Goede ventilatie in serre betekent een goed leefklimaat  

Solarlux

Een goed geïsoleerde serre is een leefruimte die het hele jaar door gebruikt kan worden. Daarom geldt voor deze ruimte hetzelfde als voor de andere kamers in huis: regelmatige ventilatie. Bij  hoogwaardige glazen aanbouwen, gecombineerd met intelligente technologie, gaat dit bijna als vanzelf. De glazen vouwwanden zorgen ervoor dat de serre royaal geopend kan worden en verbinden binnen en buiten perfect met elkaar. Hier weet Solarlux schoonheid perfect te combineren met functionaliteit. 

Serre, ventilatie, The Art of Living

Hoogwaardige beglazing 

Even voor de goede orde: af en toe een beetje condens is niet zo erg. Vooral bij plotselinge temperatuurschommelingen kan zich snel water verzamelen op de ruiten of de profielen. Warme, vochtige lucht koelt daar sneller af en het water slaat neer. Open gewoon het raam en de vochtige lucht kan naar buiten ontsnappen en je voorkomt schimmelvorming.   

Moderne serres met hoogwaardige beglazing, zoals die van de fabrikant Solarlux, hebben een uitstekende dichtheid en thermische isolatie. Deze zijn zo gebouwd dat de lucht goed kan circuleren. Warme lucht is minder dicht dan koude lucht, dus is het licht en stijgt op. Tegelijkertijd kan het meer vocht opnemen dan koude lucht. Idealiter zou een serre daarom ventilatiemogelijkheden in het dakgedeelte moeten hebben.  

Serre, ventilatie, The Art of Living

Automatische ventilatie 

Een geautomatiseerd controlesysteem in combinatie met moderne sensortechnologie biedt uitkomst. De sensoren controleren permanent de vochtigheid in de serre. Deze waarde is programmeerbaar. Een waarde tussen 40 en 60 procent wordt over het algemeen als optimaal beschouwd. Als de luchtvochtigheid te hoog is, opent de regeleenheid automatisch ramen voor ventilatie. Het moderne systeem reageert ook snel op weersveranderingen en sluit de ramen tijdig bij plotselinge harde wind en regenbuien.   

Serre, ventilatie, The Art of Living

Milieuvriendelijk 

Tot slot een algemene tip: door de temperatuur in de serre constant op een bepaald niveau te houden, helpt condensatie te voorkomen. Bij koude temperaturen mag de verwarming niet worden uitgeschakeld – ook als je een paar dagen niet thuis bent. Dit is trouwens ook goed voor de portemonnee: energetisch gezien is het beter om de temperatuur in de kamer constant te houden in plaats van deze te laten afkoelen en vervolgens de verwarming hoger te zetten.    

 

Editor: Media team

Datum: 16-05-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Redactie The Art Of Living

Fotografie: Solarlux