Hypotheekrente blijft stijgen! Dit effect heeft het voor huizenkopers

Allereerst heeft een stijgende hypotheekrente een negatief effect op de economie als geheel. De huizenmarkt is een van de belangrijkste drijfveren van elke economie. Wanneer het vertraagt ​​​​of zelfs samentrekt, kan het nadelige effecten hebben. Dit geldt met name in gebieden waar mensen zich vastgebonden voelen door hun eigen stijgende hypotheekrente. Ze zijn misschien minder geneigd om geld aan andere dingen uit te geven omdat ze zo hard werken om hun hypotheken af ​​te betalen. Ten tweede kunnen stijgende hypotheekrentes ook gezinnen direct raken doordat ze hun huis verliezen. Ze kunnen er ook helemaal geen kopen vanwege onbetaalbare maandelijkse betalingen.

Lenen wordt duurder voor mensen op krediet

De stijgende hypotheekrente maakt het niet alleen duurder om een ​​huis te bezitten. Het maakt het ook duurder voor mensen op krediet. Naast deze stijging van de kosten van het lenen van geld via leningen en kredietlijnen zoals creditcards, kan herfinanciering in een andere lening ook duurder worden als de rente stijgt. Dat betekent echter niet dat het niet meer mogelijk is om een ​​nieuwe woning te kopen. Het is beter om de hypotheekrente berekenen om te weten hoeveel je elke maand betaalt. Op deze manier kun je een plan opstellen over hoe je je hypotheek kunt betalen en een huis kunt bezitten.

Een huis verkopen wordt moeilijker

Als je aan de kant staat van het willen verkopen van een huis, is de kans kleiner dat je de prijs krijgt die je voor je huis wilt. Als de rente stijgt, wordt het voor kopers moeilijker om geld te lenen en een huis te kopen. Dit betekent dat ze niet zoveel geld te besteden hebben aan het kopen van de jouwe. Het is mogelijk dat je moeite zult hebben om een ​​koper te vinden. Als er geen potentiële kopers zijn, maakt het niet uit hoe hoog of laag je vraagprijs is. Als de rente in de toekomst blijft stijgen, kan het zijn dat je langer moet wachten dan verwacht voordat je je huis verkoopt.

Er zullen minder gekwalificeerde kopers voor woningen zijn

Het kopen van een huis is de grootste aankoop die de meeste mensen in hun leven zullen doen. De stijgende rente maakt het voor potentiële kopers moeilijker om voor financiering in aanmerking te komen en daardoor zullen minder gekwalificeerde mensen een woning kopen. Als gevolg hiervan zal de vraag naar woningen afnemen, wat leidt tot lagere prijzen en mogelijk minder verkopen. Als je je huis verkoopt en problemen ondervindt bij het vinden van een koper, moet je mogelijk je vraagprijs verlagen of wachten tot de markt verbetert voordat je het opnieuw probeert.