High-end tuin maakt architectuur compleet 

Novalis.O & Knops Tuindesign

Op velerlei verzoek presenteren wij hierbij de verbouwing van deze jaren ’30-woning en de achterliggende tuin. De eigenaar is een interieurliefhebber met een grote liefde voor sfeervolle oude huizen en het combineren van oude en eigentijdse elementen. Klassiek en modern gaan dan ook hand in hand. Het oude huis werd volledig gestript en opnieuw opgebouwd, waarbij een moderne aanbouw is gerealiseerd. De tuin onderging een ware metamorfose en werd het pronkstuk van het project. Het vernieuwende tuinontwerp is van de hand van Knops Tuindesign, Novalis.O leverde het moderne meubilair voor zowel binnen als buiten. Een reportage.


Interieur

Tuin, Interieurontwerp, Novalis.O, Knops Tuindesign

Old meets new

De indeling van het huis is behoorlijk gewijzigd, waaronder de lange gang die vroeger helemaal naar achteren doorliep, gedeeltelijk plaats heeft gemaakt voor een nieuwe leefkeuken. Toch staat deze nog zeer centraal. Over de nieuwe vloer van gevlinderd beton ligt een klassieke loper, voor een mooi contrast tussen oud en nieuw.

Tijdloze klassiekers

Voor het realiseren van de keuken werden twee ruimtes samengetrokken en werd het achterste deel van de gang opgeofferd. Zo ontstond een moderne leefruimte die tegenwoordig het hart van het huis vormt. Ook daar is een mooi contrast aangebracht tussen oud en nieuw. Enerzijds is er veel aandacht besteed aan het terugbrengen van oude details, zoals de lambrisering en het glas-in-lood dat werd teruggeplaatst in het dubbele glas. Tegelijk werd een moderne keuken gerealiseerd en leverde Novalis.O enkele hedendaagse designklassiekers qua verlichting: bronskleurige wandlampen van CTO Lighting in het model ‘Ring’ en Henge-ringlampen boven de keukentafel.

Even terugtrekken

De eigenaar kijkt weinig tv en koos voor een aparte tv-kamer waarin het heerlijk is om je even terug te trekken voor een filmpje. Ook de kinderen zitten hier graag. In de grote Edra-bank van het model Standard is het lekker neerploffen, omringd door bijzondere kleuren en materialen. De voorliefde van de eigenaar voor ‘anders dan standaard’ is hier goed te zien. Novalis.O leverde hier onder andere de kast van Poliform, uitgerust met een bruin marmeren blad en mosterdkleurige deuren. Zo ook het vloerkleed van Jov en de lamp van Petit Friture in het model Vertigo, die stuk voor stuk blikvangers zijn. Dezelfde wandlampen van CTO Lighting komen hier terug, maar dan langer en uitgevoerd in een goudkleur.


Zwembad

Tuin, Interieurontwerp, Novalis.O, Knops Tuindesign

Alle leveranciers van het zwembad

Zwembad

VSB Wellness BV

Ware oase

De weg vervolgend door de centrale lange gang, kom je uit bij de moderne aanbouw die uitkijkt over de tuin. Deze tuin is onherkenbaar getransformeerd. Het ontwerp werd toevertrouwd aan Knops Tuindesign, Novalis.O leverde de buitenmeubelen en tuinverlichting. Erik Knops van Knops Tuindesign vertelt: “Deze klant weet goed wat hij mooi vindt en kwam bij ons om echt verrast te worden. Het ontwerp moest een hoge wow-factor hebben en tot in de puntjes zijn uitgedacht. We hebben een waanzinnige designtuin bedacht die de moderne aanbouw en daardoor de totale architectuur van de woning versterkt.” Uitgangspunten waren een rustige designtuin waar loungen en relaxen prioriteit zijn. Er moesten diverse terrassen komen waar de design tuinmeubelen als het ware als pronkstukken konden worden uitgestald. Het team van Knops Tuindesign koos bewust voor veel hoogteverschillen. “We hebben ervoor gekozen om veel diversiteit aan te brengen en de tuin te verdelen in verschillende ruimtes. Het resultaat is een ware oase. Het is er niet groot, maar door het lijnenspel en het lange zwembad oogt de tuin stukken ruimer dan voorheen. Het behoeft geen uitleg dat dit een heerlijke uitlaatplek is voor het gezin.” De tuin kent veel mooie details, zoals het terras dat een beetje over het water uitsteekt. Ook is er veel afwisseling tussen materialen en kent de tuin ondanks de duidelijke symmetrie vele verschillende gezichtspunten. Bijzonder element is de massieve betonnen plaat waar de draaiende ligbedden op staan. Aan de kopse kant van het zwembad ligt eenzelfde betonnen plaat, deze keer verzonken. Rechtdoor lopend kom je uit bij het poolhouse, dat een afspiegeling is van de moderne aanbouw aan het woonhuis. Bewust werden hier dezelfde kleuren en materialen gebruikt.


Tuin

Tuin, Interieurontwerp, Novalis.O, Knops Tuindesign

Alle leveranciers van de tuin

Louvredaken

Livium BV

Top-notch

VSB Wellness bouwde het hoogwaterlijnzwembad en leverde tevens de jacuzzi. Er is op verzoek van de eigenaar zoveel mogelijk gekozen voor natuurlijke materialen; zo zijn de zwembadranden van graniet, waarbij alles in verstek is gelegd. Het meubilair is afkomstig van B&B Italia, de buitenverlichting is van IP44. Ook werd er gekozen voor een bijzondere beplanting, zoals de twee karakteristieke bomen naast het zwembad en de mooie rij leibomen, die het lijnenspel bekrachtigen en tevens voor extra privacy zorgen. Zo fungeert de aanplant als een kroon op de transformatie die deze tuin heeft ondergaan.

Vernieuwende concepten

Over hun ontwerpen vertelt Erik: “Vaak worden wij al in heel vroeg stadium betrokken bij de architectuur. We pakken meer op dan de tuin alleen en zijn ook betrokken bij bijvoorbeeld een overkapping of poolhouse. Zo kunnen we tuinen turn-key opleveren. Heel vaak werken we samen met een interieurarchitect of bouwteam voor een optimaal resultaat. Dit stelt ons in staat om te doen wat wij het liefst doen: inspireren en creatieve, vernieuwende ontwerpen maken!”

Editor: Media team

Datum: 10-03-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van

Fotografie: Patrick Meis