Hebben bouwkundige veranderingen invloed op de opstalverzekering?

Met een opstalverzekering dek je jezelf in tegen (financiële) schade aan de opstal. Maar dekt een verzekering nog wel als je veranderingen aanbrengt aan de structuur van het gebouw, zoals het verwijderen van een muur of het aanbouwen van een serre? In dit artikel kijken we naar de opstalverzekering en waarvoor je moet oppassen als je bouwkundige aanpassingen maakt.

Wat is een opstalverzekering?

Een opstalverzekering, ook wel een woonhuisverzekering genoemd, dekt de schade aan een huis. Als het huis beschadigt door iets waar je zelf geen invloed op hebt, dan ben je hiervoor verzekerd. De opstalverzekering keert uit als je huis getroffen wordt door:
· Rook- en roetschade
· Brand- en blusschade
· Wateroverlast
· Schade door ontploffing
· Storm
· Blikseminslag
· Neerslag en vorst
· Inbraak en diefstal

Met een opstalverzekering ben je vaak ook verzekerd als iemand tegen de gevel van je huis aanrijdt. Deze verzekering dekt echter niet alles in het huis. Het dekt alleen de spullen die vastgenageld aan het huis zijn; spullen die je tijdens een verhuizing niet mee kunt nemen zoals:
· Een schuur
· Een schutting
· Zonnepanelen
· Centrale verwarming
· Sanitair
· Leidingen
· Keuken

Een woonhuisverzekering moet overigens niet verward worden met een woonverzekering. De woonverzekering is namelijk een opstal- en inboedelverzekering, vaak in combinatie met een aansprakelijkheidsverzekering. De inboedelverzekering verzekert juist alles wat los in het huis staat en wat je tijdens een verhuizing dus wel gewoon kunt meenemen.

Wat dekt een opstalverzekering niet?

Aan een verzekering zitten vaak een aantal haken en ogen. Het is dus belangrijk om er goed van op de hoogte te zijn wat de opstalverzekering precies dekt. Schade die je zelf veroorzaakt, keert de opstalverzekering bijvoorbeeld niet uit. Als je zelf iets op je houten vloer laat vallen en dit beschadigt, moet je dit zelf vergoeden. Je opstalverzekering dekt ook niet als iets beschadigd door achterstallig onderhoud. Dit is namelijk een situatie die je zelf kunt voorkomen.

Invloed van een verbouwing op een verzekering

Zodra je veranderingen maakt aan de structuur van de woning, is het belangrijk om grondig te controleren of je huidige verzekering dit nog wel dekt. Elke aanpassing heeft een invloed op de waarde van de woning, zelfs als je luxueuze materialen gebruikt of de woning uitbreidt met een extra gedeelte. Als de verzekerde kapitalen na een renovatie, verbouwing of opfrissing niet overeenstemt met de gestegen waarde van de woning, dan ben je onderverzekerd. Als er vervolgens schade aan je woning ontstaat, dan krijg je maar tot een beperkt bedrag uitgekeerd. Dit bedrag staat in verhouding met de premie die je eigenlijk had moeten betalen na de aanpassingen aan de woning.

Moet je tijdens de verbouwing al naar de verzekering kijken?

Afhankelijk van de grootte van de verbouwing, kan het soms gemakkelijker zijn om alle bouwmaterialen en gereedschap buiten te laten staan. De opstalverzekering dekt tegen diefstal en inbraak. Hiervoor moet je wel kunnen aantonen dat er sporen zijn van diefstal. Het is dus niet genoeg om je spullen open en bloot bij de voordeur te laten staan, maar berg ze op in een afgesloten container. Als er sporen zijn van braakschade, dan keert de verzekering dit vaak uit. Kijk van tevoren of tijdens de verbouwing al of het nodig is om de opstalverzekering aan te passen naar de waarde van de woning.

En hoe zit het met een rechtsbijstandverzekering?

Als je een aannemer voor de verbouwing gebruikt, hoop je dat ze van de verbouwing een droom maken. Maar wat als de verbouwing een nachtmerrie wordt omdat er een conflict ontstaat? Een rechtsbijstandverzekering biedt hier de oplossing voor. Je kunt dan rekenen op advies van juristen en een dure advocaat heb je hier niet voor nodig. Uiteraard is het belangrijk om eerst te proberen om met de ondernemer tot een oplossing komen. Als dit niet lukt, kun je bij de rechtstandsverzekeraar terecht die precies zal beoordelen waar je recht op hebt. Zij kunnen vervolgens met de ondernemer onderhandelen en, indien nodig, naar de rechter stappen om jouw belangen te verdedigen.
Of je nu aanpassingen verricht aan een woning omdat iets gerepareerd moet worden, of omdat je toch wel erg graag die veranda wilt hebben; een verbouwing is duur en kost tijd. Je wilt er niet te laat achter komen dat je niet genoeg verzekerd bent als de woning na de verbouwing schade oploopt.
Neem daarom altijd contact op met de verzekeraar om te controleren of de waarde van je huis nog verzekerd is, of dat je de verzekering beter kunt uitbreiden. Het extra verzekeren van een woning hoeft niet veel te kosten, terwijl de voordelen juist wel enorm oplopen. Zo kun je je ervan geruststellen dat je woning in de toekomst genoeg verzekerd is en dat je niet tegen een onverwachte financiële rompslomp zult aanlopen. Je kunt je spaargeld natuurlijk veel beter gebruiken voor andere leuke dingen die je voor het huis wilt kopen.

 

____

Wil je nog meer inspiratie opdoen? Bekijk dan ook eens de andere blogs!


The Art of Living Online | Online redactie


The Art of Living Online is het inspiratie platform op het gebied van exclusief wonen & lifestyle. Op het online platform delen we trends op het gebied van wonen & interieur, nemen we je mee naar exclusieve events en laten we je de nieuwste hotspots zien waar jij als lezer optimaal van kan genieten.