Handige tips om je planten goed te onderhouden

Als het je vooral gaat om zo weinig mogelijk onderhoud aan je tuin, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om extra veel bestrating te nemen of een veranda te plaatsen. Dan kun je nog steeds een sfeervolle tuin overhouden. Maar wil je juist wél mooie planten in je tuin, dan zul je ze ook goed moeten onderhouden. Met de tips in dit artikel helpen we je daarbij.

Plaats, ruimte, eten en drinken

· Net als bij alle levende wezens, maakt het nogal uit waar je tuinplanten houdt. Staan ze in de voortuin waar er bijna de hele dag zon op staat of heb je ze in de schaduw staan achter het huis? De juiste plaats is van enorm belang. Lees je dus in voordat je de plant aanschaft en plaatst, want het maakt veel uit of de tuinplant juist veel of weinig licht nodig heeft.

· Ook de ruimte om zich heen is van belang voor een tuinplant. Meestal betekenen planten in de directe omgeving namelijk concurrentie. Bladeren van andere planten kunnen voor ongewenste schaduw zorgen, dus let bij het onderhoud goed op of de plant nog wel goed de ruimte heeft. Onder de grond kunnen de wortels van buurplanten zorgen voor verdrukking. Plant ze dus het liefst op enige afstand van elkaar als je merkt dat ze te dicht in elkaars buurt komen.

· De juiste hoeveelheid water geven en af en toe wat plantenvoeding zorgen ervoor dat je jouw planten optimaal onderhoudt. Er bestaat ook vloeibare voeding die je kunt vermengen met water. Wil je zeker weten hoeveel water een plant moet hebben, bewaar dan het label wanneer je de tuinplant koopt of zoek het online op. Er zijn ook apps die je helpen bij het verzorgen van je planten.

Bonustip: deze planten hebben weinig onderhoud nodig

Het grote voordeel van de ruime selectie tuinplanten waar je uit kunt kiezen, is dat er ook heel veel planten tussen zitten waar je niet zoveel aan hoeft te onderhouden. Als je het dus moeilijk vindt om de verzorging van de planten in je tuin zo goed mogelijk te doen, dan kun je ook gewoon deze onderhoudsarme planten soorten kopen:

· Schoenlappersplant
· Japanse aster
· Zonnehoed
· Geranium sanguineum
· Leliegras
· Vrouwenmantel
· Naaldvaren
· Hosta

Heb je klimplanten? Die onderhoud je zo

Een schutting of muur kun je heel mooi en snel groen maken door er een klimplant tegenaan te laten groeien. De meeste klimplanten groeien echter hard, dus je zult ze wel af en toe moeten snoeien. Zo voorkom je dat ze gaan woekeren en andere planten ‘verstikken’. Meestal hebben de klimplanten verder weinig water en voeding nodig, ze halen dit uit de natuur.

Wil je nog meer inspiratie opdoen? Bekijk dan ook eens de andere blogs!


The Art of Living Online | Online redactie


The Art of Living Online is het inspiratie platform op het gebied van exclusief wonen & lifestyle. Op het online platform delen we trends op het gebied van wonen & interieur, nemen we je mee naar exclusieve events en laten we je de nieuwste hotspots zien waar jij als lezer optimaal van kan genieten.