
Een monumentale stadswoning opknappen impliceert een grondige modernisering van het interieur. Door bijvoorbeeld een vrijstaand bad te installeren. Het wooncomfort anno 2022 stelt nu eenmaal andere eisen dan een eeuw terug. Toch mag dit nooit zover gaan dat de binnenkant en de buitenkant tot twee verschillende huizen lijken te behoren. Joris en Lot zijn erin geslaagd, onder meer door het gebruik van stijlvolle antieke meubelen en sfeervolle verlichting, hun woning tot een eenheid te maken. Comfortabel en in stijl, niet ondanks maar dankzij de historie van het pand.
Tilburg kent een indrukwekkend aantal fabrikantenwoningen die in de negentiende eeuw in opdracht van de textielbaronnen zijn gebouwd. Ook het pand dat Joris en Lot twee jaar geleden kochten was lang in het bezit van een industriële familie en stamt uit het begin van de negentiende eeuw. Het huis was dus gedateerd en toe aan een opfrisbeurt. Vrijwel alles is gestript om vanaf nul te kunnen beginnen.
“De plavuizen vloer zijn we in de oorspronkelijke staat aan het terugbrengen”
Maatvoering
Via een monumentale voordeur en een brede gang kom je de woning binnen. Diverse deuren komen daar op uit. Aan de voorzijde leidt een ervan naar de zitkamer. Wat een eeuw geleden enkel de bibliotheek zou zijn geweest is nu ook de televisiekamer. Recht tegenover is de eetkamer. Die springt eruit door de vitrinekasten, waarin servies- en glaswerk staan uitgestald. “De kasten ademen historie,” legt Joris uit. De eetkamer is relatief donker en toch komen de diverse kunstwerken aan de wanden zeer goed uit. “Dat hebben we te danken aan Hoogspoor Design Light,” zegt Lot. “Een goed lichtplan maken is specialistenwerk, Barend stelde armaturen en plekken voor waar wij zelf nooit op gekomen zouden zijn. De hanglampen boven het kookeiland bijvoorbeeld hebben niet alleen een verfijnde ronde vorm maar zijn ook in hoogte verstelbaar en dimbaar. Hierdoor hebben we altijd exact het juiste licht op tafel.
Omdat de maatvoering in het huis op veel plekken afwijkend is, waren de bewoners vaak aangewezen op maatwerk. De keuken is dus geheel op maat gemaakt. En omdat Joris een enthousiaste en kundige hobby-kok is, werd er meteen ook een buitenkeuken gerealiseerd. Vanuit de brede gang loop je direct naar de buitenkeuken, die Joris heeft voorzien van een zelfgebouwde, klassieke schouw.
Creativiteit
De creatieve hand van de bewoners is nog op tal van andere plaatsen in het huis zichtbaar. In de trap die naar de wijnkelder leidt hebben ze bijvoorbeeld in de deur een vitrinekastje gemaakt waar ruimte is voor heerlijke delicatessen. In de kelder zelf vonden ze een oude kluis, achtergelaten door een van de eerste generaties bewoners. “Die hebben we laten staan en gebruiken we nu – heel toepasselijk – als opslagplaats voor kluisbier,” zegt Joris. “De plavuizen vloer zijn we in de oorspronkelijke staat aan het terugbrengen.” De muren maken soms vreemde bochten en sommige stukken zijn eigenlijk dichtgemetselde deuren. Dat heeft alles te maken met het feit dat het pand oorspronkelijk uit twee delen bestond: een fabrikantenwoning én een dienstwoning.
Historisch en modern
Op de bovenverdiepingen zijn drie badkamers, met een vrijstaand bad, geïnstalleerd en diverse slaapkamers voor hun kinderen en gasten. Ook hier is een vloeiende overgang gemaakt tussen de historische stijl van het huis en modern comfort. Dat is het beste merkbaar aan de masterbedroom. De dressing bevindt zich achter twee majestueuze houten deuren waarachter zich een inloopkast bevindt. Het zijn de deuren en de lampen die er cachet aan verlenen. “We hebben overal een mix van antiek, vintage en modern, van echte kunstwerken en persoonlijke spullen, vertelt lot, “We houden van knipogen. Dat maakt het leven prettiger.” Met een mix vanzelf ontworpen, bij elkaar gesnuffelde en overal gekochte meubelen geven Joris en Lot een grote knipoog naar de negentiende eeuw en de lange geschiedenis van deze woning.
Fotografie: German Bourgeat