groene daken, exterieur, naturoof, the art of living

  • Naturoof
  • Kwadestraat 179
  • 8800 Roeselare (BE)

Groene daken | Naturoof

Daktuinen zijn voor meerdere redenen nuttig. Ze helpen onze gebouwen koel te houden, maar het stelt ons ook in staat ongebruikte meters om te toveren tot een leefruimte. De winst van daktuinen zijn groot, zowel psychologisch als materieel. Te vaak sneuvelt het concept bij de eerste bezuinigingsronde om het budget voor de bouw in evenwicht te brengen. In Vlaanderen hebben sommige steden op eigen initiatief de afgeschafte subsidies op daktuinen in ere hersteld.

 

In de grote steden maken de groene daken een grote opmars. Bewoners van een woonzorgcentrum kunnen bijvoorbeeld een lift naar het dak nemen, waar zij over een complete tuin kunnen wandelen. Ze zien geen kaal, grijs dak meer als ze naar buiten kijken maar een mooi groen dak.  

 

Regenwater vasthouden

Groene daken zijn goed voor de omgeving, ze zuiveren de lucht, koelen de gebouwen waarop ze zijn aangelegd en verlagen het stressniveau van de bewoners. Ook buiten de stad heeft een groen dak meerwaarde. Villagrond is heel duur, dus waarom zou je tientallen vierkante meters dan onbenut laten. Een groen dak helpt bovendien om regenwater vast te houden en je villa een stap te laten zetten naar een water neutrale huishouding. Een soort zelfde manier als we ook proberen naar energieneutraal te bouwen. Samen met Mathias Leperre is hij zaakvoerder van Natuuroof BV, een bedrijf dat zich bezighoudt met het aanleggen en onderhouden van groene daken. Deze samenwerking bestaat uit twee experts. De een weet wat er nodig is voor een groen dak, de anders weet aan welke vereisten een dak moet voldoen.  

groene daken, exterieur, naturoof, the art of living

Geveltuin

In de grote steden leggen ze vooral collectieve daktuinen en groene daken aan. Dit kan zijn op appartementengebouwen, ziekenhuizen en woonzorgcentra. In dorpen leggen ze voornamelijk groene daken op individuele daken van villa’s. De residentiele sector loopt duidelijk voorop met de daktuinen. Wat in opkomst is, zijn de geveltuinen. Hierbij willen ze een robuuster concept maken dan dat er nu is. Bij een geveltuin ben je wel afhankelijk van de irrigatie. Als de irrigatie tijdens een warme zomer een keer niet werkt, zijn de plantjes meteen kapot. 

groene daken, exterieur, naturoof, the art of living

De omgeving

Naast alle voordelen voor jezelf om een daktuin aan te leggen geeft het ook voordelen voor je omgeving. Zelf hoef je dan ook niet langer vanuit je raam op saaie grijze daken te kijken. Zo hebben de buren plezier van een groen dak op jouw eigen dak.  

 

 

Tekst: Redactie The Art of Living
Fotografie: Naturoof

____