Hotel the match, the art of living

Hotel The Match: van oude luciferfabriek tot urban hotel

Dit bijzondere hotel heeft een zeer unieke ligging, midden in Eindhoven. Gelokaliseerd in het gebied ‘De Bergen’ is Hotel The Match een ware verborgen parel voor deze bruisende stad. Het hotel bevindt zich in een oud fabriekspand waar voorheen lucifers werden geproduceerd.

Verborgen schat

VFO Architecten mocht een nieuwe bestemming geven aan de oude luciferfabriek. De oude hallen, die nog overeind stonden, zouden de basis vormen in het ontwerp voor het nieuwe hotel. Chris van VFO Architecten licht toe: “We hebben uiteindelijk gekozen voor een concept waarbij de kleinschaligheid aan de straat behouden is gebleven, waar je vervolgens doorheen prikt en in een andere wereld terecht komt. We wilden een domein ontwerpen wat zich zou presenteren als een verborgen schat in deze stad”.

Hotel the match, the art of living

Het hotel ligt niet prominent in het binnencentrum van de stad, maar dat maakt de uitstraling juist bijzonder.

Van niemandsland naar sfeervol geheel

Daarnaast was het van groot belang dat het nieuwe ontwerp bij zou dragen aan de rust en vredigheid die er al jaren heerst. Vroeger was de binnenplaats een enorm grote en zwarte ruimte, wat een gevoel van onveiligheid kon opwekken. Tegenwoordig straalt Hotel The Match zo’n sfeer uit, dat het een fijne en aangename plek is geworden waar je graag even langs loopt.


“Het is een fijne en aangename plek waar je graag even langs loopt”


Hotel the match, the art of living

Hotel The Match beschikt over alle nodige, hoogwaardige faciliteiten, maar hier zul je weinig gebruik van maken. Het hotel wil namelijk niet dat je iets mist van de stad Eindhoven.

Hotel the match, the art of living

De Match Market, powered by Jutter Speijs, is 24/7 open.

Industrieel verleden

De uitstraling en indeling van Hotel The Match sluit naadloos aan op het industriële verleden. Door de situering van de bestaande gebouwen wordt de binnentuin gecreëerd. De donkere binnenplaats van vroeger is opgelapt en omgetoverd tot een magische tuinkamer. “De indeling is zo vormgegeven dat de mogelijkheid is gecreëerd om deze tuin te laten ontstaan. We hebben expres gestuurd op de doorloop en het ontdekken van deze plek. Deze insteek zorgt voor een extra dimensie voor de passanten”, licht Chris toe.

Urban on the outside, urban on the inside.

Met oog voor detail

“Naarmate je dichter bij het gebouw komt, verschijnen er steeds meer details, zoals in het metselwerk. Dit zie je ook terug bij meerdere omliggende gebouwen. Het was iets wat in die tijd heel erg speelde, waardoor we het belangrijk vonden om dit ook terug te brengen in het ontwerp van het nieuwe hotel” Aldus Chris. Door goed te kijken naar de stijlen in de omgeving, is er een ontwerp ontstaan met een eigentijdse uitstraling, zonder buiten de toon te vallen.


“Je bent continu in contact met de sfeer van het Bergen-gebied”


Je kunt er heerlijk zitten, maar ontbijt wordt er niet geserveerd. Daarvoor moet je bij de buren zijn. Bij Mr. Sister is een royaal ontbijt, lunch of diner te verkrijgen.

Check in, stay out

Hotel The Match is vooral gericht op slapen. De locatie van het hotel biedt namelijk zoveel mogelijkheden om van de stad te genieten, dat er niet meer nodig is dan een plek om tot rust te komen. ‘Check in and stay out’ legt dan ook echt de nadruk op het feit dat je lekker de stad in moet gaan. “Daarmee levert het hotel een bijdrage aan zijn directe omgeving”, zegt Chris.

Hotel the match, the art of living

Vanuit de hotelkamer loop je zo het centrum van Eindhoven in, waar altijd van alles te beleven is.

De badkamers zijn klein, maar zeker comfortabel. Goed om snel te douchen en op pad te gaan!

Bijzondere invulling

“Een opdracht als deze is altijd spannend. Het overleg met de buurt maakt het proces bijzonder. De Bergen vormen een zeer gevoelig en ook rijk gebied, wat er ook voor zorgt dat het een gebied is met heel veel meningen, visies en gedachtes. We hebben ervoor gekozen om trouw te blijven aan de historische context, het ontstaan van het gebied en de ontwikkelingen die zich hier lieten zien. We hebben juist bewust gekozen voor de invulling zoals die nu is gerealiseerd.”

 

 

Tekst: Cia van de Ven
Fotografie: Cia van de Ven & Celine Jacobs

___

Meer informatie over Hotel The Match?