Idyllische monumentale woning met glazen pui

Architect Donald Osborne

Je zal er maar wonen: een monumentaal voormalig tuinmanshuis uit 1899, behorend bij een kasteel, dat ook nog eens is gelegen aan de rand van het bos en uitzicht biedt op de weilanden. Dit is de dagelijkse werkelijkheid voor een gezin, dat het pand liet verbouwen en inrichten met hulp van architect Donald Osborne en Machteld van Ketwich Verschuur van VKV Visuals. De riante glazen pui van het bijgebouw brengt ontzettend veel daglicht naar binnen en geeft je tevens volledig zicht op de groene schoonheid buiten.  


Verbouwing

Glazen pui, monumentale woning, zwart plafond, the art of living

Alle leveranciers van de verbouwing

Architect

Donald Osborne Architect

Aannemer

Waltabouw

Puntboogramen

Het prachtige landelijke rijksmonument met een aantal opvallende puntboogramen, werd door de bewoners gekocht van stichting Utrechts Landschap. De woning bestaat uit een hoofdhuis met twee etages met niveauverschillen en een voormalige schuur die aan de woning is verbonden. Het hoofdhuis is een vierkant met beneden vier ruimtes: een woonkamer, keuken, eetkamer en voormalige opkamer. Om de woning helemaal geschikt en naar wens te maken voor het gezin, werd deze van binnen gestript. Donald schetste de ontwerpen voor de verbouwing en begeleidde de vergunnings- aanvragen en het complete bouwproces. Machteld modelleerde, op basis van zijn ontwerptekeningen, het hele huis met 3D-renderings, maakte het interiordesign- en verlichtingsplan en ontwierp de keuken en badkamers. Daarnaast adviseerde ze over het materiaal- en kleurgebruik in de woning.


Rijksmonument

Glazen pui, monumentale woning, zwart plafond, the art of living

Alle leveranciers van het rijksmonument

Staalwerk

Metalworks

Deur- en raambeslag

Weijntjes
Glazen pui, monumentale woning, zwart plafond, the art of living

Van binnen naar buiten

Donald en Machteld kregen de vrije hand van de opdrachtgevers en de vraag hoe ze deze woning toekomstbestendig konden maken. Donald ging daarbij niet over één nacht ijs: “Ik dook de archieven in om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over wat er allemaal in de woning gedaan is. De woning was eind jaren tachtig helemaal verbouwd, maar intussen gedateerd. Buiten waren er wat bijgebouwen neergezet en was er veel begroeiing toegevoegd. Vroeger was het een soort open erf. Ik heb gekeken hoe we de woning wat meer van binnen naar buiten konden oriënteren. Dat begon met de sloop van een groot carportgebouw en het weghalen van vele struiken, zodat de woning weer heel vrij in het landschap ligt. Er zijn nu nog steeds voldoende beschutte plekken. Voor de indeling van de woning zelf, heb ik gekeken hoe je vanuit binnen het landschap meer kunt beleven.” Een van de ingrepen die daaruit volgde, was het openmaken van de kopgevel van de voormalige schuur en voorzien van een glazen pui, zodat de bewoners daar helemaal uitkijken op de velden.

“Voor de indeling van de woning zelf, heb ik gekeken hoe je vanuit binnen het landschap meer kunt beleven.”


Woonkamer

Glazen pui, monumentale woning, zwart plafond, the art of living

Alle leveranciers van de woonkamer

Glazen pui, monumentale woning, zwart plafond, the art of living

Wegdromen

Donald: “De entree was al in de verbinding tussen het hoofdhuis en de schuur gelegen. We hebben de entree van veel meer daglicht voorzien door het toevoegen van meer hoogte en een schuin glazen dak.” Aan de buitenzijde is de koppeling tussen het hoofdhuis en de oude schuur nu van zink. De schuur werd opnieuw bekleed met zwarte gepotdekselde delen, die nu een wand vormen van de gang bij de entree, die ook zichtbaar is vanuit de voormalige opkamer. Deze laatste ruimte is via enkele traptreden te bereiken en als extra zitgedeelte ingericht. In de living kan het gezin bij de haard tv-kijken vanuit hun royale hoekbank of wegdromen bij het landschap.

 


Keuken & eetkamer

Glazen pui, monumentale woning, zwart plafond, the art of living

Alle leveranciers van de keuken en eetkamer

Keukenontwerp

Nieuw Amsterdams Ontwerp

Keukenbouwer

Annice Meubelmakerij

Houten vloer

De Verbetering Parket

Hanglampen

Aangenaam XL

Industrieel – landelijk

De positie van de keuken werd ingetekend door Donald. Machteld ontwierp en visualiseerde de keuken. Ze vertelt: “De industriële keuken heeft stalen gewalste fronten, ranke pootjes, pitcookers en een down-draft-afzuiger. Boven het eiland hebben we industriële lampen opgehangen. De keuken contrasteert prachtig met de landelijk uitstraling van het huis.” Het schitterende kookeiland blijkt ruim 4 meter lang te zijn en is voorzien van een 4 millimeter rvs-blad. Het andere deel van de keuken is loodrecht ten opzichte van het kookeiland gesitueerd en heeft juist lichte fronten en een donker blad, dat optisch mooi overloopt in het zwarte kozijn van een karakteristiek puntboograam dat een beetje gotisch aandoe


Masterbedroom en -badkamer

Glazen pui, monumentale woning, zwart plafond, the art of living

Alle leveranciers van de masterbedroom en -badkamer

Maatkasten

Studio de Klijn

Badkamerkranen

Hotbath

Badkamer in betonlook

L’atelier Béton Ciré

Sanitair

Sanison

Natuurlijke tinten

De voormalige schuur van het huis heeft een metershoge nok en is mede dankzij de toegevoegde glazen pui een plaatje geworden. Dit deel van de woning bestaat uit twee ruimtes en een entresol. In de ene ruimte is een haard omgeven door boekenplanken, een comfortabele zithoek en een opvallend zwart geschilderd schuin dak, dat ervoor zorgt dat je blik naar buiten wordt gericht. De sfeervolle badkamer van betonciré heeft een toilet, royale inloopdouche met glazen wand en een verlichte nis. Het wastafelmeubel is tussen twee muren geplaatst en voorzien van een dubbele wastafel en ruimte voor handdoeken. De masterbedroom op de eerste etage is met natuurlijke tinten ingericht, die in de hele woning de boventoon voeren. Het plafond is hier verwijderd, waardoor je nu tot de nok kunt kijken. Het zwart geschilderde schuine dak zorgt voor een geborgen gevoel en een nadruk op het meubilair en de accessoire.

Editor: Media team

Datum: 10-12-2021

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Sanne Bender geschreven voor magazine nr.5 2021

Fotografie: Jaro van Meerten