Wabi Sabi, interieurtrend, The Art of Imperfection

Interieurtrend 2019: Wabi Sabi – The Art of Imperfection

Tegenwoordig is alles en iedereen veelal geobsedeerd door perfectie. De Japanse schoonheidsleer heeft hier de afgelopen tijd drastisch verandering in gebracht, waarbij de trend Wabi Sabi in het leven is geroepen. Waar men streeft naar het perfecte lichaam, de perfecte woning, maar ook het perfecte interieur is Wabi Sabi meer gericht op de schoonheid van imperfectie. Het wil zeggen dat niets perfect is en objecten mooier worden dankzij het verstrijken van de tijd. Er worden dan ook steeds vaker elementen toegevoegd aan het interieur die onvolkomenheid uitstralen, waarmee Wabi Sabi een echte trend is op dit gebied in 2019. Wil je hier meer over weten en de exacte betekenis en toepassing duidelijker voor ogen hebben? Lees dan hieronder verder! Ook kan je klikken op de afbeeldingen, zodat je meer kan zien van deze trend.

Terugzien van de tijd

Wabi en sabi werden tot voor kort nooit met elkaar verbonden en samen geschreven, daarom hebben ze ook verschillende betekenissen. Wabi betekent heel kort samengevat eigenlijk zoiets als ruimte en sabi houdt tijd in. Samen staan ze voor het terugzien van de tijd in eenvoudige elementen in een ruimte. In dit geval is het een woning waar de ruimte mee wordt gedefinieerd. De trend Wabi Sabi kent geen regels en draait uiteindelijk om het op zoek gaan naar rust in het leven en het zien van de schoonheid in imperfectie. Dit alles kan natuurlijk ook terugkomen in het interieur, waarbij het gaat om tevreden zijn met weinig. Heel makkelijk gezegd wil het eigenlijk duidelijk maken dat oude spullen in een leeg huis gelukkig maken.

Deze prachtige tuin in Hotel Jakarta in Amsterdam is het perfecte voorbeeld van The Art of Imperfection.  

Een mindset

Uit de betekenis kan je eigenlijk wel terughalen dat het wel meer is dan een woontrend. Het is een mindset waarbij rust een centrale positie heeft gekregen en het omarmen van de natuur ook niet geheel onbelangrijk is. Het draait hierbij uiteindelijk om het zo minimalistisch mogelijk ontwerpen en inrichten van het interieur, waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende materialen, patronen en accessoires.

Interieurarchitect Linda Lagrand was verantwoordelijk voor de inrichting van dit kleurrijke stadsappartement.

Wabi Sabi in het interieur

De schoonheid van imperfectie, asymmetrische patronen en liefde voor de natuur komen bij Wabi Sabi in zijn geheel samen in het interieur. Ze worden verbonden door te werken met verweerde structuren en organische vormen. In tegenstelling tot andere stijlen is deze trend niet herkenbaar dankzij specifieke kleuren of patronen. Het gaat er te allen tijde om dat de elementen onvolmaakt zijn, waar het dus wél aan identificeerbaar is. Hierbij is het mogelijk om te kiezen voor meubels uitgewerkt in materialen die gevoelig zijn voor verwering, zoals bijvoorbeeld koper, wat na verloop van tijd verkleurd. De natuurlijke materialen spelen hierbij een belangrijke rol, het is dan ook beter om een wasbak te realiseren van natuursteen in plaats van roestvrijstaal. Op deze manier vormt het uiterlijk dankzij het verstrijken van de tijd, waardoor het meubel in zijn geheel uniek is en het de Wabi Sabi trend absoluut uitstraalt. Daarentegen is het wel van belang dat oude en nieuwe meubels gecombineerd worden zodat er een balans ontstaat in het interieur. Ook wordt er in deze interieurtrend veel gebruik gemaakt van contrasten, waarbij licht en donker combineerbaar zijn met natuurlijke materialen zoals hout en leer. Zo ontstaat er tevens een perfect evenwicht tussen oud en nieuw in het interieur.

Wabi Sabi, interieurtrend, The Art of Imperfection

Bas Vosselman & Vosselman Buiten realiseerde deze tuin waar een prachtige combinatie is gemaakt tussen verweerde structuren en organische vormen.

Deze woning is gerealiseerd door VISIE B.V., het gebruik van verschillende vormen, patronen, kleuren en materialen zorgt ervoor dat dit een perfect voorbeeld is van de interieurtrend Wabi Sabi.

____

Wil je nog meer inspiratie opdoen? Bekijk dan ook eens de andere blogs!

 


The Art of Living Online | Online redactie


The Art of Living Online is het inspiratie platform op het gebied van exclusief wonen & lifestyle. Op het online platform delen we trends op het gebied van wonen & interieur, nemen we je mee naar exclusieve events en laten we je de nieuwste hotspots zien waar jij als lezer optimaal van kan genieten.

____

Hier vind je meer blogs over actuele interieurtrends!

 


Web editor: Media team     |

Datum: 03 | sep | 2019


Tags: , , , ,

Gerelateerde artikelen

The Art Of Living

Vurenhout: de oplossing voor buiten


Vurenhout, de meeste mensen kennen de houtsoort wel. Het hout is afkomstig van de fijnspar, een lid van de dennenfamilie. Het is een geschikte houtsoort voor veel buitenprojecten en biedt veel mogelijkheden…

The Art Of Living

Must in je interieur: PVC-jaloezieën


Raamdecoratie kan een hoop bijdragen aan de stijl en sfeer van je woning. En als je momenteel opzoek bent naar nieuwe, moderne raamdecoratie dan heb je vast al gedacht aan jaloezieën…

The Art Of Living

Zo creëer je een stoere, industriële badkamer


Zo creëer je een stoere, industriële badkamer De industriële woonstijl is het momenteel helemaal! Als je de woonstijl al hebt toegepast in je woning, is het natuurlijk wel zo leuk om deze stijl overal in het huis terug te laten komen. Maar, hoe creëer je een badkamer en toilet met een industriële stijl zonder een […]

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media