glazenpuien, metaglas, the art of living

  • Metaglas
  • Het Eek 5
  • 4004 LM Tiel

Glazen puien voor een extraverte uitstraling | Metaglas

Jarenlang werd erover gefantaseerd door de bewoners: ze wilden graag nog één keer hun droomhuis bouwen. Na het vinden van een prachtig kavel werd in Beetsterzwaag Villa K. gerealiseerd. Het is een woning met een kruisvormige plattegrond die door het kleurgebruik opgaat in de omgeving, maar dankzij de extreem transparante glazen puien van Metaglas óók uitgesproken extravert is. 

 

glazenpuien, metaglas, the art of living

Van gesloten naar open

Schievink ontwierp Villa K. op een kavel van zo’n 5.000 vierkante meter. “Het ligt aan de rand van een bos, maar toch dicht bij het dorp. Het is een fantastische plek. Een plek die mij de uitdaging gaf om voor de opdrachtgevers iets neer te zetten voor de rest van hun leven.”  De architect tekende de woning in de vorm van een kruis, met een open plattegrond. Toch heeft het veel verschillende ruimtes; van zeer open tot besloten. Zo hebben de woonkamers en het eetgedeelte een sterke relatie met de tuin terwijl de slaapvertrekken en werkkamers veel geslotener zijn.  

Naadloze verbinding

Om tot een naadloze verbinding tussen binnen en buiten te komen koos Schievink voorMethermoXLpuien van Metaglas in combinatie met een E-profiel. Dit slanke aluminium profiel bestaat uit één stuk, zonder verspringingen. “We zochten glazen puien die letterlijk van vloer tot plafond van glas zijn”, licht Schievink toe. “Met dit product zie je geen onderdorpel: debinnenvloeren de buitenvloer (terras) liggen op exact hetzelfde niveau. Alleen glas scheidt ze. Dat is een detail waarmee je het ultieme binnen-buitengevoel creëert. Alleen glas is de meest minimale scheiding die je kunt hebben.” 

glazenpuien, metaglas, the art of living

Balans privacy

Van een introvert naar een extravert huis, met zoveel transparantie, daar moesten de bewoners even aan wennen, vertelt de architect. “Ondanks de grote wens voor openheid waren ze wel huiverig dat het huis misschien te weinig privacy zou bieden. Daarom hebben we (onzichtbare) voorzieningen aangebracht voor gordijnrails, maar er hangt nog steeds niks. Daaraan zie je dat het ontwerp werkt – de bewoners genieten elke dag van de verbinding met buiten. Een transparant huis is geen probleem zolang er maar voldoende plekken zijn om je terug te trekken. Die verhouding moet goed in balans zijn.” 

glazenpuien, metaglas, the art of living

 

Tekst: Marlou Peters – Overkamp
Fotografie: Gerard van Beek Fotografie

___

___

Meer projecten bekijken van Metaglas?