Historisch wonen in een prachtige, nieuw penthouse

Strakk Interieur

Wonen in een nieuw penthouse midden in het historisch centrum van Maastricht; het kan in het Sphinxkwartier. Hier was sinds 1834 aardewerkfabriek Sphinx gevestigd. Nu ligt er een nieuw woongebied met een architectuur die verwijst naar de vroegere industrie. We bezoeken een penthouse dat werd gerealiseerd door Strakk Interieurbouw in samenwerking met Thomassen Interieurs. Strakk en Thomassen Interieurs werken vaker samen, vertelt Luc Thomassen. Zijn team zorgde hier voor het interieurontwerp en verzorgde de bouwbegeleiding. Strakk werkte het maatwerkmeubilair uit, waarna het in de eigen werkplaats werd gemaakt. Alles gebeurde in nauw overleg met elkaar en de bewoners. “De wensen van de bewoners waren al van tevoren duidelijk, gaat hij verder. “Het penthouse deed hen denken aan Manhattan. Die stijl wilden ze, met oog voor luxe.”


Benedenverdieping

Penthouse, dakterras, The Art Of Living, Strakk Interieur

Alle leveranciers van de benedenverdieping

Interieurbouw

Strakk Interieur

Authentieke elementen

Wanneer je het penthouse binnenkomt, zie je meteen een lange gang waar alle vertrekken op uitkomen. Naast de entree bevinden zich de garderobe en het toilet met sfeerverlichting. De oude meerpalen in de gang werden door ontwerpster Chantal Schoeber aangedragen. Ze hebben duizenden jaren in het water gestaan en zijn mede gevormd door alle algen en organismen die erop geleefd hebben. Marion: “Zo zit achter veel elementen hier in de woning een verhaal. Chantal heeft niet alleen overal goed over nagedacht, ze heeft ook ontworpen vanuit haar gevoel.” Vanuit de gang bereik je de L-vormige woonkamer en keuken via een glazen, dubbele deur. Deze werd gemaakt door Strakk en kreeg extra veel aandacht, vertelt Marion. “Ik ben al lang bevriend met de bewoonster en vond het belangrijk dat er een mooie deur in de woning kwam voor een mooi, nieuw begin. Ook staan ze voor een warme vriendschap.” Aan de linkerkant werd er een heerlijke zitruimte gecreëerd met een zachte bank en rijke materialen. De gehele achterwand werd voorzien van een vacht behang. De keuken bestaat uit eucalyptushout en kreeg een Neolith werkblad.


Bovenverdieping

Penthouse, dakterras, The Art Of Living, Strakk Interieur

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Lichtplan

Thomassen Interieurs

Mooi en praktisch

Aan het einde van de gang bevindt zich de slaapkamer met inloopkast. Grote spiegels geven hier een gevoel van ruimtelijkheid. Ze maken de kamer voor het gevoel dubbel zo groot. Tegenover de slaapkamer vinden we de badkamer. Deze is volledig betegeld met dezelfde Neolith tegel: zowel de vloeren als de wanden. De ruime inloopdouche wordt afgeschermd door een glazen wand en de dubbele wasbak biedt voldoende plaats voor beide bewoners. Ook aan de praktische ruimtes is gedacht. Zo is er een lichte werkkamer voor de heer des huizes en een berging annex wasruimte, allemaal met meubilair op maat ontworpen en geproduceerd door Strakk.


Buitenruimte

Penthouse, dakterras, The Art Of Living, Strakk Interieur

Alle leveranciers van de buitenruimte

Penthouse, dakterras, The Art Of Living, Strakk Interieur
Penthouse, dakterras, The Art Of Living, Strakk Interieur

“Vanaf het dakterras heb je uitzicht over de daken van Maastricht”

Buitenruimte

Vanaf het dakterras heb je uitzicht over de daken van Maastricht. Je ziet dat de Markt en het Vrijthof op een steenworp afstand liggen. Alle faciliteiten om te genieten zitten in de buurt. Hierboven is het rustig en genieten de bewoners van een beschutte buitenruimte. Er is keuze uit ligbedden, een eettafel of loungehoek. Vooral ’s avonds is het hier prachtig, wanneer alle hoeken en materialen mooi zijn uitgelicht. “We wonen midden in de stad, maar toch rustig. Onze buren zijn inmiddels vrienden geworden; er heerst een fijne sfeer tussen de bewoners. Verschillende mensen kwamen hier samen in één gebouw te wonen, ook nog eens midden in coronatijd. Toch werd dit goed opgepakt en zijn we samengekomen zodra het weer kon.”

Editor: Celine Jacobs

Datum: 01-06-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Desiree Pennings

Fotografie: Jurrit van der Waal