Hedendaagse langgevel boerderij met prachtige woonkeuken

Kris Mandigers

De opdrachtgevers wilden graag in hun dorp blijven wonen en hadden behoefte aan een ruime plek, waar ze na een lange en drukke werkdag echt konden ontspannen. Met twee jonge kinderen die het liefst de hele dag lekker buiten spelen en een hond was de uitdaging best groot. Met de “ruimte voor ruimte regeling” werd een oorspronkelijk agrarisch stuk land gesaneerd en herontwikkeld tot bouwkavel. Veranderde het grasland in een gazon met luxe zwembad en kon een prachtige langgevel boerderij, die hier vroeger ook veel hebben gestaan, neergezet worden. Het was een uitdaging om de wensen van de opdrachtgevers en de eisen die de welstandcommissie van het dorp had, bij elkaar te brengen. Maar dankzij de steun en het inzicht van de architect is het uiteindelijke ontwerp en de realisatie ervan een voorbeeld van de sterke skills van Kris Mandigers.


Living

Woonkeuken, Kris Mandigers, the art of living

Living en woonkeuken

De woonkeuken is echt het hart van deze woning. Als je aan het kookeiland staat dan kijk je zo de diepe tuin in. De grote eettafel staat direct naast het eiland, maar eigenlijk wordt er altijd aan de bar die aan het eiland vast zit gegeten. Dat is favoriete plek van de hele familie. De achterwand van de keuken bevat heel veel kastruimte, zo op het eerste gezicht heb je dat niet door omdat de bergruimte in de ruimte achter de keuken verscholen zit. Ook in de keuken is gekozen voor donkere kleuren met enkele eikenhouten details. De living heeft een hoog en schuin plafond omringd door zware eikenhouten balken. Op deze wijze komt het boerderij gevoel echt tot leven. Op twee plekken kun je televisiekijken, hoewel het landschap dat je vanaf de bank zo op je gemak kunt aanschouwen eigenlijk al een levend televisiescherm is. Alle secundaire woonfuncties zijn gesitueerd aan de voorzijde van de woning en de primaire functies zijn naar de tuinkant gericht


Bovenverdieping

Woonkeuken, Kris Mandigers, the art of living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Badkamer realisatie

Sanidrome van de Ven

Optimaal ingericht

De entree is zowel van de buitenkant als aan de binnenzijde spectaculair. Hier heb je uitzicht over de velden voor het huis en komt er heel veel licht de boerderij binnen. De eikenhoutentrap voert je direct mee naar de verdieping waar de mainsuite, de slaapvertrekken van de kinderen en badkamers van de familie zijn.

De Mainsuite is ruim en heeft door de grote glazen schuifpui, maximaal uitzicht op de achtertuin. De badkamer met ligbad en aparte inloopdouche en toilet stralen rust uit. Op de vloer liggen keramische tegels in een hout structuur en die sfeer is doorgetrokken op de muur van de badkamer. De aparte toiletruimte heeft details van mozaïeksteentjes en achter de regendouche is een heerlijk infrarood paneel die aangename warme afgeeft. De garderobe ruimte onder de schuine kap, is optimaal ingericht met veel kasten in verschillende formaten.


Exterieur

Woonkeuken, Kris Mandigers, the art of living

Alle leveranciers van het exterieur

Architect

Kris Mandigers

Garagedeur

Brabant Deur

Voorname uitstraling

De gevels zijn opgebouwd uit zandsteen kleurige stenen, dorpels van Belgisch hardsteen met daarop zwarte kozijnen. Ook hier verder aangevuld met zwartkleurig verticaal hout in een mooi reliëf. Het massale schuine dak is deels met dakpannen en deels met riet afgewerkt. Dit zorgt voor een mooi evenwicht in de totale compositie. Aan de voorzijde zien we een uitbouw bij de entree met veel raampartijen en zowel de ruime dakkapel als de entree heeft een zinken omlijsting. Door het plaatsen van een muurtje aan de linker en rechterzijde heeft de boerderij een nog voornamere en grotere uitstraling gekregen. Aan de achterzijde zien we opnieuw een grote dakkapel, aan de linkerzijde is een insnede gemaakt en kun je heerlijk overdekt zitten. De glazen deuren kunnen helemaal opengeschoven worden zodat buiten en binnen als vanzelf in elkaar overvloeien. En dat gevoel wordt versterkt door het gebruik van dezelfde keramische tegels voor binnen en buiten. Zowel buiten als binnen is de rust bewaard.

Editor: Celine Jacobs

Datum: 16-09-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Linde ten Broek

Fotografie: Jurrit van der Waal