Het gouden huis, een ode aan rust en stabiliteit

Studio Kees Marcelis

In het karakteristieke Betuws landschap, met uitzicht op de kerk staat een prachtige villa die door zijn bijzondere materialen, kleur en stijl in zowel binnen- als buitenland bekendheid geniet. Kees Marcelis, interieurarchitect en eigenaar van het gelijknamige architecten- en interieurarchitectuur-bureau, kreeg van de opdrachtgevers het verzoek om hier zijn visitekaartje af te geven. En dat is gelukt. Zoveel is zeker.


Exterieur

Rust, louvres, Studio Kees Marcelis, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Bouwbedrijf

KAMPERTBOUW bv

Louvre daken

Livium BV

Aluminium buitenkozijnen

Van Dijk aluminium kozijnen B.V.

Zwembad

Ambiance Wellness

Van oud naar goud

Kees: “Op deze plek stond een woning die plaats heeft gemaakt voor deze villa, die wat betreft oppervlakte ongeveer hetzelfde moest blijven. De opdrachtgevers stonden open voor nieuwe ideeën en ze hebben mij daarin uitgedaagd en aangemoedigd. Ik heb ongelooflijk veel vrijheid gekregen. Het mocht een gedurfd ontwerp zijn maar toch ingetogen en nergens over de top. Dat is de balans waarnaar ik heb gezocht. Het aluminium en de kleur van het hoofdhuis vind je fantastisch of niet. De opdrachtgevers vonden het prachtig. In de volksmond wordt deze villa Het Gouden Huis genoemd. En ondanks zijn specifieke kleur en materiaalkeuze past het perfect in de omgeving. Het Oostenrijks bedrijf Prefa dat het aluminium heeft geleverd, geeft jaarlijks een boek uit met de beste projecten en daar zit deze villa bij. In onze ontwerpen besteden we veel aandacht aan details als verlichting. Het moet allemaal kloppen. Zoals de up en down verlichting aan de voorzijde die precies tussen de verticale aluminium strips past. Als het donker is, wordt deze villa sfeervol verlicht en is het echt een plaatje.”

Voor de lange avonden buiten

Het terras heeft louvres die open en dicht kunnen zodat de veranda alle seizoenen te gebruiken is. De prachtige romantische tuin is ontworpen door tuinarchitect Els de Weijer van Hortus Magnificus. Het strakke van de woning vormt een meesterlijk contrast met het wilde karakter van het hoge gras en de vele fruitbomen. Ook de beschaafde blauwe kleur van het zwembad is raak gekozen. Kees: “Een paar weken geleden had ik een housewarming van deze villa en een van de bezoekers zei tegen mij: ‘Als ik ergens kom wat diepe indruk maakt dan zoek ik daar altijd een treffend woord bij. In dit geval is dit het woord: volmaakt.’ Fijn om te horen. En het sterkt me in de overtuiging dat het efficiënt is om zowel architect als interieurarchitect te zijn. Je hebt alles in één hand, je kunt alles op elkaar afstemmen en je hoeft nooit terug te vallen op noodoplossingen. Dat doe ik uiteraard niet alleen. Dat doen we samen. Samen met de enthousiaste bouwkundigen, architecten en interieurarchitecten die in ons bureau werken.”


Benedenverdieping

Rust, louvres, Studio Kees Marcelis, The Art of Living

Alle leveranciers van de benedenverdieping

Wandbekleding

Dutch Walltextile Company

Stalen deuren

De Rooy Metaaldesign

Elektra, Domotica en Verlichting

Kampert Elektro

Interieurarchitect

Studio Kees Marcelis

Domotica & schakelmateriaal

Gira

Maatwerk natuursteen

Ariës Natuursteen

Maatwerk Interieur en Keuken

Schröder Interieurs

Kleur bekennen

Het hoofdhuis bestaat uit twee etages. De begane grond met daarin de living, slaap- en aangrenzende badkamer. De eerste verdieping biedt plaats aan twee slaapkamers met bijhorende badkamers. Het middengedeelte is eenlaags en gebouwd met de charmante Petersen bakstenen. Het dak is hier bedekt met Sedum. Een keuze die esthetisch is maar ook verstandig omdat een groen dak twee keer zo lang meegaat dan een traditioneel dak en het isoleert erg goed. De garage heeft een kelder met een technische-, opberg- en fitnessruimte. Aan de buitenkant van de garage komt het gouden aluminium terug en dit zorgt voor evenwicht en balans. Eenmaal door de voordeur bekent het huis meteen kleur getuige de opvallende garderobekast die rijkt tot in de nok en de bijzondere wandbekleding van bruin fluweel. Kees: “Deze moderne lamp, de Ufo, komt uit eigen koker. We hebben een bedrijf waarin we verschillende prototypes van interieuritems maken zoals deze lamp. De garderobekast is gemaakt van MDF met een gefreesde golf. De afwerking is een hoogglanslak in dezelfde kleurtoon als het aluminium buiten. Dit wordt versterkt door het matte zachte plafond erboven.”

Gekruid met gezelligheid

De keuken bevindt zich in het hart van het huis en grenst aan een enorm overdekt terras van 12 meter breed. De schuifpuien van plafond tot de vloer, kunnen helemaal open waarmee de verbinding tussen binnen en buiten een feit is. Ook de keuken heeft een akoestisch plafond. De aanrecht met spoelgedeelte bevindt zich onder een smal raam aan de straatzijde. De muren zijn strak donkergrijs gestukt. Een kleur die terugkomt in de keukenkastjes die sober zijn gehouden zodat ze plaats maken voor het uitbundig kookeiland dat is gemaakt van kwartsiet. Dit materiaal lijkt op marmer maar is gemaakt van een onderhoudsvriendelijk composiet. Door de vele kleurige aderen krijgt het geheel een premium en stoere look. De keramische tegels maken in de keuken een mooi sprongetje van licht naar donker. Links en rechts van de keuken bevinden zich een functionele ruimte en een kantoor. De deuren van deze ruimtes zijn nauwelijks te zien en zijn zorgvuldig weggewerkt in de muur. Opvallend onopvallend. Rust.


Slaapkamer

Rust, louvres, Studio Kees Marcelis, The Art of Living

Alle leveranciers van de slaapkamer

Badkamerkranen

VOLA Nederland

Geen witte wanden

Stalen taatsdeuren leiden naar de woon- en eetkamer met veel ramen die uitzicht bieden op een groene omgeving. De ovale tafel is eveneens een ontwerp van Marcelis, net als de glazen pillow-lampen die ook te zien waren op dé internationale designbeurs van Milaan. De kleuren en materialen in het zitgedeelte zijn warm en behaaglijk. De grote slaapkamer is heel praktisch op de begane grond gesitueerd. De plek waar het bed staat, lijkt op een grote blauwe doos die in de muur is geschoven. Door de gekozen kleuren en wederom het subtiele gebruik van indirect licht, lijkt deze doos te zweven wat de slaapkamer een dromerige, zachte uitstraling geeft. De badkamer ligt in het verlengde van de slaapkamer en heeft een vrijstaand bad dat voor het raam geplaatst is. Wederom een ambitieuze keuze die heel goed uitpakt.

Editor: Media team

Datum: 01-01-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Cai Vosbeek

Fotografie: Patrick Meis