Vide, ruimtelijk, licht, hoogteverschil, grachtenpand, Bart van Wijk

Eigenzinnig grachtenpand vol licht | Bart van Wijk

Bart van Wijk geeft ieder interieur iets eigenzinnigs

Oud-Zuid is een van Amsterdams mooiste buurten, met grachtenpanden uit de jaren ’30. In één van deze van de charmante straten toverde Bart van Wijk een kantoorpand om tot een oud pand met een moderne kern waar licht de hoofdrol speelt.

Grachtenpanden zijn vaak hoog en diep. Om hier een open geheel van te maken, werd door de bewoners de hulp van Bart van Wijk ingeschakeld. Hij haalde alle muren en plafonds weg en bouwde de binnenkant opnieuw op met een metalen staalskeletconstructie. Drie kolommen lopen zichtbaar van de kelder door de enorme vide, ze verbinden visueel de verschillende ruimtes op de verdiepingen tot één geheel. Dit deed hij in samenwerking met Gernand & de lint en Aannemersbedrijf Barnhoorn en Van Duijn.

Motorkap van een Ferrari

Bij binnenkomst valt vrijwel direct de bijzondere keuken met apparatuur van Gaggenau op. Voor het kookgedeelte liet Bart van Wijk zich inspireren door de motorkap van een Ferrari. De doorzichtige plaat over het fornuis wordt op dezelfde manier als de motorkap omhoog gezet, waarna hij fungeert als spatplaat.

Hekker Interieurbouw, Edha Interieur, woonkamer, comfortabel, kunst, grachtenpand, Bart van Wijk

Keuken, kookeiland, Gaggenau, Ferrari, motorkap, grachtenpand, Bart van Wijk

Keuken, kookeiland, strak, wit, kraan VOLA, ruimtelijk, Ferrari, grachtenpand, Bart van Wijk


“Voor het kookgedeelte liet Bart van Wijk zich inspireren door de motorkap van een Ferrari”


Eettafel, boomstamblad, boomstamtafel, grote ramen, zicht op de tuin, grachtenpand, Bart van Wijk

Woonkamer, ruimtelijk, glazen plafonds, licht, hoogteverschil, grachtenpand, Bart van Wijk

Glazen plafond, licht en ruimte, grachtenpand, Bart van Wijk

 

Glazen plafond
In welke ruimte je ook komt in deze woning, licht speelt er een grote rol. Dat is erg bijzonder voor een dergelijk grachtenpand. Om dit te realiseren, maakte Bart gebruik van glazen vloeren en plafonds. Het daglicht valt letterlijk van boven naar beneden. Op de zolder begint het glazen plafond. Hier bevindt zich een groot Velux dakraam en een glazen pui die uitzicht geeft op het ruime dakterras. De houten witte vloer is geleverd door Apeldoorn & Faber.

 

Slaapkamer, master bedroom, houten vloer, ouderslaapkamer, grachtenpand, Bart van Wijk

 

Badderen met uitzicht
De ouderslaapkamer heeft een extra grote badkamer met het bad verzonken in de vloer, met uitzicht op het naastgelegen balkon. De inloopdouche biedt uitzicht op de rest van de woning. Badderen met uitzicht dus.

 

Badkamer, bad, uitzicht, M&O Techniek, Kraan Vola, grachtenpand, Bart van Wijk


“De inloopdouche biedt uitzicht op de rest van de woning. Badderen met uitzicht dus”


Fitnessruimte, sporten, grachtenpand, Bart van Wijk

 

Knotwilgen in de achtertuin
Hoewel de tuinen in Amsterdam vaak niet groot zijn, is er zelfs een tuinhuis voor het opbergen van spullen, wat samen met de rest ook door Bart werd ontworpen. Een kleine vijver met riet en knotwilgen aan de kant maken het geheel toch weer landelijk. Knotwilgen in een achtertuin midden in Amsterdam. Iets wat je niet zomaar zou verwachten, maar met de ideeën van Bart van Wijk kom je tot de meest creatieve ontwerpen.

 

Maken of kraken
“Alles is minimalistisch en daardoor is een strakke afwerking juist erg belangrijk, anders valt dat direct op”, zegt Bart. “Een strakke afwerking maakt het of kraakt het.”

Tekst: Desiree Pennings
Fotografie: Dré Wouters

 

Meer projecten van Bart van Wijk zien?

 

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project: