Het boetseren van een woning 

CKX Architecten

Architectuur moet alle zintuigen prikkelen. Ze moet verrassend zijn en tegelijkertijd vertrouwd aanvoelen. Een kunstvorm, eigenlijk. Eentje die niet alleen is om naar te kijken, maar ook om te gebruiken, om in te zijn. Als telg uit een kunstenaarsgezin was Maarten Hendrickx de enige die niet koos voor een loopbaan in de kunst, maar zich verdiepte in de kunst van de architectuur. Als bouwkundig architect is het zijn missie om voor zijn opdrachtgevers een woning te ontwerpen die past als een maatpak. Met de wensen en de omgevingsfactoren in gedachte boetseert hij een woning die klopt. 


Begane grond

Architectuur, Comfort, CKX Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van de begane grond

Houten gevelbekleding

Platowood

Garagedeur

DS-Montage

PVC vloer

De Paal Parket

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland B.V

Maatwerk interieur & keuken

Hans Kwinten Interieurprojecten

Domotica

Schoenmakers Domotica

Kleed woonkamer

Novalis.O
Architectuur, Comfort, CKX Architecten, The Art of Living

Balans tussen openheid en geborgenheid
Toen in dit hofje aan de rand van een dorp een kavel vrijkwam, pakten de toekomstige bewoners de kans met beide handen aan om een warme, gezinsvriendelijke woning te realiseren. Het uitzicht op de landerijen, de natuur en de nabijheid van een grote stad maakten het de ideale locatie voor dit jonge gezin. De architect hadden ze al op het oog: in hun vorige woonwijk stonden verschillende woningen ontworpen door Maarten Hendrickx van CKX Architecten. “We waren meteen overtuigd van zijn signatuur”, vertellen ze. “We wisten zeker dat we een kubistische woning wilden waarin de ruimtes onderling wel verbonden zijn, maar toch intiem aanvoelen. Een goede balans tussen openheid en geborgenheid.”  Dat die balans zo cruciaal is voor het woongenot hadden de opdrachtgevers in hun vorige woning ervaren. Waar je een tiental jaar geleden een verschuiving zag van ‘ouderwetse hokjesindeling’ naar volledige transparantie, vindt er in de hedendaagse architectuur een evenwichtig compromis plaats: openheid waar nodig, maar met meer oog voor comfort en functie. In deze woning resulteerde dat in het kunnen afsluiten van ruimtes door middel van glazen taats- of schuifdeuren met stalen lattenstructuur. Zo bleven de zichtlijnen behouden, maar werden de ruimtes akoestisch afgesloten. 

Warmte en comfort  
Van je huis een thuis maken valt of staat met aankleding ervan. “We zijn veel met het interieur bezig geweest om de woning helemaal naar onze smaak in te richten”, vertelt de bewoonster. “Al voordat de eerste schets is gemaakt, ga je nadenken: welke meubels nemen we mee uit de vorige woning, wat kopen we nieuw, welke kleuren willen we? Voor ons was dat een leuke zoektocht. Vooral de keuken was een uitdaging. Het duurde even voordat we de juiste kleur hadden gevonden. Uiteindelijk is het deze zachte koperkleur geworden, gecombineerd met roestvrijstalen werkblad. De kasten en lades zijn greeploos en het ontwerp is zo strak mogelijk. Eerst was het eiland U-vormig, zoals je tegenwoordig in veel keukens ziet, maar al snel werden dat twee parallelle eilandblokken. Op deze manier creëert de keuken meer openheid, meer verbinding met de tuin en ook de routing is praktischer. Ook aan comfort is gedacht: achter het behang in de keuken is een akoestische schuimlaag geplaatst om echovorming tegen te gaan. Voor het interieur zijn we bij Novalis.O geweest. Daar hebben ze ons geholpen met het interieurplan, de kleuren en de indeling.” Dat er door de aderen van de bewoner klussersbloed stroomt, kwam goed van pas. Onder meer de elektra, het sanitair en de verlaagde plafonds voor de geïntegreerde spots installeerde hij allemaal zelf. 

 


Bovenverdieping

Architectuur, Comfort, CKX Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Trap

TNW Interieur

Balustrade

Glasdiscount

Kranen

Hotbath

Tegels

Tegels.com

Douchedrain

Easy Drain

Badkamer

Baderie Smits

Leverancier sanitair

Sanitairwinkel.nl

Dynamische volumes 
Een huis is een statisch gebouw, maar dat betekent niet dat het er niet dynamisch uit mag zien. “Architectuur moet op z’n plek vallen”, vertelt Maarten. “Wanneer je het perceel betreedt, wordt je blik naar de voordeur getrokken. Vervolgens kijk je met de lijnen van de woning mee.” Enerzijds begeleiden deze lijnen je naar het landschap eromheen, anderzijds ben je geneigd de hoogte in te kijken door de toepassing van verticaliteit, zoals in de frakéhouten latten van de gevelbekleding. “De ligging van een woning is altijd van invloed op de vormentaal”, gaat Maarten verder. “Ik sta bekend om mijn moderne ontwerpen die in elkaar doorlopen en massa’s die in elkaar grijpen. Wat je ook hier ziet, is dat het aangezicht verandert als je om de woning heen loopt. Elke hoek is anders. De verhoudingen moeten kloppen en er moet diepte in de gevel zitten. Die diepte voeg ik toe door overstekken te creëren. Niet alleen voor de esthetiek, maar ook omdat ze functioneel zijn: ze bieden schaduw in de zomer en beschutting in de winter. Aan de tuinzijde vind je daarom ook meerdere overdekte terrassen. Zo heb ik connectie gecreëerd tussen de woning en de tuin.” 


Tuin

Architectuur, Comfort, CKX Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van de tuin

Architect

CKX Architecten

Stukadoor

Korrekt Stukadoors

Fabrikant gevelisolatie

Sto Isoned

Evenwicht vinden 
De tuin, ontworpen door tuinarchitect Michiel van Loon, straalt rust uit. Parellel aan de perceelsgrens ligt een wandelpad met rondom beplanting. Zo kun je een rondje maken om het gazon heen. Achteraan in de tuin is een knus zithoekje met een vuurkorf gemaakt. De beplanting bestaat uit veel bloeiende bloemen die overwegend paars kleuren. De rust in de tuin is een weerspiegeling van de rust in het materiaalgebruik van deze woning. De kubistische villa straalt warmte uit. Het stucwerk is dan ook niet kraakwit, maar bewust zeer lichtgrijs. De langgerekte betonnen gevelstenen van GeoStylistix maken door hun horizontaliteit de woning optisch langer. Ook de donkere kozijnen in slanke profielen, die van vloer tot plafond reiken, maken deel uit van de architectuur. Voor iemand die opgroeide in een kunstenaarsgezin is het niet verwonderend dat Maarten elk huis als een uniek beeldhouwwerk benadert. Maarten: “Ontwerpen is het evenwicht vinden tussen wensen, bestemmingsplan en artistieke vrijheid. Ik zie mezelf in dit geheel als boetseerder: de opdrachtgevers vertellen mij hun wensen, laten me zien wat ze mooi vinden en hoe ze willen wonen en ik boetseer met al deze informatie een woning. Maar wat mij als architect pas echt voldoening geeft, is zien dat ze hier lekker wonen. Ik haal veel plezier uit mijn werk: van het uitdenken van het concept, tot de vormgeving en de realisatie, maar bovenal het opbouwen van een band met de opdrachtgevers. Als je een klik met elkaar hebt, wordt de architectuur daar zoveel sterker van.” 

Editor: Media Team

Datum: 12-12-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Evelien de Raaff