Het belang van isolatie

Isolatiemateriaal helpt om warmte binnen te houden en je huis koel te houden wanneer het buiten warm is. Nog lang niet alle huizen zijn goed geïsoleerd. Er zijn namelijk nog veel huizen met enkel glas. Naast het dubbel beglazen van je ramen kun je de muren, het dak en de vloer van je huis laten isoleren. In dit artikel wordt het belang van geïsoleerde muren beschreven en vind je uit of jouw muur geschikt is voor isolatie. 

Welke isolatiematerialen zijn er?

Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen. De meest voorkomende materialen voor isolatie zijn steenwol, glaswol, piepschuim (EPS). Het zijn grote platen die rondom het huis worden geplaatst. Isolatiemateriaal is terug te vinden in de vloer, muren en het dak van het huis.

Waarom laten isoleren?

Isolatiemateriaal zorgt ervoor dat je huis warmer blijft in de winter en koeler in de zomer. Dit zorg ervoor dat je minder vaak je verwarming hoeft te gebruiken. Dat kan je een hoop geld besparen. De laatste tijd zijn de energieprijzen namelijk erg fors gestegen door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Is mijn muur geschikt om te isoleren met een spouwmuur?

De meeste huizen kun je isoleren met een spouwmuur. Wanneer je jouw muur wil laten isoleren is het eerst belangrijk om uit te zoeken om jou muur geschikt is voor isolatie. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan de gevel en spouw aan moeten voldoen:

  • De spouw is dik genoeg. Voor spouwisolatie wordt er een minimale spouwbreedte aangeraden van vijf centimeter. Er is namelijk voldoende muurdikte nodig om genoeg warmteweerstand te creëren. Bij een dunne spouw er meer kans op vervuiling in spouwmuur. Dit zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal niet gelijk verdeel kan worden over de muur wat zorgt voor een slechtere isolatie.
  • De spouw is niet vervuild. Om een goede isolatie te garanderen en om vochtproblemen te voorkomen, mag de spouw niet vervuild zijn door bijvoorbeeld cementresten. Is dit wel het geval? Dan kan een vakman je helpen door de cementresten weg te laten halen.
  • De gevelbekleding is dampopen. Dit wil zeggen dat het vocht in de muren makkelijk afgevoerd kan worden. Of je gevel dampopen is afhankelijk van het soort stenen en de verf die eventueel op de muur is aangebracht.

De gevel verkeerd in goeie staat. Dit wil zeggen dat de gevel geen barsten of andere schade mag bevatten. Wanneer een gevel wel barsten of andere bevat kan vocht makkelijk in de spouw trekken en het isolatiemateriaal aantasten met als gevolg dat je huis minder goed geïsoleerd is.