
De doodlopende weg heeft ervoor gezorgd dat deze villa slechts aan één kant buren heeft, maar de diepe voortuin schept ook voldoende afstand tot de straat en maakt van deze woning een eiland in het groen. Qua indeling is het een typische familiewoning, met kamers waarin comfort en sfeer overheersen. Toch heeft de architect ook voor enkele indrukwekkende ruimtes gezorgd die functioneel maar evengoed verrassend zijn.
Perfect zicht
Hoog. De term is van toepassing op zowel de voordeur als de vide die de entree haar charme geven. Een prachtige trap voert naar de overloop en een pivoterende stalen deur geeft links toegang tot de woonkamer, terwijl de televisiekamer zich rechts van de ingang bevindt. “Je wilt als bewoner niet dat bezoekers je vanaf het pad kunnen zien zitten maar tegelijk wel weten wie er aan komt,” zegt architect Laurens van Erk. “Daarom heb ik gezorgd voor een laag raam, dat bij de grond begint. Vanuit de bank heb je als bewoner perfect zicht, maar een bezoeker zou zich moeten bukken. Je hebt dus uitzicht en toch privacy.“
Vakantiegevoel
Weer beneden, in de achtertuin, valt pas echt op hoezeer de bewoners hun leven op deze buitenruimte hebben georiënteerd. Er zijn maar liefst vier terrassen, zodat niet alleen telkens de zon (of de schaduw) kan worden opgezocht maar er ook aparte zithoeken zijn voor activiteiten als loungen, ontbijten en koffiedrinken. Tuinarchitect Erik Knops heeft bovendien een vloeiende visuele overgang gecreëerd door in het tuinontwerp dezelfde materialen te laten terugkomen als in het exterieur van de woning. Metershoge bomen langs elk van de paden die naar het poolhouse leiden geven de tuin cachet. Ze zijn opzettelijk reeds in volwassen vorm aangekocht bij een kweker, om niet jarenlang te hoeven wachten op dit effect. De achterliggende hoge hagen vormen de werkelijke afsluiting van de tuin met de omliggende percelen. “Aanvankelijk wilden we enkel een jacuzzi, maar we zijn blij dat we de raad van Erik hebben opgevolgd om toch een zwembad te laten aanleggen”, zegt de bewoonster. “Je bent in eerste instantie bang dat je er onvoldoende gebruik van gaat maken, maar daar wen je je vanzelf wel aan, hebben we gemerkt. Wij zijn nooit grote vakantiegangers geweest. Met dit zwembad en poolhouse hebben we het vakantiegevoel echter naar ons eigen huis gebracht.”
Doorkijk
De bezoeker zal hoe dan ook meer oog hebben voor de voorgevel, het puntdak dat uit de rieten kap steekt en het raam. De stijl is duidelijk landelijk-modern, maar Van Erk heeft er een eigen draai aan gegeven en de villa zo van een eigen identiteit voorzien. “We hebben vijfentwintig jaar in een twee-onder-een-kap gewoond”, zegt de bewoonster. “Toen onze drie kinderen volwassen werden, besloten we alsnog voor onszelf te gaan bouwen. Een beetje de omgekeerde wereld: de kinderen gaan het huis uit en wij gingen groter wonen. Maar we hebben voor elk van de drie een eigen kamer voorzien en ook een zwembad en poolhouse laten maken. Die hebben het huis extra aantrekkelijk gemaakt voor onze kinderen en hun vrienden. Deze woning is voor ons tweeën en eigenlijk toch ook voor ons hele gezin.”
Dat is ook te merken aan de lengte van de zitbank in de woonkamer, de eettafel en de tuintafel. “En aan de doorkijk”, vult Laurens van Erk aan. “Vanaf het kookeiland maak je visueel contact met de gasten in de eetkamer en via de open haard zelfs met de mensen in
de woonkamer.” De echte ‘werkruimtes’ bevinden zich elk aan één kant van de begane grond. Vanuit de keuken leidt een deur naar de carport en de zogeheten ‘achterom’ – de zijingang die in Brabant altijd veel vaker benut wordt dan de officiële voordeur. Er is ook een aparte wasruimte gecreëerd. Aan de andere kant van het huis heeft de heer des huizes een thuiskantoor voor zichzelf ingericht.
Laatsten zullen de eersten zijn
En dat gevoel is één van de pluspunten geweest van de verhuizing naar deze villa, iets wat pleit tegen het kleiner gaan wonen nn bijvoorbeeld een appartement. “Veel mensen zijn bezig met het levensloopbestendig maken van hun huis en kiezen er dan voor de slaapkamer op de begane grond te situeren of een lift te installeren, deze opdrachtgevers niet,” zegt Laurens van Erk. Het huis is niet gericht op ouderdom maar op het nu, op samenzijn en vitaliteit. De straat waaraan het ligt mag dan doodlopend zijn, het laatste huis kan beter het eerste worden genoemd. Groter wonen betekent soms ook grootser.
Terugkerende kleuren en materialen
In de masterbedroom heeft de architect laten zien dat je een indrukwekkende ruimte kunt maken zonder grote aantallen vierkante meters. Het plafond is hoog, net als het driehoekige raam, dat uitzicht biedt op de achtertuin. Het hotelgevoel, dat zoveel opdrachtgevers in hun eigen woning zoeken, is hier zeker aanwezig. Ook de badkamer kenmerkt zich niet door overdaad, maar elk onderdeel is wel optimaal geplaatst. Zo staat het ligbad pal onder een dakraam en baadt men dus in een zee van daglicht, zonder zelf gezien te kunnen worden vanaf de straat. Opvallend fraai is het materiaal waarmee de wastafel bedekt is en die de wasbakjes een mini-bassin doet lijken. “We hebben deze kleuren en materialen elders in huis laten terugkomen”, zegt de bewoonster. “Dat geldt bijvoorbeeld voor de wasbak in de toiletten en die in de badkamer. De eerste verdieping is in dit opzicht een weerspiegeling van de ruimtes op de begane grond.” Vanuit de dressing leidt een trap naar de vliering, een opbergruimte die over de hele breedte van het huis doorloopt. Terwijl het buiten tropisch warm is, is het onder de kap aangenaam koel, een bewijs van de uitstekende isolatie van de woning, onder andere door het rieten dak zelf.
Fotografie: Nick Cannaerts