Haarden: het vertraagde warmte principe

Leenders Haardkachels

Om ervoor te zorgen dat het huis letterlijk en figuurlijk warmte uitstraalt kun je er altijd voor kiezen om een haard plaatsen. Dit is natuurlijk heerlijk, maar als je in een nieuw goed geïsoleerd huis woont kan het ook tegenwerken. Wanneer je de verwarming aanzet is het binnen de kortste keren bloedheet en daardoor is een haard natuurlijk overbodige luxe. Gelukkig heeft Leenders Haardkachels daar een oplossing voor gevonden; vertraagde warmte. Dit is een kachel die vertraagd warmte afgeeft waardoor je wel vuur hebt, maar geen hitte.

Hoe werkt vertraagde warmte?

Een kachel met vertraagde warmte werkt erg eenvoudig. In de haard wordt een vuur gestookt en de energie die daarbij vrijkomt wordt via een turbulentiekamer overgedragen aan speciale stenen van een materiaal dat de warmte erg lang blijft opnemen. Dit is geen speksteen, maar een bepaalt soort keramisch beton dat gaat bij de naam Prisolith. Het materiaal zorgt ervoor dat dezelfde hoeveelheid warmte niet in een keer losgelaten wordt, maar dat dit over een langere tijd wordt uitgesmeerd. Dit heeft bijvoorbeeld ook als voordeel dat je de hitte de volgende ochtend nog kunt gebruiken.

De Kilo kachel 

Het perfecte voorbeeld van zo’n fantastische kachel, die werkt volgens vertraagde warmte, is de Kilo van Leenders Haardkachels. De Kilo is een zwarte kachel en is draaibaar leverbaar. Dit zou je wellicht niet verwacht hebben, maar de lange slanke vorm leent zich hier perfect voor. De draaifunctie zorgt ervoor dat je overal in de ruimte zicht kunt hebben op het vuur. Kenmerkend voor deze prachtige haard is de evenwichtige vlakverdeling, dit maakt de Kilo een echte Leenders kachel. De verhoudingen tussen het steen en staal zijn op mooie wijze in evenwicht, waardoor de Kilo in balans is. Het zorgt voor een rustig totaalbeeld en het betekent dat de kachel bij vrijwel iedere interieurstijl staat.

Editor: Media team

Datum: 27-09-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Redactie The Art of Living

Fotografie: Leenders Haardkachels