domotica systeem, prowork, innovatief, modern

Innovatief domoticasysteem | Prowork

De eigenaar van deze traditioneel Kempische boerderij had de droom om ooit een eigen huis te bouwen. Toen aan de rand van zijn dorp ruime kavels aangeboden werden, was het besluit snel genomen. De eerste schetsen van de architect waren direct een schot in de roos. De boerderij heeft een moderne twist gekregen. Dat is meteen zichtbaar aan de buitenkant vanwege de gesloten voorzijde en een open, tuingerichte indeling aan de achterkant. Binnen is een compleet domoticasysteem geïnstalleerd waarmee alle ruimten via sensoren gemonitord en verwarmd, verlicht of gekoeld worden volgens het scenario.

domotica systeem, prowork, innovatief, modern

Energieneutraal

De boerderij heeft aan de voorzijde rechts een gepotdekselde gevel van dakpannen die doorloopt tot het maaiveld. De matzwarte dakpannen vormen de stevige en warme schil van de woning. Samen met de zonnepanelen op het dak, de warmtepomp, de klimaatvloer en het domoticasysteem zorgt dit voor een heerlijk aangename en comfortabele woning. Werken met de kracht uit de natuur en de techniek van vandaag de dag, dat is echt energieneutraal.

domotica systeem, prowork, innovatief, modern

domotica systeem, prowork, innovatief, modern

domotica systeem, prowork, innovatief, modern

Optimale mix

We lopen naar binnen en komen via de lichte hal met een puntdak van glas direct in de ruime woonkeuken. Het wordt al een beetje donker, dus de verlichting is aan. Met een druk op de knop of via de app op je telefoon, kun je van scène wisselen en kies je voor de sfeer en combinatie van verlichting die je wil. Ga je koken, een boek lezen, wil je werklicht, of de dag afsluiten en ontspannen? Voor iedere actie en gelegenheid is een optimale mix samengesteld van wandverlichting, spots, hanglampen en staande lampen. Alles is met elkaar verbonden, dus behalve deze mogelijkheden, kun je er nog veel meer samenstellen.

domotica systeem, prowork, innovatief, modern


“Op de eerste verdieping bevinden zich de slaapkamers. ruime badkamer, dressing, strijkkamer en toilet”


domotica systeem, prowork, innovatief, modern

Geïntegreerde thermostaat

Licht brengt je in een bepaalde stemming en dat merk je eigenlijk pas als je de regie daarvan in eigen handen kunt nemen. Met een domoticasysteem geef je je huis juist een heel persoonlijke touch. Domotica is een specialisme en dat kun je er niet even bij doen als elektricien. Het systeem is zeer gebruiksvriendelijk en in de bedieningspanelen is een thermostaat geïntegreerd. Het voordeel van het werken met een open systeem is dat je het altijd kunt uitbreiden en dat je verzekerd bent van up-to-date software. Nu wordt nog niet alles van het domoticasysteem gebruikt in deze woning, maar uitbreiding is altijd mogelijk als je de volgende stap wil zetten.

domotica systeem, prowork, innovatief, modern

domotica systeem, prowork, innovatief, modern

Touchknoppen

Op de eerste verdieping bevinden zich de slaapkamers, ruime badkamer, dressing, strijkkamer en toilet. Twee aparte wasbakken aan weerszijden van de badkamer zorgen voor de beste dynamiek als ‘s ochtends iedereen tegelijk eruit moet en zich voorbereidt op een nieuwe dag. Het bad staat onder het schuine dak voor alle ruimte voor ontspanning. Het licht gaat geleidelijk aan als je een ruimte binnenloopt en daarna weer uit als je weggaat. Via de touchknoppen aan de binnenzijde van alle kamers kun je de verlichting ook handmatig regelen. Maar dat kan natuurlijk ook via de app op de telefoon, een tablet of het touchscreen in de woonkamer.

 

Tekst: Linde ten Broek
Fotografie: Dré Wouters

____

Wil jij meer projecten zien van Prowork?