Imposante woning met indrukwekkend kookeiland en luxe masterbedroom

Hoogspoor Design Light

Je woning die volledig afbrandt: het is niet meer of minder dan een catastrofe, maar als er niemand gewond raakte en de verzekering gaat uitbetalen ook een unieke kans om opnieuw te beginnen. Dat deden René en Luke. Ze herbouwden hun jaren dertig woning, maar wel op zo’n manier dat ze volledig op hun woonwensen was toegesneden en levensloopbestendig werd. Denk aan een kookeiland, een vrijstaand bad en een fijne ruimtelijke indeling. Ze woonden hier al tijden met veel plezier, zo vlak buiten te stad, maar de indeling was nooit optimaal. Je past je dus aan. Er werd een architect in de arm genomen, het grondplan werd wel door de bewoners zelf ontworpen.


Benedenverdieping

Kookeiland, Masterbedroom, The Art Of Living

Alle leveranciers van de benedenverdieping

Lichtplan

HOOGSPOOR Design Light
Kookeiland, Masterbedroom, The Art Of Living

Kookeiland en kantoor

Aan de buitenzijde heeft de nieuwe woning nog altijd de allures van een ruime jaren dertig woning. De entree trekt onmiddellijk de blik naar boven. Een prachtige vide geeft uitzicht op de beide bovenliggende verdiepingen, waar een meterslange metalen luchter vanaf het bovenste plafond omlaag hangt. Twee brede stalen deuren geven toegang tot het eigenlijke huis, maar uitgevoerd in wit, in tegenstelling tot het standaard zwart. “De keuken is bij ons de centrale plek van het huis,” aldus René. “Hier is de meeste interactie omdat ieder gezinslid hier het vaakst komt, bijvoorbeeld om even een drankje te pakken. Daarom hebben we een midden op de begane grond een ruime open keuken geïnstalleerd met een groot kookeiland en een grote ronde tafel.” Aan weerskanten van de keuken bevindt zich een woonkamer, waarvan er een als televisiekamer is ingericht.

Via een korte gang bereiken we de voormalige garage, het enige onderdeel van de behuizing dat min of meer ongeschonden uit de brand kwam. “We hebben die met de gang bij het huis getrokken en heringericht als kantoor,” legt Luke uit. “Maar omdat er een keukentje in is geïnstalleerd kunnen we de lange tafel ook gebruiken om er gasten te ontvangen. Het halfopen terras aan de achterkant hebben we met een glazen wand dichtgemaakt. In de gang hebben we een kleine badkamer en een toiletruimte laten zetten. Die worden nu bijna nooit gebruikt maar als we echt oud worden in deze woning kunnen we dit kantoor in een handomdraai transformeren in een seniorenwoning voor onszelf.”


Bovenverdieping

Kookeiland, Masterbedroom, The Art Of Living

Masterbedroom en dakappartement

De eerste verdieping huisvest onder meer de masterbedroom en de badkamer van de ouders. Ook hier weer is de optimalisering van de inrichting aan de woonwensen goed zichtbaar. In de wasruimte werd de bijvoorbeeld wasmachine op een verhoog geplaatst. Voor boven de beide wastafels kozen René en Luke opvallende ovalen wandspiegels die zowel horizontaal als verticaal kunnen worden geplaatst. Ze geven een volledig zicht. Een streep ledverlichting onder het plafond belicht nagenoeg de gehele ruimte.

De bovenverdieping is geheel gereserveerd voor de kinderen. Slaapkamers die, in combinatie met de grote polyvalente ruimte voor hun deuren, meer de allures van een dakappartement hebben. Op het dak liggen zonnepanelen en zowel op de derde als in de kelderverdieping bevindt zich een technische ruimte om al de machines voor het opwekkende van hernieuwbare energie te faciliteren. Dit pand is dus bijna volledig nieuw. We zijn in de brand helaas veel persoonlijke spullen kwijtgeraakt maar ook veel rommel. We wonen nu in een nieuwbouwwoning, een huis dat in tal van opzichten veel meer naar onze zin is dan de woning die we gekocht hebben. Maar het aangezicht, de stijl en in zekere zin ook de geest van het afgebrande huis hebben we doen herleven. Ook dat hebben we doelbewust gedaan.”

Editor: Celine Jacobs

Datum: 15-04-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: German Bourgeat