Invloed van styling op de verhuurwaarde

Een woning snel verhuren voor de gewenste verhuurprijs vraagt om een gedegen aanpak. Ondanks de enorme schaarste in de vrije sector in grote Nederlandse steden als Amsterdam kan het soms lang duren totdat een woning is verhuurd. Mede door de hoge huurprijzen zijn de klanten best kritisch. De grootte van de woning is minder belangrijk, maar de locatie en de afwerking zijn wel relevante aspecten voor de huurders. En bij de afwerking hoort ook het stijlen van een woning. “Een mooi afgewerkte woning die ook smaakvol is afgestyld wordt binnen no time verhuurd”, zegt een ervaren verhuurmakelaar van Inter Immo. “En een snelle verhuur leidt tot een beter rendement voor de verhuurder.”

Styling: een onmisbare factor

In concurrerende verhuurmarkten zoals in Amsterdam, Utrecht of Den Haag is er voldoende aanbod in het duurdere segment. De klanten zijn bereid om meer te betalen, maar zijn wel gevoelig voor het afwerkingsniveau, design en styling. Dit maakt ook het verschil tussen een snel verhuurde woning of langdurige leegstand. Een niet onbelangrijk gevolg van een smaakvol gestileerde woning is een hogere prijs en hiermee het verbeterde totaalrendement voor de verhuurder. Daarnaast wordt de woning in eerste instantie digitaal bezichtigd. En hierbij is de presentatie, mooie foto’s en de sfeer die gecreëerd wordt bepalend voor het vervolg van het traject.

Wat kunt u zelf doen?

Als verhuurder heeft u de mogelijkheid om de waarde van uw woning te verhogen en aantrekkelijker te maken voor uw huurder. Vijf belangrijke tips die je hierbij kunnen helpen:

  1. Investeer in kwaliteit: Gebruik hoogwaardige materialen en afwerkingen die minder onderhoud vereisen, wat op lange termijn tijd en geld bespaart.
  2. Buitenruimte: Vergeet de tuin of buitenruimte niet. Een goed onderhouden tuin kan de aantrekkingskracht van uw woning vergroten, vooral in stedelijke gebieden.
  3. Maak de ruimte neutraal: Verwijder persoonlijke spullen en kies voor neutrale kleuren en moderne meubels om een groter publiek van potentiële huurders aan te spreken.
  4. Goed onderhoud: Een goed onderhouden woning trekt sneller huurders aan en kan bijdragen aan minimale leegstand, wat op zijn beurt goed is voor uw portemonnee.
  5. Houd oog voor functionaliteit: Creëer een functionele leefruimte door het slim plaatsen van meubels en voldoende opslagruimte. Een functioneel ontwerp kan de potentie van uw woning beter belichten.

Dit artikel is tot stand gekomen met informatie van Inter Immo, makelaar in Almere, Utrecht en Amsterdam.

Het stylen uitbesteden? 

Vindt u het moeilijk om zelf aan de slag te gaan met uw woning? Dan is het inschakelen van een stylist een goede optie. Zij kunnen u adviseren en op weg helpen. De taken van vastgoedstylisten variëren: van schoonmaken, decoreren en inrichten, tot schilderen en zelfs het laten installeren van nieuwe ramen en deuren. Ervaren vastgoedkenners weten snel hoe ze de waarde van jouw woning kunnen verhogen d.m.v. styling. Ze geven advies over het herschikken van meubels om een ruimte beter te benutten. Ook een simpele verfbeurt kan wonderen doen. Maar soms zijn er ook grotere veranderingen, zoals reparaties nodig. Denk bijvoorbeeld aan het leggen van een nieuwe vloer of het vervangen van binnendeuren. Dat klinkt misschien als een dure investering. Maar vaak verdien je dit ruim terug met een flink hogere huurprijs in de jaren erna. Tot slot moet je als verhuurder ook rekening houden met belletjes over reparaties en onderhoud. Door bij de start een mooie en moderne woning op te leveren, kan dit zo veel mogelijk worden beperkt.