Hoe kies je de juiste raamdecoratie?

Het inrichten van een woning is een intensief karwei waar erg veel bij komt kijken. Je moet veel keuzes maken om ervoor te zorgen dat jouw interieur de gewenste sfeer ademt. Een belangrijk aspect hierbij zijn de accessoires, dit zal uiteindelijk het interieur maken of breken. Daarom is stijlvolle raamdecoratie zeker geen overbodige luxe. Binnen de raambekleding zijn de mogelijkheden wederom eindeloos; kies je voor jaloezieen, rolgordijnen of gordijnen die tot op de grond reiken. Om deze keuze wat eenvoudiger te maken worden in dit artikel verschillende overwegingen toegelicht. Hopelijk word je hierdoor de goede richting ingestuurd en kun je eenvoudiger een keuze maken.

Lichtdoorlatend of verduisterend?

Allereerst is het belangrijk om na te gaan of de raamdecoratie lichtdoorlatend of verduisterend moet zijn. Dit hangt natuurlijk ook af van de ruimte. Je zal je vast kunnen voorstellen dat op een slaapkamer verduisterend geliefd is en dat je lichtdoorlatende raambekleding eerder in de woonkamer terug zal zien. Hoe goed een gordijn verduistert, hangt af van de stof, het model en montage. Hang je een rolgordijn op de slaapkamer, dan zal licht nog steeds via de zijkanten de kamer kunnen betreden. Daarnaast zorgen jaloezieën ervoor dat voldoende licht binnenstroomt, maar kun je ze zo verstellen dat privacy toch gegarandeerd is.

De sfeer en uitstraling

Raamdecoratie draagt ook bij aan de sfeer en uitstraling van de ruimte. Daarom is het belangrijk om na te denken over het product, de kleur en het materiaal. Shutters hebben bijvoorbeeld een compleet andere uitstraling als dat rolgordijnen hebben. De kleur bepaalt voor een groot gedeelte hoe huiselijk, stijlvol of modern het interieur wordt. En het materiaal dat je kiest zal vooral gekozen worden om de associaties die je daarmee hebt. Aluminium jaloezieën hebben over het algemeen een kantoor associatie en houten jaloezieen hebben dat weer niet. Wil je een bijzondere sfeer neerzetten? Dan zou je er ook voor kunnen kiezen om twee producten te combineren. Bijvoorbeeld een rolgordijn om overdag het licht te reguleren en verduisterende gordijnen die ’s avonds dienen als sfeermaker.

Uitzonderlijke situaties

Soms is het zo dat je in bepaalde situaties niet anders kunt dan een bepaalde keuze maken. Je krijgt bijvoorbeeld te maken met draai- of kiep ramen, ramen die naar binnen opgaan, hoge ramen of ramen met een bijzondere vorm. Vaak word je dan al wat beperkt in mogelijkheden, waardoor de keuze wat makkelijker wordt. Je kunt er dan voor kiezen om raamdecoratie op maat te laten maken of je kiest voor een andere manier van monteren, zo heb je toch nog invloed op de uitstraling die de raamdecoratie moet hebben.

Isolerende gordijnen

Het volgende is misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer je raamdecoratie kiest. Toch is het niet onbelangrijk om de optie isolerende gordijnen te overwegen. Van ramen kan veel kou, maar ook warmte afkomen. Heb je een appartement dat zomers erg heet wordt? Dan is het slim om voor gordijnen met licht afstotende kleur te kiezen. En wordt jouw huis snel koud doordat het veel wind vangt? Dan zou je voor plissé gordijnen kunnen gaan, deze bieden extra isolatie vanwege hun honingraatstructuur.