
Nederland behoort tot de best verzekerde naties ter wereld. Nederland heeft een lange traditie van verzekeren. De 17de-eeuwse wiskundige Christiaan Huygens schreef al een boek over premieberekening. Maar wat dien je te verzekeren? Hanteer als vuistregel: alle risico’s die je zelf wilt of kunt dragen, hoef je niet te verzekeren. Alleen rampen die ook financieel je leven veranderen, zoals een afgebrand huis of het overlijden van de enige kostwinner in een huishouden, moet je verzekeren.
Bepaalde verzekering zijn wettelijk verplicht. Rij je een auto dan is een auto WA-verzekering verplicht. Een ziektekostenverzekering is sinds 2006 verplicht voor iedereen die in Nederland woont. De overheid heeft een basispakket samengesteld waarin af en toe iets verandert bijvoorbeeld de anticonceptiepil in of uit het basispakket. Desgewenst kunnen mensen zich aanvullend verzekeren, bijvoorbeeld voor de tandarts of de fysiotherapeut. Koop je een woning met een hypotheek dan vereist de hypotheeknemer een opstal verzekering.
Een opstalverzekering dekt schade aan huis en alle spullen die vastzitten in en aan het huis, zoals dak, leidingen, verwarming, sanitair. Met een inboedelverzekering zijn meubels, kleding, dvd’s tegen brand, diefstal, water-, rook- en roetschade verzekerd. Woonverzekeringen zijn niet verplicht, maar wel handig omdat schade aan huis of inboedel vaak erg veel kost. Wie een hypotheek afsluit, wordt vaak door de bank verplicht een opstalverzekering af te sluiten. Wie vaak dure spullen van huis meeneemt, zoals een laptop, iPhone of golfspullen, kan een inboedelverzekering met een goede buitenhuisdekking nemen.
Een WA-verzekering is niet verplicht maar wel nuttig. Wie schade veroorzaakt en geen WA-verzekering heeft, moet alles zelf betalen. Als je kind een ruit bij de buren breekt, is dat nog te overzien. Maar als je tegen de auto van de buurvrouw oprijdt of als iemand letsel oploopt, kan dat bedrag enorm oplopen. Voor een rechtsbijstandverzekering geldt in feite hetzelfde. Zoals ook een doorlopende reisverzekering, voor wie vaak naar het buitenland gaat.
Andere verzekeringen kun je je afvragen of deze nuttig zijn: garantieverlenging verzekering, telefoon-, tandarts- en een fietsverzekering. Van de verdiende premie zou je zelf een soort stroppenpot kunnen maken. Schattingen zijn dat in Nederland jaarlijks één miljard euro kan worden bezuinigd op dubbele en minder nuttige verzekeringen. Volgens het Verbond van Verzekeraars komen dubbele dekkingen niet veel voor hooguit bij reisverzekeringen en soms bij pechhulp.
____
Wil je nog meer inspiratie opdoen? Bekijk dan ook eens de andere blogs!
“The Art of Living Online is het inspiratie platform op het gebied van exclusief wonen & lifestyle. Op het online platform delen we trends op het gebied van wonen & interieur, nemen we je mee naar exclusieve events en laten we je de nieuwste hotspots zien waar jij als lezer optimaal van kan genieten.“