestiek en een onzichtbare uitblaasfunctie van het aircosysteem. De gordijnrails voor de glazen pui is ook mooi verwerkt in het frame van het lattenplafond. Dit plafond loopt door in de gang richting toilet, speelkamer, bijkeuken en waskamer die in directe verbinding staat met een geïntegreerde vuile waskoker op de eerste etage.
Mainsuite en -suite badkamer een lust voor het oog
Op de eerste etage zijn verschillende vertrekken, waaronder de slaapkamer van de ouders. Deze biedt toegang tot de ruimte met op maat gemaakte kledingkasten, de badkamer en het vernieuwde balkon. Het hoofd- bord van het bed is gemaakt van dezelfde eikenhouten latten als het keukenplafond; een van de manieren waarop de interieurarchitect beide verdiepingen met elkaar in verbinding heeft gebracht. Het minimalistische rooster van de geïntegreerde airco is verwerkt in een houten lat in de wand.
In de moderne badkamer hangt een eikenhouten maatwerkmeubel en in gun metal uitgevoerde kranen. De ranke verwarming is ton-sur-ton op kleur van de wand gespoten. Boven het vrijstaande bad hangt een opvallende, steenrode wandlamp. De geluidsinstallatie is daarentegen onzichtbaar weggewerkt in de wand. Deze toepassingen zijn illustratief voor de wijze waarop Revive de nadruk legt op wat een lust voor het oog mag zijn en datgene wat functioneel van belang is, maar juist aan het oog onttrokken mag worden.
“Revive de nadruk legt op wat een lust voor het oog mag zijn”
Fotografie: Jaro van Meerten