Goedkoper wonen door je hypotheek oversluiten te overwegen

Als woningbezitter wil je zo goedkoop mogelijk wonen, wat neerkomt op het minimaliseren van de rentelasten op je hypotheek. Zo houd je een groter vermogen over voor vakanties, of bijvoorbeeld investeringen in je woning. Denk aan een eigen zwembad of jacuzzi, een nieuwe badkamer of een investering in de keuken. Een van de mogelijkheden om je rentelasten te verlagen, is het oversluiten van de hypotheek. Hypotheekadviseur Frits biedt een handige tool aan, waarmee je alvast kunt berekenen of het oversluiten van een hypotheek voor jou interessant is. Er zijn hierbij verschillende factoren om rekening mee te houden. In dit artikel lees je er meer over! 

Hypotheek oversluiten kan je maandlasten verlagen 

Het idee achter een hypotheek oversluiten, is het verlagen van je maandlasten door te profiteren van een lagere hypotheekrente. Het oversluiten van je lopende hypotheek is logischerwijs voornamelijk interessant, wanneer de rente in de afgelopen periode gedaald is. Er zijn ook andere situaties, waarin het oversluiten een optie kan zijn. Denk aan de situatie waarbij je boetevrij een groot deel van je hypotheek versneld af wilt lossen, bijvoorbeeld door een financiële meevaller. Mogelijk is in de voorwaarden van je huidige hypotheek opgenomen dat je slechts 10% boetevrij af mag lossen op jaarbasis. Het oversluiten van de lopende hypotheek biedt je de kans een hypotheek tegen gunstigere voorwaarden af te sluiten. 

Meer zekerheid over je maandlasten 

Een lagere hypotheekrente en gunstigere voorwaarden zijn voorbeelden van redenen om eens uit te zoeken of het oversluiten van de hypotheek voor jou interessant kan zijn. Een derde reden is de zekerheid die het oversluiten van een hypotheek biedt. Mogelijk los je de huidige hypotheek al tien jaar af en wil je voor de komende twintig jaar de zekerheid hebben van vaste maandlasten. Bij het oversluiten van de hypotheek kun je de hypotheekrente voor de resterende twintig jaar vastzetten. 

Oversluiten van een hypotheek is niet gratis 

Houd rekening met het feit dat een hypotheek oversluiten niet gratis is. Je betaalt bijvoorbeeld standaard een boeterente, wanneer je een hypotheek tegen een lagere rente of gunstigere voorwaarden opnieuw afsluit. Een online rekentool helpt je alvast een inschatting te maken van deze kosten. Het financiële voordeel van een hypotheek oversluiten moet hoger liggen dan hetgeen het oversluiten van de lopende hypotheek kost. Naast de boeterente zijn er meer kostenposten om rekening mee te houden. Denk ook aan de taxatiekosten, de notariskosten en de advies- en bemiddelingskosten. Een hypotheekadviseur kan precies voor je berekenen, of het oversluiten van een hypotheek financieel voordeel oplevert.