Indirecte verlichting voor sfeer

Met verlichting kun je de sfeer van de inrichting beïnvloeden en bepalen hoe een ruimte wordt ervaren. Maar op welke manier kan je een comfortabele sfeer creëren met verlichting? Een van de belangrijkste hulpmiddelen hiervoor is het gebruiken van indirect licht. In kantoren, ziekenhuizen en scholen wordt al veelvuldig gebruik gemaakt van indirect licht. Dit helpt namelijk om gedurende de dag geconcentreerd te blijven. In woningen wordt indirect licht nog een stuk minder gebruikt en dat is zonde! Natuurlijk heeft de verlichting in huis verschillende functies maar het is ook zeker belangrijk dat het sfeervol is. Het combineren van direct en indirect licht zorgt ervoor dat je een sfeervol interieur kunt creëren terwijl functionaliteit niet wordt vergeten. De lampen van bijvoorbeeld Interwonen zijn uitermate geschikt voor het creëren van sfeer. Wat indirect licht is, en hoe je dit het beste kunt toepassen, lees je hieronder!

Wat is indirect licht?

Indirect licht is licht dat via een muur of het plafond reflecteert met weinig contrast tussen licht en schaduw. De omgeving wordt dus gebruikt om het licht te weerkaatsen. Doordat je niet direct in de verlichting kijkt, zorgt het indirecte licht voor een zachtere uitstraling. Dit zorgt ervoor dat het perfect is om een ruimte sfeervol te verlichten zonder dat je wordt verblind door een lichtbron. Om een ruimte echt goed sfeervol te verlichten, is het belangrijk dat de balans tussen direct en indirect licht goed is. Als je indirecte verlichting gaat gebruiken om directe verlichting te vervangen, zul je merken dat je meer en sterkere lichtbronnen nodig hebt.

Natuurlijk heeft direct licht ook voordelen. Je hebt dit vaak nodig om goed te kunnen werken of om een boek te kunnen lezen. Met directe verlichting zorg je dat de lichtbundel schijnt op wat uitgelicht moet worden. Vaak hebben dit soort lichtbronnen een smallere stralingshoek dan indirect licht. Plekken waar direct licht veel gebruikt wordt is bijvoorbeeld de keuken zodat je ziet wat je doet maar ook bij bureaus zodat je kunt werken of kunt zien wat je schrijft. Voorbeelden van directe verlichting zijn onder meer spots en vloerlampen met extra stelbare lampen.

Indirect licht gebruiken

Voor de beste sfeer is het belangrijk om indirect licht te combineren met een lichte kleur op wanden en plafonds. Daarnaast zullen gladde oppervlaktes licht beter weerkaatsen dan oppervlaktes met structuur. Met behulp van wandlampen kun je een ruimte hoger laten lijken waardoor de totale ruimte groter zal lijken. Heb je een ruimte die bijzonder is vormgegeven? Dan kan indirect licht zorgen dat de lijnen nog beter uitkomen. Dit kan door middel van led-strips in een nis of in het plafond. Om ervoor te zorgen dat alles goed uitkomt, is een goed en weloverwogen lichtplan zeer belangrijk. Door dit van te voren te maken weet je beter waar je aan toe bent en kun je de benodigde elektra en bouwkundige aanpassingen laten uitvoeren.

 

____

Wil je nog meer inspiratie opdoen? Bekijk dan ook eens de andere blogs!


The Art of Living Online | Online redactie


The Art of Living Online is het inspiratie platform op het gebied van exclusief wonen & lifestyle. Op het online platform delen we trends op het gebied van wonen & interieur, nemen we je mee naar exclusieve events en laten we je de nieuwste hotspots zien waar jij als lezer optimaal van kan genieten.