Herenwoning, Jolanda Knook, the art of living

Gracieuze herenwoning | Jolanda Knook interieurontwerp

Toen interieurontwerpster Jolanda Knook aan de slag ging met deze historische herenwoning, begon ze met het strippen van het gebouw en het restaureren van de oude elementen. Iedere hoek van de binnen- en buitenkant werd aangepakt, moderne onderdelen werden toegevoegd en alles werd energiezuinig gemaakt. Het resultaat is een duurzaam, modern huis met behoud van de statige sfeer.

Herenwoning, Jolanda Knook, the art of living

Keuken: TK Interiors

 

Drie verdiepingen

De herenwoning werd gebouwd rond 1900 en ligt in een mooie straat in een Noord-Brabantse stad. Toen de eigenaars het kochten, was de woning echter gedateerd en zij had een fikse opknapbeurt nodig. Aan Jolanda Knook de taak om die uit te voeren. De bewoners wilden een rustig ontwerp, niet te schreeuwerig. De drie verdiepingen tellende woning bestaat op de begane vloer uit een keuken, woonkamer, eetkamer, garderobe, toilet en hal. De eerste verdieping is bestemd voor de ouders met een master bedroom, een aansluitende badkamer en een garderobekamer. De bovenste verdieping is bestemd voor de twee zoons van het gezin.

Herenwoning, Jolanda Knook, the art of living


“Extra contrast ontstond er door het toevoegen van stalen deuren”


Interieurontwerp: Jolanda Knook Interieurontwerp.

Herenwoning, Jolanda Knook, the art of living

Maatwerkinterieur: Stefan Martens maatwerk in interieur.

 

Nieuwe uitstraling

Aan de binnenzijde van de herenwoning werden alle oude ornamenten met liefde gerestaureerd. “Wat ik erg mooi vind, is het contrast”, zegt Jolanda. “De oude deuren, kozijnen, architraven en ornamenten zijn vrij grof. Ik vind het mooi om daar details aan toe te voegen die minder grof zijn, zoals een lamp en een houten vloer in Hongaarse punt. Als je alles oud zou maken, dan zou de sfeer te zwaar worden, maar als je al het oude eruit haalt, verdwijnt de sfeer. Nu blijft het oude behouden en valt het juist op.” Extra contrast ontstond er door het gebruik van staal. Achterin kwam een nieuwe stalen pui en stalen deuren verschenen tussen de woon- en eetkamer en in de hal.

Herenwoning, Jolanda Knook, the art of living

Bouwbedrijf: F&S Bouw BV.

 

Nadruk op de kunstwerken

Door heel het huis werd gebruik gemaakt van zwart eikenhout, bijvoorbeeld in de keuken en de woonkamer. In het toilet werd gekozen voor bruin notenhout en op de twee bovenverdiepingen ligt een eikenhouten vloer. In de badkamer werd een marmeren wand in open boek geplaatst. In combinatie met de houtlook tegels en de koperkleurige kranen zorgt dit voor een extra chique sfeer.

 

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Desiree Pennings geschreven voor magazine nr.5 2020
Fotografie: Frank Poppelaars fotografie

____
Wil je meer projecten zien van Jolanda Knook Interieurontwerp?