Voortuin, martin veltkamp tuinen, martin veltkamp, the art of living

  • Martin Veltkamp Tuinen
  • Leeuwenhoekweg 96
  • 2661 DD Bergschenhoek (NL)

Groene tuinen | Martin Veltkamp

Een groene tuin van Martin Veltkamp is het resultaat van het werken volgens een doordacht systeem en het toepassen van de juiste mix: markant en eigenzinnig, ongekunsteld, basic, sober maar compleet, met grote lijnen, maar ook met details.  

Groene tuin, martin veltkamp tuinen, martin veltkamp, the art of living

Steeds vaker willen we meteen een tuin waarin we kunnen leven. We hechten steeds meer waarde aan groen en frisse lucht. Martin Veltkamp is daarom heel erg bewust bezig met tevredenheid. Hij wil precies weten hoe de opdrachtgever leeft, dan kan hij zich daarop aanpassen. Een tuin moet namelijk kloppen bij de bewoners. Martin Veltkamp heel zowel veel specialisten in huis, maar kan ook gebruik maken van een breed netwerk van experts op verschillende gebieden.  

Groene tuin, martin veltkamp tuinen, martin veltkamp, the art of living

Groen, groener, groenst

De grond droogt uit en er ontstaat na een fikse regenbui wateroverlast. Dit komt doordat er te weinig groen is in Nederland. Door de aanleg van verharding kom het regenwater direct in het riool terecht. Dit betekent volgens Martin Veltkamp niet dat we nu meteen alle verharding uit de tuinen moeten halen. We moeten het alleen anders gaan indelen als we tuinen en bestrating gaan aanleggen. Hierin kan je onderscheid maken tussen primaire en secundaire verharding. Primaire verharding is verharding die je echt nodig hebt. Dit kan een terras zijn of een looproute. Op plekken waar je minder vaak komt leg je secundaire verharding aan. Dit kan zijn; grint, split of dolomietzand. Door tegels verdroogt de ondergrond, maar door half-verharding sijpelt het water zo de grond in.  

zwembad, martin veltkamp tuinen, martin veltkamp, the art of living

Meerwaarde

Het aanleggen van een groene tuin heeft verschillende voordelen; het maakt de omgeving klimaatbestendiger, het is goed voor de biodiversiteit en het brengt in de zomer koelte en schaduw in de tuin. Maar het grootste voordeel van een groene tuin is het positieve effect op het mentale welzijn van de mensenMensen hechten steeds meer waarde aan hun tuin. Het is tegenwoordig echt een leefomgeving in plaats van gewoon en tuin. Hierdoor willen mensen ook een tuin die direct af is. Een boompje planten die over een jaar pas volgroeid is, willen we niet meer.  

Groene tuinen, martin veltkamp tuinen, martin veltkamp, the art of living

Onderhoud

Niet alleen het aanleggen van tuinen neemt Martin Veltkamp, hij zorgt ook voor het onderhoud van de tuinen. Van een zorgvuldige voorjaarsbeurt, tot een hagenscheer- en najaarsbeurt, een vakantiebeurt of zelfs de volledig ‘adoptie’ van de tuin. Bij een adoptie van de tuin, regelt Martin Veltkamp ook echt alles. Ze hakken het hout voor de openhaard, legen de dakgoten en scheppen blad uit het zwembad.  

Groene tuin, martin veltkamp tuinen, martin veltkamp, the art of living

Visie

De natuur mag haar gang niet meer gaan. Hedendaags wordt gezegd dat je tuin een verlengstuk is van je woonkamer. Maar is dat wel zo? Want wat als je de tuin gaat beschouwen als een binnenruimte? Dan leg je alles in het hard, bouw je een tuin vol met overkapping, leg je overal verlichting aan en leg je dure keramieken tegels in de tuin. Die tegels moeten vervolgens veelvuldig schoolgemaakt worden. We moeten minder in de hand willen hebben. Een tuin is geen bijkeuken, een tuin is een tuin. Dat maakt het juist interessant: in een tuin is alles anders dan binnen.  

martin veltkamp tuinen, martin veltkamp, the art of living, tuinverlichting

 

 

Tekst: Redactie The Art of Living
Fotografie: Martin Veltkamp

____