
In de provincie Noord-Holland is er plaats gemaakt voor een riant huis met rieten dak. Weidse velden en duinen kenmerken de beboste kavel in het dorp. De architectuur is open en in harmonie met de natuur.
De woning heeft een houten gevel, dit in combinatie met het materiaal van het dak zorgen ervoor dat de woning zich in de omringende natuur nestelt. De wens van de bewoners was een zwembad van minstens twintig meter lang, een kinderbad, een whirlpool en een fitnessruimte in een gebouw dat zich naadloos in de omgeving voegt. Oorspronkelijk was het idee om een extra gebouw te plaatsen voor alle wellness faciliteiten maar deze plannen zijn omgegooid. Om het niet te massief te laten lijken en het uitzicht vanuit de villa niet te belemmeren, stelde architect Marco van Zal een ondergronds zwembad voor. Zo ontstond het idee van een wellness in een bestaande duin te bouwen.
Om het zwembad met het huis te verbinden werd er een terras met verschillende niveaus en meerdere zithoeken voorzien. Het resultaat overtrof alle verwachtingen van de opdrachtgever: een in de natuur verborgen poollandschap. Van buiten is er relatief weinig te zien van het nieuwe gebouw, het landschap domineert de buitenruimte. Slechts drie antracietkleurige betonnen bouwelementen met houtstructuur en glazen fronten steken uit de heuvel naar voren. De kleuren en materialen komen terug in de gevel van het huis, waardoor een harmonieus geheel is ontstaan.
Het gebouw bevindt zich onder de grond doch is het interieur licht en ruim. Een lichte betontegel vormt de basis van het zwembad. Een blikvanger in het interieur is de muur langs de zwemstrook, die is afgesloten met donkere, smalle Japanse ltegels. Smalle stroken keramiek van verschillend formaat accentueren de lengte van de wand, terwijl de textuur van de tegels zorgt voor contrast. Dit contrast maakt van de wand een markant en krachtig element en leidt de blik naar het einde van de ruimte, naar de glazen vouwwand. Deze creëert een verbinding tussen binnen en buiten.
Het was de wens voor verbinding tussen binnen en buiten die ervoor zorgde dat architect Marco van Zal een glazen vouwwand van Solarlux heeft geïntegreerd. Hij kende het product al van een eerder project en was zeer enthousiast over de smalle profielen, de kwaliteit en de technische verfijning. De slanke profielen bieden namelijk maximaal uitzicht. Zo kon Marco van Zal het speelgedeelte van het zwembad rechtstreeks in verbinding laten staan met het terras. De ruim zeven meter brede glazen vouwwand van Solarlux kan als een harmonica geheel opzij worden geschoven. Dankzij de verzonken, drempelvrije vloerrail kunnen de bewoners zonder struikelgevaar het speelbad bereiken.
___
Meer projecten van Solarlux bekijken?