Groene borders zorgen voor een betere gezondheid

Sparq Tuinen

Steeds vaker wordt gekozen voor een tuinontwerp met een mooie, groene en sfeervolle borders. Dit houdt in dat ruimte vrij wordt gehouden voor een strook planten in allerlei soorten en maten. Op deze manier krijgt iedere tuin een speels uiterlijk vol dynamiek. Hiermee wordt ingespeeld op de trend die staat voor onze terugkeer naar en bewustwording van de natuur. Hoe dan ook, dit is een trend die Sparq Tuinen niet aan zich voorbij kan laten gaan. Al helemaal niet omdat bewezen is dat meer groen op een positieve manier bijdraagt aan onze gezondheid. Uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat vergroenen niet alleen de biodiversiteit bevordert of een positieve bijdrage heeft op de klimaatverandering, maar dat het ook van invloed is op het welzijn van de bewoners. 

De volksgezondheid 

De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat wanneer in een stadscentrum meer verdichting komt in de vorm van appartementen, minder mensen toegang hebben tot privégroen en dat dit gevolgen kan hebben voor de volksgezondheid. Zij vinden dan ook dat de gemeentes hier rekening mee moeten houden. Om tot deze conclusie te komen hebben zij gekeken naar het verband tussen het hebben van een tuin aan huis, de hoeveelheid groen in deze tuin, en de mate van waarop klachten en aandoeningen voorkomen zoals deze bekend zijn bij de huisarts. Hieruit bleek dat er weldegelijk een connectie bestaat tussen de aandoeningen en het hebben van een tuin, ook de hoeveelheid groen is hierbij van belang.  

Borders, tuinontwerp, Sparq Tuinen

Invloed van groen op de gezondheid 

Tijdens het onderzoek werd gekeken naar eenentwintig verschillende aandoeningen. Wanneer bewoners een tuin hebben, ongeacht te grootte, gaat dat bij negen aandoeningen gepaard met het minder voorkomen ervan. Gekeken naar beroertes en hersenbloedingen is het verband het sterkste. Bij mensen met een tuin ligt dit vijftien procent lager dan bij mensen zonder tuin. Daarnaast is een verband te leggen tussen het aantal vierkante meters groen en darminfecties. Deze aandoening is veel minder voorkomend bij mensen die een tuin hebben met veel beplanting. Mooie borders mogen dan ook absoluut niet ontbreken in het tuinontwerp.  

Experimenteren met planten 

Zoals al werd benoemd kiest Sparq Tuinen ook vaak voor groene borders in hun tuinontwerpen en dat komt mede door dit onderzoek. Om de meest waanzinnige tuinen te ontwerpen kijkt het bedrijf graag naar hetgeen dat andere tuinontwerpers hebben gedaan en laten zich daardoor inspireren. Een goed voorbeeld daarvan is het werk van Mien Ruys. De vorige eeuw begon zij met experimenteren met planten. Daardoor kenmerkt haar werk zich door een heldere vlakverdeling met losse weelderig beplating. Haar borders zorgen voor een grote mate van natuurbeleving, waardoor zij nog steeds gezien wordt als een van Nederlands meest bekende tuinarchitecten.  

Inspiratie uit de natuur 

Een andere bekende tuinarchitect van Nederlandse bodem is Piet Oudolf. Hij wist Sparq Tuinen met zijn ideeën en ontwerpstijl op een compleet andere manier te beïnvloeden. Hij neemt de planten namelijk als uitgangspunt en laat zich inspireren door de natuurlijke omgeving. Zijn composities van planten en siergrassen werden daardoor wereldberoemd en zijn dan ook op verschillende plekken te bewonderen. De combinaties die hij maakt met verschillende planten zijn keer op keer magistraal en weten iedereen bij een eerste oogopslag te betoveren.  

Moderne borders  

Deze werkwijzen werden door Spaq Tuinen in een modern jasje gestoken en daardoor weten zij nu iedere tuin te voorzien van de juiste hoeveelheid groen. Samengestelde borders met vaste planten en siergrassen bepalen voor een groot gedeelte de uitstraling van de tuin en zijn tegelijkertijd een lust voor het oog. Ook het onderhoud valt mee en mits de juiste combinatie van planten gekozen wordt heeft onkruid geen kans. De borders worden dan ook door de vakmannen van Sparq Tuinen gecomponeerd en zij zorgen ervoor dat de tuin jaardoor in bloei staan. Alleen dit heeft al een positief effect op onze gezondheid.  

Editor: Media team

Datum: 17-05-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Redactie The Art of Living

Fotografie: Sparq Tuinen