Hoe verlaag je je maandlasten?

Pfff… er gaat elke maand wel een hoop geld van je bankrekening af. Maar ja, dat zijn nu eenmaal je vaste maandlasten. Niks aan te doen. Of toch wel? Soms is er wél iets aan je maandlasten te doen. Wij zetten een aantal punten op een rij waarmee je jouw maandlasten misschien kunt verlagen.

Verlaag je hypotheeklasten

Een heel belangrijk onderdeel van je maandlasten zijn je woonlasten. Oftewel: de huur of hypotheek. Voor de meeste mensen is dit het grootste deel van alle maandlasten. Logisch dus dat je eens gaat googlen op ‘maandlasten hypotheek’ bijvoorbeeld, om te checken of je hier nog iets aan kunt verlagen. Goed nieuws: dat kan vaak! Zeker als je de hypotheek hebt afgesloten toen de hypotheekrente nog een stuk hoger was dan nu. Dan is oversluiten namelijk een goede manier om minder maandlasten te krijgen. Het kan zijn dat je hiervoor wel een oversluitboete moet betalen, maar je hypotheekadviseur kan je precies uitleggen wanneer het verstandig is om het toch te doen.

Bespaar op je energiekosten

Een andere grote kostenpost voor veel mensen is energie. Geen wonder dat vergelijkingssites het goed doen op internet, want iedereen wil natuurlijk wel besparen op de kosten voor gas en licht. Je huis goed isoleren is ook een manier waarop je deze maandlasten kunt verlagen, al moet je daar natuurlijk wel eerst een investering voor doen. Ook kun je overwegen om zonnepanelen te plaatsen op je dak. Daarmee wek je zelf stroom op en verlaag je zeker het aantal kilowatts dat je afneemt bij je energieleverancier. Maar ook hier geldt: er is eerst een investering voor nodig.

Check je huishoudelijke lasten

Naast je woonlasten en je energiekosten zijn er nog veel meer huishoudelijke lasten die je elke maand uitgeeft. Denk daarbij aan de boodschappen die je doet, telefoonkosten, autokosten, kosten van huisdieren enzovoorts. Dat zijn allemaal kansen om je maandlasten te verlagen. Maar dan moet je wel eerst duidelijk inzicht hebben in wat je uitgeeft. Vervolgens kun je prioriteiten gaan aanbrengen, dus welke zaken zijn echt essentieel en welke kun je ook wel missen? Het Nibud heeft een handige pagina opgezet met allerlei mogelijkheden om kosten te besparen.

Zodra je al deze opties langs bent gegaan en een duidelijk overzicht hebt van je uitgaven per maand en hoe cruciaal ze zijn, ben je op de goede weg om te besparen op je maandlasten. Tip: houd ook na de besparingen bij wat je uitgaven zijn, zodat je goed bezig blijft!

____

Wil je nog meer inspiratie opdoen? Bekijk dan ook eens de andere blogs!


The Art of Living Online | Online redactie


The Art of Living Online is het inspiratie platform op het gebied van exclusief wonen & lifestyle. Op het online platform delen we trends op het gebied van wonen & interieur, nemen we je mee naar exclusieve events en laten we je de nieuwste hotspots zien waar jij als lezer optimaal van kan genieten.