industrieel erfgoed | Homefactory, the art of living

Industrieel erfgoed | The Home Factory

Weinig mensen kunnen spreken over wonen in Nederlands erfgoed. Dat is een kans voor velen die niet snel voorbijkomt. In het centrum van Utrecht is het gelukt om zes woningen te bouwen in de oude broodfabriek Lubro. Wat eerst een lege, hoge fabriekshal was, is nu een prachtige woonplek geworden. The Home Factory, verantwoordelijk voor de indeling van de woningen, zorgde ook voor het interieurconcept én de uitvoering voor een aantal bewoners. Het is een plek met een rijke geschiedenis en cultuurhistorische waarden – oftewel industrieel erfgoed – waar nu jonge gezinnen mogen wonen om een toekomst op te bouwen.

Raambekleding (merk): JASNO. Jaloezieën: Sunway Benelux B.V. Vloer en stenen wand: Castle Stones. Verlichting – binnen: Bedrijfsverlichting. Verlichting – boven de eettafel (merk): Wever & Ducré. Raamdecoratie en leverancier Castle Stones: Esatto. Verlichting – badkamer en woonkamer (merk): Maretti Lighting Interieurbeplanting en groene wand: Orangerie Bijleveld. Harmonische schuifpui en kozijnen: MHB. Muurbekleding: Arte International Groene wand: Mobilane.

industrieel erfgoed | Homefactory, the art of living

Wonen in industrieel erfgoed

Het industriële pand – met kenmerkende vormen, bakstenen en staal – werd omgetoverd tot een prachtige moderne woonplek die je niet snel tegenkomt. De zichtbare sporen van de tijd zijn behouden. De kozijnen met originele lichtgele kleur, de ‘paddenstoel’-pilaren die de woning dragen en massieve plafonds die je kunt zien door de open, hoge ruimtes. The Home Factory zorgde ervoor dat oude elementen met rauwe randjes prachtig staan in een op maat gemaakte woning, precies passend naar de leefsituatie van de bewoners. En dat is kenmerkend voor The Home Factory: een woning laten aansluiten bij de situatie van haar klanten.

industrieel erfgoed | Homefactory, the art of living

Stalen kozijnen, trap en puien: Steellife.

Natuursteen: Cosentino. Kokendwaterkraan: Quooker Nederland BV. Keuken, kasten en maatwerk: Heite interieurbouw. Keukenapparatuur: Gaggenau. Keukenapparatuur: Miele Nederland.

Van schets naar woning

Vanuit de projectontwikkelaar werd The Home Factory in een vroeg stadium betrokken bij de Lubro-fabriek. Zij zorgden ervoor dat wonen in een riante fabriekshal ineens denkbaar werd. Bianca Mookhoek, eigenaresse van The Home Factory, vertelt: ‘‘Doordat wij vanaf de start van het Lubro-project betrokken zijn geweest, hebben wij veel aandacht kunnen stoppen in mogelijke woonindelingen. Wij maakten een viertal 3D-schetsen, die we tijdens de kijkdagen lieten zien aan potentiele kopers.” Hierdoor zagen potentiele kopers niet alleen de hoge lege ruimtes maar kregen zij ook een beeld van een toekomstige leefbare woning die valt onder industrieel erfgoed.

Vloeren – parket: The Woodstore Floors and Decoration. Badkamer – volledige realisatie: De Knikker Keukens, Badkamer & Tegels.

industrieel erfgoed | Homefactory, the art of living

Interieurontwerp: The Home Factory.

Industrieel herenhuis met open vertrekken

De woonindeling van het herenhuis is aangepast op een leefsituatie waarin er veel thuisgewerkt wordt op uiteenlopende tijden. Om als gezin zoveel mogelijk bij elkaar te kunnen zijn, zijn ruimtes opengebroken. Hierdoor kan er vanaf het kantoor op verdieping één gekeken worden naar de begane vloer waar de woonkamer, keuken en de eethoek zich bevinden. Daarnaast kijk je vanuit de begane grond maar liefst 9 meter omhoog naar het originele plafond van de fabriek.  

Badkamerkranen: Dekker Zevenhuizen. Verlichting – badkamer en woonkamer (merk): Maretti Lighting. Badkamer – volledige realisatie: De Knikker Keukens, Badkamer & Tegels.

Industriële stijl

Het herenhuis heeft een industriële sfeer met veel groen donker staal en natuurlijke materialen zoals het bijzondere eucalyptus fineer in maatwerkkasten Door de behoorlijke constructie waarbij je het oude plafond van de hoogste verdieping ziet, krijg je een ruimtelijke sfeer. Alles wat je ziet, is gerestaureerd én letterlijk van hoog niveau. Op de begane grond is er gekozen voor de gegoten natuursteen Castell-stones, waarbij er een wand wordt gevormd van 9 meter hoog. De stenen zijn plat en dun aangelegd in een strook over de vloer naar buiten toe. Aan de andere zijde is een groene wand geplaatst met planten die omhooglopen naar de tweede verdieping. Het geeft rust in deze donkere industriële woning en brengt de natuur naar binnen. 

 

 

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Gijsje Broekmans, geschreven voor magazine nr.2 2021
Fotografie: Jurrit van der Waal

____

Wil je meer zien van The Home Factory?