Het perfecte evenwicht

Studio Zuyd

Antwerp Tower is, na de Onze-Lieve-Vrouwe kathedraal, het hoogste gebouw van Antwerpen. Wat ooit een doorsnee kantoorgebouw was, werd na de grondige renovatie van 2019-2021 een residentiële woontoren. Wie er woont geniet van vele gemakken, zoals een conciërge en een eigen, ondergrondse parkeergarage. Je wordt op het gelijkvloers ontvangen aan de receptie en verder geleid. In de entree van het appartement zelf valt direct een hangende garderobekast op met onderin open ruimte voor de schoenen – maatwerk om de volledige wand optimaal te benutten. Het jonge echtpaar dat dit appartement bovenin de toren betrok blijkt reislustig en modern. “We zijn alle twee online ondernemers, dus we kunnen overal werken”, zegt de bewoner “Maar dit appartement beviel ons zó goed dat we er al direct vaker en langer waren dan we ons hadden voorgenomen. Dan moesten we het ook maar degelijk inrichten, vonden we, maar daar hebben we beiden geen kaas van gegeten. Een betonnen kolom in de woonruimte stoorde ons enorm en zelfs dáárvoor konden we geen adequate oplossing bedenken. Toen zijn we gaan zoeken naar een binnenhuisarchitect.” 


Living

Appartement, Renovatie, Studio Zuyd, The Art of Living

Alle leveranciers van de living

Kokendwaterkraan

Quooker Belgium

Voor hobbykoks
De keuze viel op Nathalie Swinkels van Studio Zuyd. “De stijl sprak ons erg aan, ook omdat we het hotelgevoel zochten en dat in Nathalies ontwerpen op Pinterest vonden.” Dat zowel opdrachtgevers als interieurarchitect uit Nederland kwamen was leuk maar bijkomstig; dat Nathalie een Nederlandse interieurbouwer in de arm nam bleek echter een belangrijk voordeel. “Stefan Martens heeft al het maatwerk in deze woning geleverd en ook de volledige keuken gebouwd”, zegt ze. “De prijs/ kwaliteitverhouding van zijn werk ligt erg gunstig ten opzicht van Belgische keukenbouwers waardoor mijn diensten daardoor al zijn terugverdiend.” De keuken is bovendien helemaal ontworpen volgens de wensen van twee echte hobbykoks, met veel kastruimte en laden onderin het kookeiland, en tegelijk met veel esthetiek. Het kookeiland is bijvoorbeeld geen massief blok geworden. De delen ervan zijn zichtbaar in de belijning van het keramiek. Onze organisatie telt vijftien medewerkers en ons atelier is ruim”, zegt Stefan Martens. “Daardoor zijn we zijn in staat elk meubel eerst volledig in onze werkplaats op te bouwen, dan eventuele wijzigingen van de opdrachtgever door te voeren en het vervolgens gedemonteerd naar de woning te vervoeren en weer op te bouwen. Je krijgt dus nooit verrassingen ter plaatse.” Het enige plekje dat nog leeg oogt is het keukenterras. “Daar gaan we nog een kleine moestuin aanleggen”, zegt de bewoonster. “We houden van veel kruiden, zoals in de Aziatische keuken.” 

 

Bonsai 

De Aziatische afkomst van de bewoners heeft de interieurarchitect subtiel meegenomen in haar ontwerp van de woonkamer. In geen enkele richting mocht het uitzicht worden belemmerd en dus bleek een bonsaiboom het ideale groen in deze ruimte. De bonsai is niet alleen klein maar ook een icoon van de Japanse cultuur, een plant met veel sfeer en betekenis. “Hij heeft geen onderhoud nodig, want hij bestaat uit een gedroogde stam met kunstbladeren”, legt de bewoonster uit. “De prominente betonnen kolom werd onzichtbaar gemaakt door er een op maat gemaakte kastenruimte omheen te bouwen, met een geïntegreerde bio ethanol haard. In de ruimte naast de haard is enerzijds plaatsgemaakt voor een eettafel en anderzijds voor een loungehoek met uitzicht op de stad. Opvallend is de toepassing van veel wit en zachte kleuren. “Dit is een interieur waar je ook na vijf of tien jaar nog niet op bent uitgekeken, omdat er veel rustige en tijdloze materialen en kleuren zijn toegepast”, legt de interieurarchitect uit. “Alle aspecten zijn met elkaar in evenwicht gebracht en het appartement oogt rustig omdat de bewoners het erg opgeruimd houden, en daardoor mijn ontwerp respecteren.” 


Master bedroom

Appartement, Renovatie, Studio Zuyd, The Art of Living

Alle leveranciers van de master bedroom

Verlichting

Novalis.O

Open doorgang
In de slaapkamer werd een wand weggehaald en vervangen door een op maat garderobekast. Met het imposante uitzicht door het zeer brede en hoge venster aan de ene kant en de open doorgang naar dressing en en-suitebadkamer aan de andere, is de kamer zo deel geworden van een omvangrijke ruimte, die zeker het gewenste hotelgevoel oproept. Het speciale behang waarmee de muur achter het bed is afgewerkt geeft de slaapkamer zelfs een chique uitstraling. In de badkamer is ruimte gemaakt voor een comfortabel ligbad. “We vonden één wastafel genoeg, omdat je gerust even op elkaar kunt wachten en lieten de vrijgekomen plek benutten voor een extra wandkastje”, aldus de bewoner. En geen douche? “We hebben een kleinere gastenbadkamer en daar hebben we een inloopdouche laten installeren die we dagelijks kunnen gebruiken.” Ook dat is Aziatisch: de beschikbare ruimte slim indelen, ongeacht of het nu de meters boven een boomkruin of die onder een regendouche zijn. Een opvallend fraai item in deze ruimte is het setje nachtkastjes, geleverd door Set in Stone. Deze Nederlandse leverancier gebruikt hiervoor restmateriaal van groothandels in marmeren platen. Deze originele aanpak is niet alleen bijzonder duurzaam en betaalbaar, maar levert ook verrassend mooie tafeltjes op die zonder dit gebruik van restmateriaal zelfs nooit zouden kunnen zijn ontworpen. 

Polyvalent
Er is voldoende bergruimte, niet alleen in gangkasten maar ook in aparte kamers, van de technische ruimte annex washok in de bijkeuken tot een berghok naast de entree. Er is ook een separate grotere kamer die dienst kan doen als logeerkamer, bureau of kinderkamer. “Op dit moment is ze polyvalent, een beetje van alles wat”, grapt de bewoner, “want ik werk er en ook de kat heeft er haar krabpaal staan. Waar het om gaat is dat dit appartement nu slechts voor ons beiden bedoeld is maar ook geschikt is voor een eventuele gezinsuitbreiding.” Ook vanuit deze kamer is er uitzicht op de stad beneden. Van de kathedraal tot het Centraal Station en tot ver daarachter strekt Antwerpen zich onder ons uit, te ver om aan te raken, maar dichtbij genoeg om details van gebouwen te onderscheiden. Een stad waarin dag en nacht licht en beweging is. Hoe voorkom je dat een dergelijk uitzicht te veel wordt? Het oppervlakkige antwoord is: met gordijnen. Het diepere: door het interieur van je appartement zodanig in te richten dat de drukte en chaos buiten de ramen wordt gecompenseerd door de rust erbinnen. Die evenwichtsoefening heeft Studio Zuyd perfect tot een goed einde gebracht. 

Editor: Media team

Datum: 25-04-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: Peter Baas