villatuin, studio redd, groene tuin, beplanting, witte villa

  • Studio Redd
  • Abcovenseweg 23a
  • 5051 PT Goirle

Gooische villa tuin | Studio Redd

De eigenaren van deze luxe villa in ‘t Gooi tuinieren graag in hun vrije tijd. De tuinen van Piet Oudolf zijn voor hen een belangrijke inspiratiebron. Ze vroegen Studio Redd om hierop geïnspireerd een tuinontwerp te maken vol van beleving in elk seizoen. De tuin heeft een royale afmeting van 2600 m2 en vormt daarmee een perfect decor voor een uitvoering van de weelderige stijl van Oudolf. De tuinarchitecten hebben dan ook flink uitgepakt met een uitgebreid beplantingsplan met een natuurlijk karakter. De beplanting vormt een bijzonder contrast met de moderne architectuur van de woning. De witte, statige woning rijst groot boven de grond uit. Het lijkt alsof de tuin de woning aanbidt; een prachtige omlijsting.

villatuin, studio redd, groene tuin, beplanting, witte villa

Bijzonder beplantingsplan

Aan de randen van de bosachtige kavel stond veel oude beplanting. Sommige bomen en struiken waren zeer fraai, andere wat minder. Samen met de hovenier is er een plan van aanpak opgesteld om deze groenstrook ook tijdens de bouw deels te kunnen behouden. Hiervoor is een selectie gemaakt van de mooiste exemplaren. Later zijn die verder aangevuld met volwassen, nieuwe beplanting om de tuin direct een groene structuur mee te geven. Wanneer je kiest voor jonge planten, duurt het vaak heel lang voordat je het beoogde effect krijgt. Daarnaast vergen jonge planten vaak nog intensieve verzorging. Wanneer je de tuin compleet afgewerkt wil hebben zonder te veel onderhoud, is dit een perfecte oplossing. De grote, groene zoom rondom geeft de tuin het hele jaar privacy.

villatuin, studio redd, groene tuin, beplanting, witte villa

Borders met wow-effect

Met de borders in de tuin is flink uitgepakt. De basis van de beplanting bestaat uit siergrassen. Het kiezen voor grassen is heel slim, omdat grassen snelvullend zijn en niet een totaal eigen leven gaan leiden. Daarnaast hebben ze een dubbele uitstraling: ze zijn natuurlijk en sierlijk tegelijk. Daarbij geven deze grassen de borders structuur en door ze in grote groepen te herhalen, krijgt de tuin een rustig, maar toch natuurlijk karakter. Tussen de grassen staan grote groepen met vaste planten, die met hun bloei in het voorjaar en in de zomer zorgen voor dat ‘wow-effect’. Bij de keuze van de vaste planten is er niet enkel gekeken naar kleur, maar ook naar de bloeivorm. Zo zijn er bijvoorbeeld aarvormige bloemen en schermbloemen. Enkele grotere heesters worden gebruikt als solitair in de borders en zorgen voor een gevarieerde gelaagdheid in de beplanting. En ook belangrijk: de tuin draagt bij aan de biodiversiteit en biedt veel ruimte voor bijen en vlinders.

villatuin, studio redd, groene tuin, beplanting, witte villa

Lievelingsplek

Naast het ruime terras aan de woning is er in de tuin ook plaats gemaakt voor een kleinere zitplek, namelijk een zitkuil. De zitkuil was een grote wens van onze opdrachtgevers, om zo bijna letterlijk in het groen te kunnen zetten. In de zitkuil ervaar je de weelderige beplanting nog meer en waan je jezelf op een compleet andere plek. Het effect is alsof je in een beschermd natuurgebied loopt: stil, weids en puur. Niet verbazingwekkend: gelijk na oplevering was dit voor de familie al het favoriete zitje. De zitkuil is gestyled met moderne fauteuils en door de toevoeging van een vuurschaal kan hier tot in de late uurtjes worden geborreld.

villatuin, studio redd, groene tuin, beplanting, witte villa

Tekst: Studio Redd
Fotografie: Studio Redd

____

Studio Redd

____

Meer projecten zien van Studio REDD?