Hoe verbeter je de akoestiek in huis?

De akoestiek heeft te maken met hoe geluid op harde oppervlakken weerkaatst. Denk aan vloeren, muren en ramen. Als je een industriële inrichting hebt met betonnen vloeren en veel metaal en steen, zul je waarschijnlijk last hebben van een minder goede akoestiek dan in een landelijk huis met zachte gordijnen en meubels. We willen je graag een aantal tips geven om het geluid in je huis beter te maken.

Gebruik akoestische panelen

Een combinatie van handigheid en mooie uitstraling, dat klinkt goed, toch? Je kunt akoestische panelen kopen om een makkelijk een opvallende muur te maken die ook nog eens geluid absorbeert. Deze panelen hebben een laag vilt van gerecyclede PET-flessen en je hebt geen boormachine nodig om ze op te hangen, alleen een goede montagekit. Dit is een geweldige oplossing om het geluid in je woonkamer te verminderen! Trouwens, het is ook slim om akoestische panelen in je slaapkamer te gebruiken. Ze maken de sfeer in de kamer nog beter en zorgen voor een goede nachtrust.

Vloerkleed

Als je het geluid in huis wilt verminderen, let dan op je vloer. Waarschijnlijk heb je nu een harde vloer, zoals een gietvloer of laminaat, in plaats van tapijt. Je kunt de akoestiek in de woonkamer verbeteren door een vloerkleed neer te leggen. Er zijn altijd vloerkleden te vinden die passen bij de stijl van je huis, of je nu een Perzisch tapijt wilt of een zacht vloerkleed in warmere kleuren. Het vloerkleed moet groot genoeg zijn, zodat de voorkant van je meubels erop passen. Je kunt trouwens ook een vloerkleed gebruiken in de eetkamer, bijvoorbeeld onder de eettafel. Ook hier moet het kleed groot genoeg zijn zodat alle stoelpoten erop passen.

Stoffen meubels

Ben je op zoek naar nieuwe meubels? Je denkt dan meestal niet aan hoe het geluid in je huis klinkt. Maar de manier waarop je je huis inricht, kan een groot verschil maken voor het geluid. Leer en steen zijn harde materialen en laten geluid weerkaatsen, terwijl stoffen meubels het geluid in de woonkamer juist absorberen. Om het geluid beter te laten klinken, kun je voor een stoffen bank kiezen of stoelen aanschaffen met stoffen bekleding. Dat zit niet alleen lekker, maar vermindert ook de echo in de kamer. Als je de voorkeur geeft aan een leren bank, kun je stoffen kussens gebruiken om het geluid te dempen.

Akoestisch schilderij

Je kunt praktisch en mooi combineren met een akoestisch schilderij. Het lijkt op normale wanddecoratie, maar heeft geheime panelen die geluid dempen. Daarom is het perfect om de akoestiek in de kamer te verbeteren. En wil je een nieuwe foto ophangen of de ruimte anders laten ogen? Geen probleem. Bestel gewoon een nieuw doek en span deze over het akoestische schilderij. Zo kun je snel een compleet nieuwe uitstraling aan je kamer geven. Best handige tips, toch?