
Een aantal Bennebroekers stoorde zich er aan dat het pand verslonsde en meldde zich met een ambitieus bouwplan bij de zusters Franciscanessen, die hen een exclusief optierecht op koop verleenden. Zij namen een ingenieursbureau in de arm en presenteerde uiteindelijk een ontwerp voor de functieomzetting en nieuwe indeling van het klooster, dat in 2015 resulteerde in de oplevering van zeven herenhuizen en elf appartementen. Een van deze herenhuizen werd gekocht door een stel, dat jaren geleden neerstreek in het bruisende Amsterdam. Zij verruilden hun landelijk ingerichte stadswoning voor een stads ingerichte industriële loft in een landelijke omgeving.
Een dubbele bovenwoning midden in het centrum van Amsterdam is natuurlijk helemaal prima in de eerste fase van je kinderloze leven, maar we zien de meesten op latere leeftijd, de rust en de ruimte in nabijgelegen locaties opzoeken. Dit was ook het geval bij de bewoners van dit bijzondere pand. “We ambieerden allebei een oude, zeldzame woning en vrienden van ons tipten ons over dit project. We kenden Daniel Aw van Bureau Fraai al en wisten dat dit voor hem ook een uitdagend en passend project zou zijn. Het was eigenlijk aan alle kanten de perfecte match”, aldus de bewoonster.
De stalen deur werd geleverd door De Rooy Metaaldesign.
De stijl is industrieel en toch warm, passend bij het historische gebouw.
De woning werd casco opgeleverd en dat betekende in dit geval dat alleen de vloeren, plafonds en woning scheidende wanden aanwezig waren. Met stukken tape was nog net aangegeven waar de wanden van het nieuwe ontwerp zouden moeten komen en in het zeventien meter hoge pand was zelfs nog geen trap aanwezig. Terwijl de routing van de woning juist afhankelijk was van de trap. Het ontwerp en het bepalen van de positie van dit cruciale element was daarom van essentieel belang en vormde een prachtig startpunt van het hele interieurontwerp.
De totale renovatie aan de binnenkant werd verzorgd door BAinterieurbouw te Den Haag.
Op sommige plaatsen is de oude muur expres zichtbaar gehouden.
De bewoners wilden een industriële loft creëren met een mix van warme, gezellige en ruwe, stoere elementen. Daniel stelde daarom een gestucte 3D trapelement voor met eikenhouten treden en stripstalen balustrades met op de begane grond een royale ombouw van staal en glas. Achter de glazen pui schuilt een enorme kelder waar de wijnvoorraad op temperatuur wordt gehouden. Een ander mooi element, dat is geïntegreerd in het trapelement, is het bordes voor de piano. “Mijn man speelt graag piano en Daniel wilde hem op deze manier letterlijk een podium geven.”
Deze stalen trapbalustrade werd gemaakt door Van Pommeren las- en montagebedrijf.
De nokhoogte van bijna zeven meter geeft een enorm gevoel van ruimtelijkheid.
In de gehele woning is de betonlook zoals in de badkamer, en de echte betonnen vloer in de slaapkamer, uitgevoerd door Molitli Interieurmakers.
De domotica in de woning is geïnstalleerd door TechnoHome.
Op de begane grond bevindt zich een ruime hal, die toegang geeft tot de loftachtige living met zitgedeelte en open keuken met dining. Op de vloeren zijn lichte eikenhouten planken voor de droge ruimtes toegepast, die worden afgewisseld met beton voor de natte ruimtes. De eerste verdieping is het domein van de kinderen. Met maar liefst drie grote slaapkamers met enorme hoge raampartijen en een eigen badkamer is het hier heerlijk toeven voor hen. Op de zolderverdieping is een spectaculaire master suite gerealiseerd. In deze enorme ruimte, met een nokhoogte van bijna zeven meter, vind je een podium waar het slaapgedeelte zich bevindt met een heuse jacuzzi.
De bewoners vertellen: “Bureau Fraai is voor ons van enorme waarde geweest. En dat zit ‘m naast het doordachte ontwerpconcept voor onze industriële loft met name in de details. Onze woning had er heel wat minder fraai uitgezien als Daniel niet continu overal bovenop had gezeten. Vakmanschap in combinatie met oog voor detail in zowel de ontwerp- als de uitvoeringsfase is cruciaal.”
Tekst: Mascha Ekkel
Fotografie: Jaro van Meerten
__