Donkere keuken | Arend Groenewegen woning -Ulicoten, the art of living

Gracieuze boerderij met donkere keuken | Arend Groenewegen Architect BNA

Een half uurtje rijden door groen landschap brengt ons op het Brabantse landschap, waar zich een schuurwoning van de hand van Arend Groenewegen bevindt. Bijzonder door de ingetogen, harmonieuze architectuur, maar zeker ook vanwege de beweegredenen van de huidige eigenaren om zich hier te vestigen. De donkere keuken is echt een prachtige ruimte om uiteraard te koken, maar ook gewoon te zijn.

Stalen deuren en trapleuning: mijnstalendeur.nl. Schilder: Coppens Schilderwerken. Wandspots: Berla Lighting

Eetkamer tafel: Tafelmeesters. E-Installatie: Installatiebedrijf Elektro Michielsen. Verlichting boven de eettafel: Lampuniek ‘S-Hertogenbosc. Raambekleding: arteVelum. Haard: ‘T Smidje Haarden en Kachels. Betonnen vloer: Colijn Betontechniek. Interieurbouw: Hendrickx Interieurbouw & Timmerwerken.

 

Toekomstbestendig

Meerwaarde creëren door traditionele materialen op een nieuwe manier toe te passen: spelen met mooie verbindingen tussen de binnen- en buitenwereld; invalshoeken zoeken die meer geven dan alleen de oplossing, zijn belangrijke speerpunten voor de ontwerpen van de gedreven architect Arend Groenewegen. Naast ambachtelijk vakmanschap dat de geschiedenis onderstreept en karakter toevoegt, werkt de ontwerper graag met de nieuwste materialen en technieken om de juiste toon te zetten voor een toekomstbestendige woning, zonder teniet te doen aan de authentieke waarde.

Kokendwaterkraan: Quooker.

Donkere keuken | Arend Groenewegen woning -Ulicoten, the art of living

Zithoek: Montel. Interieurarchitect: Marieke De Jong Interieurarchitectuur.

 

Uitdagende renovatie

De huidige eigenaren met drie koters wonen al jaren in een van de dorpen in de buurt, voordat de bestaande Oude Vlaamse boerenschuur, die al langer onbewoond bleek, in het vizier kwam. Het uiterlijk en het enorme volume van ca 2000 m3 van de monumentale boerenschuur sprak hen zo aan, dat zij contact zochten met de toenmalige eigenaren en de gemeente. Het pand staat vlak naast de kerk, midden in het dorp en hun droomwens ging in vervulling toen bleek dat de schuur verbouwd mocht worden tot woning om de cultuurhistorische waarde voor het plaatsje te behouden.

W-Installatie: Mark Geerts. Kranen badkamer: GROHE Nederland BV. Glazen douchewand en spiegels: Glashandel Spitters.

Donkere keuken | Arend Groenewegen woning -Ulicoten, the art of living

Deurbeslag: Intersteel. Domotica en schakelmateriaal: Gira.

Donkere keuken | Arend Groenewegen woning -Ulicoten, the art of living

Tuinmeubelen: Buitenhof Tuinmeubelen. Terrasverwarming: HEATSTRIP. Tuinarchitect: De Zanderik. Kozijnen: Vromans Kozijnen. Tuinaanleg: Bastiaensen Tuinen. Hoofdaannemer: CORPUT & KAA. Kozijnen (merk): Reynaers Aluminium. Architect: Arend Groenewegen Architect BNA. 

 

Volop leefruimte

De wens als gezin was de spectaculaire ruimten sfeervol te verdelen en alle woonfuncties open en toch verbonden te houden op een knusse, geschakelde manier. Een kolfje naar de hand van Arend. De aansprekende en moderne architectuur is gecombineerd met een tijdloze uitstraling, een bijzondere gevelstructuur met vele natuurlijke materialen. Het royale woonhuis biedt nu volop leefruimte en veel karakteristieke details, zoals open vides met mooie houtverbindingen. De donkere keuken is een enorme statement in deze woning, zeker in combinatie met het schuine, zwarte plafond.

 

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Ingrid Dercksen, geschreven voor magazine nr.4 2021
Fotografie: Hanne Joossen

____
Wil je meer zien van Arend Groenewegen Architect BNA?