raambekleding, elektrisch, elektrische raambekleding

In stijl wonen dankzij slimme raambekleding

Op zich is het helemaal niet zo bijzonder dat gordijnen vanzelf openen of sluiten. In grote kantoorpanden of ziekenhuizen wordt hier al jaren gebruik van gemaakt. Een bedrijf als Somfy staat bekend om deze professionele oplossingen. Dezelfde fabrikant maakt ook PoweredBlinds die gericht zijn op consumenten. Dit betekent dat je in eigen huis dezelfde technologie kunt gebruiken. Naast praktische voordelen heeft dit ook andere consequenties. Zo kun je in stijl wonen met elektrische raamdecoratie. Hoe dat werkt leggen we uit op deze pagina.

Wat is elektrische raamdecoratie?

Het systeem werkt op basis van een buismotor die het systeem in werking stelt. Bij rolgordijnen, vouwgordijnen of plisségordijnen werkt de wijze van oprollen of vouwen eigenlijk hetzelfde. Touwtjes trekken het materiaal omhoog, of laten dit juist zakken. In plaats van een persoon die aan de touwtjes trekt, rolt de motorbuis deze koordjes netjes op. Een bijkomend voordeel is dat een buismotor heel nauwkeurig werkt. De kans op kreuken of scheeftrekken is nihil. Frustratie van de eigenaar overigens ook, wie heeft er niet ooit gevloekt bij het scheeftrekken van jaloezieën?

Waarom is dit systeem meer stijlvol?

We hebben het niet alleen over de technologie achter het gordijn maar vooral over het design en de uitstraling van elektrische raamdecoratie. We zullen verderop wat praktische voordelen benoemen maar de esthetische voordelen mogen ook zeker niet worden vergeten. In de eerste plaats zie je de koordjes niet meer omdat de buismotor dit voor je overneemt. Die koordjes zien er niet alleen lelijk uit, met kleine kinderen of huisdieren in de buurt kunnen ze zelfs gevaarlijk zijn.

Wat betreft de gordijnen kun je kiezen uit meerdere types. Rolgordijnen zijn nog steeds populair, toch zie je steeds vaker vouwgordijnen of plisségordijnen met geautomatiseerde bediening. Dit zijn allemaal strakke en moderne soorten raamdecoratie die eigenlijk in ieder interieur mooi uitkomen. Een rolgordijn is strak en zakelijk, een vouwgordijn is juist weer speels van aard. Plisségordijnen liggen er met de strakke vouwen precies tussenin. Er is volop keuze in materialen, kleuren en eigenschappen. Je kunt zelfs meerdere lagen over elkaar heen laten vallen. Denk aan een transparante vitrage met een verduisterend overgordijn.

Een voordeel op het gebied van stijl waar je wellicht niet direct aan zult denken is de hygiëne. Een gordijn wat je niet hoeft aan te raken houd je langer schoon. Dus geen vette vingers, met het ‘no touch’ systeem van Somfy hoef je alleen maar je hand in de buurt van de sensor te houden. Of je bedient de raamdecoratie met een afstandsbediening, een app en zelfs je stem als je smart home speakers in huis hebt staan.

Mogelijkheden met automatische gordijnen

Naast het design zijn het vooral de praktische voordelen van automatische gordijnen die opvallen. Hier zijn vier praktische mogelijkheden waar je zeker voordeel van zult ervaren:

1. Alle gordijnen in huis tegelijk bedienen

Staat de felle zon op het noorden, zuiden, oosten of westen? Voortaan kun je op ieder moment van de dag bepalen welke gordijnen open of dicht zijn. Je kunt voorkeuze programma’s instellen met timers op basis van het tijdstip. Je hoeft hier dus niet eens voor thuis te blijven.

2. Vanuit andere kamers de raamdecoratie bedienen

Zeker met kinderen in huis zul je deze optie waarderen. Zo kun je op de kinderkamer de gordijnen sluiten. Om aan te geven dat jouw zoon of dochter zich gereed moet maken voor bed bijvoorbeeld, of om ze wakker te maken als het tijd wordt om naar de training te gaan. Overigens is het ook heel praktisch om de gordijnen op de slaapkamer alvast te sluiten in de avond terwijl je op de bank in de huiskamer zit.

3. Ook buiten de deur zicht op de woning

Als je op vakantie bent of gewoon na zonsondergang thuiskomt is het prettig dat de gordijnen op normale tijden openen en sluiten. Niet alleen om felle zon buiten te sluiten maar ook zeker om inbrekers op het verkeerde been te zetten. Een onbewoond huis is namelijk een magneet voor dieven. Voortaan leidt jouw huis een eigen leven, ook als je zelf niet thuis bent.

4. Help familie en vrienden

Dit is een voordeel dat bijvoorbeeld onder mantelzorg valt. Zo kun je oudere mensen op afstand helpen met de gordijnen. Ze hoeven niet langer de gordijnen zelf te openen of sluiten, je kunt het ook zo instellen dat je zelf een digitaal handje helpt als hier behoefte aan is. Ook kun je (met toestemming) monitoren of de gordijnen elders geopend of gesloten zijn, wat de veiligheid van vrienden of familieleden kan verhogen.

Er zijn dus meer redenen om elektrische raamdecoratie te installeren naast een strak design in huis.

____

Wil je nog meer inspiratie opdoen? Bekijk dan ook eens de andere blogs!


The Art of Living Online | Online redactie


The Art of Living Online is het inspiratie platform op het gebied van exclusief wonen & lifestyle. Op het online platform delen we trends op het gebied van wonen & interieur, nemen we je mee naar exclusieve events en laten we je de nieuwste hotspots zien waar jij als lezer optimaal van kan genieten.