Het verschil tussen scharnierdeuren en taatsdeuren

Blecks Stalen Deuren

Steeds vaker kiest men voor een andere soort deur dan de standaard openslaande deur. Zo is een taatsdeur bijvoorbeeld steeds meer in trek. Maar wat zijn nu precies taatsdeuren en in welk opzicht verschillen zij van de gewone scharnierdeur? In dit artikel worden deze verschillen voor je op een rijtje gezet en word je verder geïnformeerd over de voor- en nadelen van beide deuren. Op deze manier vind je vast een prachtige deur die helemaal past bij jouw inrichting.  

Kozijnen

Het eerste en meest opvallende verschil tussen taatsdeuren en scharnierdeuren is dat de laatstgenoemde een kozijn heeft. Een voordeel van een kozijn is dat tocht en geluid net wat beter tegenhouden worden. Toch spreekt een deur zonder kozijn vaak meer aan op esthetisch vlak. Het maakt dat de mogelijkheden oneindig lijken. Daarnaast is het zo dat een deur zonder kozijn twee kanten op kan draaien. Dat kan heel handig zijn maar heeft als nadeel dat je aan twee zijdes deurruimte moet hebben om deze open te kunnen slaan.  

Plaatsing van Scharnieren 

Een ander verschil tussen deze twee soorten deuren is dat bij een scharnierdeur de scharnieren aan de zijkant zitten, terwijl een taatsdeur deze aan de bovenkant heeft. Door de scharnieren aan de bovenkant te plaatsen is het mogelijk om voor de meest slanke deurprofielen te kiezen. Dit betekent echter wel dat de onderdorpel bij taatsdeuren groter is, waardoor meer tocht doorgelaten wordt.  

Softclose

Tot slot kan een scharnierdeur tot 180 graden opengezet worden, waardoor deze deur in sommige situaties minder ruimte in beslag neemt dan een taatsdeur, die maar tot 90 graden open kan. Daar tegenover staat wel dat een taatsdeur met een softclose geruisloos dicht zal vallen. Je hoeft zo’n geweldige deur dus nooit meer achter je te sluiten.  

Over Blecks Stalen Deuren 

Blecks is producent van stalen deuren. Zij hebben voor jou een enorm aanbod van scharnier- en taatsdeuren zodat er altijd wel een deur is die past bij jouw interieur. De stalen deuren die zij produceren zijn prachtig qua design en dragen bij aan een unieke ambiance.  

Editor: Media team

Datum: 13-04-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Redactie The Art of Living

Fotografie: Blecks Stalen Deuren