Hoe kies je tussen gas en elektrische haarden?

Twijfel je tussen een gashaard en een elektrische haard? Dan wegen verschillende factoren mee. Je maakt je misschien druk over het sfeereffect: geeft een elektrische haard wel genoeg sfeer aan je kamer? En zo zijn er nog een aantal andere voors en tegens. Dit is waar je op kunt letten.

Energetische capaciteit

Het grootste verschil tussen een gashaarden en elektrische haarden is de energetische capaciteit. Met andere woorden: hoe hard de haard moet werken om elektriciteit om te zetten in warmte. Bij een elektrisch toestel wordt gewerkt met weerstanden. Een kilowatt elektriciteit wordt dan omgezet in een kilowatt warmte.

Voordat je een kilowatt warmte in huis hebt, moet je 2,5 tot 3 kilowatt warmte gebruiken uit de energiecentrale. Dat is de hoeveelheid stroom die het heeft gekost om het op te wekken en uit het stopcontact te krijgen.

Bij een aardgastoestel gebruik je geen elektriciteit. Een aardgastoestel heeft weer andere voor- en nadelen. We willen in Nederland immers van het gas af, of op zijn minst minder gas gebruiken. Een toestel op aardgas kan dan op de lange termijn een minder goede keuze zijn.

Hoe vaak gebruik je de haard?

Welke haard je kiest, hangt ook af van hoe vaak je de haard gaat gebruiken. Ga je maar heel af en toe de haard gebruiken? Dan voldoet een elektrische haard. Een elektrische haard heeft een minder hoge aanschafprijs en kost minder om het te onderhouden. Voor een gashaard heb je immers aardgas nodig. Daarvan krijg je de kosten er alleen uit als je er regelmatig gebruik van maakt.

Met een gashaarden voor in huis heb je ook een aardgasaansluiting nodig. Wanneer deze niet aanwezig is, moet deze geplaatst worden. Dat zorgt voor extra kosten. Een elektrische haard heeft als voordeel dat je alleen de stekker in het stopcontact hoeft te doen. Het is zonde om een aardgasaansluiting te laten plaatsen als je de gashaard maar een paar keer per jaar gebruikt.

Geeft een elektrische haard wel sfeer?

Veel mensen denken bij een elektrische haard aan een sfeerloze haard. De vlammen zijn immers ‘niet echt’. Wanneer je aardgas gebruikt, heb je tenminste nog het idee dat je iets aan het verbranden bent. Goed nieuws voor wie neigt naar een elektrische haard: elektrische haarden kunnen tegenwoordig heel sfeervol zijn. De visualisaties worden steeds beter. Bij Droomkachels vind je voorbeelden van sfeerverhogende elektrische haarden.

Je hoeft niet per se op hout of gas te stoken om sfeer in huis te krijgen. Een elektrische haard geeft genoeg sfeer. Waar je op moet letten, is dat je een elektrische haard van hoogwaardige kwaliteit koopt.