Hoe creëer je kleurenpalet?

Het interieur maak je op eenvoudige wijze interessanter en persoonlijker door er kleur aan toe te voegen. Dit lijkt eenvoudig, maar het kan best lastig zijn om de juiste kleurencombinaties te vinden. De kleuren moeten niet alleen passen bij jouw smaak, maar ook bij jouw woning. Het is dan ook slim om van te voren een kleurenpalet samen te stellen. Op deze manier weet je precies welke kleuren elkaar weten te complementeren en welke juist niet goed bij elkaar passen. Maar hoe bepaal je jouw persoonlijke kleurenpalet? Je leest het in dit artikel.

Doe onderzoek naar de ruimtes

Voordat je daadwerkelijk met specifieke kleuren aan de slag gaat, is het goed om onderzoek te doen naar de ruimtes. Heb je te maken met een kleinere ruimte? Dan zal een lichte kleur hier beter tot zijn recht komen omdat het de kamer een stuk ruimtelijker zal doen ogen. Daarnaast verandert licht op ieder moment van de dag, houd dan ook goed in de gaten wat het licht voor de ruimte doet. Een kleurtint kan er in daglicht compleet anders uitzien dan in kunstlicht. Ook is het belangrijk om te anticiperen op de richting waarvan het licht binnenvalt. Licht vanuit het zuiden is namelijk wat warmer dan licht uit het noorden, waardoor kleuren een andere sfeer kunnen oproepen.

Wat spreekt je aan?

Nu je gekeken hebt naar de ruimtes is het ook van belang jouw eigen smaak te onderzoeken. Wat vind jij mooi? En wat wil je dat jouw huis uitstraalt? Denk hierbij nog even niet na of de kleuren bij elkaar passen, het draait nu puur om jouw eigen mening. Om een mening te kunnen vormen kun je inspiratie uit jouw eigen omgeving halen; op het internet, van vakantiefoto’s of bij anderen mensen thuis. De kleuren die je het meeste aanspreken kun je het beste als basis pakken.

Kleurenpalet samenstellen

Wanneer het duidelijk is welke kleuren interessant zijn, is het tijd om het kleurenpalet daadwerkelijk samen te stellen. Houd hierbij de 60-30-10 regel aan. Om deze regel toe te passen heb je drie kleuren nodig die samen in balans zijn. De basiskleur is de kleur die het meest in het interieur terug zal komen, namelijk 60%. Een andere kleur laat je voor 30% terug komen en een andere accentkleur, vaak een wat opvallendere tint, komt voor 10% terug. Deze laatste kleur is redelijk tegengesteld aan de andere kleuren en zet daardoor meteen de toon. Op deze manier voorkom je dat het interieur te druk wordt en het biedt de mogelijkheid eenvoudig van interieurstijl te wisselen.

Testen en uitvoering

Tot slot rest je alleen nog het testen en de uitvoering. Testen kun je doen doormiddel van kleurtesters, die je op de muur plakt. Op deze manier kun je eenvoudig veel verschillende kleuren testen. Heb je een definitieve kleurkeuze gemaakt? Dan wordt het tijd om verf uit te kiezen. Ga bijvoorbeeld voor de Sikkens Alphacryl Pure Mat SF, om de muur een prachtige matte uitstraling te geven. Maar ook glanzende verf zou jouw interieur op een upgrade kunnen geven.