Indrukwekkende gevel door ultraslanke kozijnen

Metaglas

In het ritme van de compositie herken je de hand van de architect. Het is de afwisseling van open en gesloten, het robuuste en sensitieve lijnenspel en de keuze voor materialen waardoor Villa Sion architectonische poëzie wordt. De woning met een heel eigen interpunctie en veel lichtinval door de grote gevelelementen werd gecreëerd door RobertAlewijnsevan DP6 Architectuurstudio. De riante raampartijen, puien en deuren komen zo fantastisch goed tot hun recht door de ultraslanke kozijnen van Metaglas. 

Raam, ramen, Gevel, Metaglas, The Art of Living

Twee gezichten  

Om werk- en privéleven gescheiden te houden, kreeg het atelier wel een eigen opgang aan de buitenzijde van het huis. Deze is zo natuurlijk ingepast, dat het gevelbeeld erdoor wordt versterkt. “De buitentrap gaat naadloos over in de dakrand. Dat maakt deze woning uniek.” Bovendien vormt de buitentrap een mooie overgang tussen de straat- en tuinzijde. “Villa Sion heeft twee gezichten”, legt Alewijnse uit. “Aan de entreezijde is de gevel bijna volledig gesloten en omwikkeld met een zwarte gevouwen staalwand voorzien van een stoer reliëf, vergelijkbaar met een damwandprofiel. Door aan deze kant de privacy te waarborgen konden we de woning aan de rand van het kavel plaatsen en bleef er veel tuin over.”  

Raam, ramen, Gevel, Metaglas, The Art of Living

Transparantie 

Door de positionering op de kavel kon de verbinding tussen het huis en de tuin open en transparant worden. Daarom koos de architect ook voor zwarte puien die aan de boven- en onderzijde verzonken zijn én voor de grote Methermo®XL schuifpuien van Metaglas die helemaal geopend kunnen worden naar een veranda die het huis omhuld. “Drempelloos de natuur ervaren is namelijk de fijnste manier van leven”, weet Alewijnse.   

Sensitieve ritmiek  

In de gevel – gekenmerkt door delicate lijnen, onverwachte openingen en robuuste elementen – herken je de poëtische visie van DP6. “Het is modern en sensitief én omsluit de bewoners”, zegt de architect daarover, “een eenvoudige vormentaal, waarin elementen vloeiend doorlopen.” Zelfs het dak met zonnepanelen en grote overstekken werd één robuust element passend in de ritmiek. Door toepassing van Methermo®XL is het mogelijk om het lijnenspel in alle ramen, deuren en puien terug te laten komen, zodat het een geheel vormt.  

Schuifpuien, ramen, Gevel, Metaglas, The Art of Living