Jan & Monique des Bouvrie, interieurontwerpers, hoger segment

  • Studio Jan des Bouvrie
  • Het Arsenaal
  • Naarden

Jan en Monique des Bouvrie | Tijdloos, vernieuwend en kleurrijk

Geen enkele ontwerper heeft na de Tweede Wereld- oorlog zo’n grote invloed gehad op het Nederlandse interieur als Jan des Bouvrie. ‘Mensen leren wonen’ was en is zijn missie. Een belangrijke rol hierbinnen is weggelegd voor zijn vrouw Monique. Samen houden ze de vinger feilloos aan de pols van de tijd. Dat komt tot uiting in boeken zoals ‘Des Bouvrie – Architecture | Interior’ dat een afspiegeling vormt van hun succesvolle samenwerking. Maar ook in hun Arsenaal. De eerste en nog steeds meest toonaangevende conceptstore voor interior design, gastronomie, juwelen, fashion & lifestyle.

De setting van het gesprek met Jan des Bouvrie is vanzelfsprekend het monumentale Arsenaal, te Naarden-Vesting. Het historische gebouw heeft in een vorig leven dienst gedaan als wapen- en munitiedepot. Naast het feit dat Des Bouvrie’s twintig medewerkers tellende ontwerpstudio hier gevestigd is, creëert de ontwerper samen met zijn vrouw Monique op deze plek alweer sinds 1993 een totaalconcept op het gebied van wonen, leven en recreëren. Iedereen die geïnteresseerd is in design, interieur, kunst, mode, juwelen, gastronomie of lifestyle in het algemeen, zou eigenlijk verplicht een bezoek moeten brengen aan deze eerste ‘lifestyle-tempel’ van Nederland. Ook na verschillende bezoeken blijft het een indrukwekkende plek met een bijzondere atmosfeer waar esthetiek en goede smaak hoogtij vieren.

 

Happy few
“Alles mag”, vertelde Des Bouvrie over het concept achter het Arsenaal. “Een antiek kastje naast een Rietveldstoel, een glazen kroonluchter boven een bont beschilderd tafeltje, zolang de bewoner zich er maar gelukkig bij voelt. Mensen moeten kunnen genieten in hun huis. Om dat te bereiken zijn er veel meer mogelijkheden dan we denken. Die wil ik graag laten zien. Ik vraag me altijd af wat er beter kan en op welke manier. Dat geldt voor een kop en schotel maar ook voor een zitbank. Functionaliteit en comfort zijn uitgangspunten. Mijn ontwerpen zijn niet bedoeld voor de happy few, maar voor de mensen thuis.” Dat is de reden dat Des Bouvrie niet alleen talloze interieurs ontwierp. Voor iedere ontwerper is het dé grote droom om zich met ieder detail van een inrichting bezig te mogen houden. Des Bouvrie krijgt die kans keer op keer en liet zijn licht schijnen over een scala aan interieurproducten. Letterlijk alles wat in een interieur thuishoort is door Des Bouvrie ontworpen: meubels, tapijten, open haarden, lampen, bloemenvazen en tal van andere accessoires. “Als ontwerper wil ik me met het complete scala bezighouden, zolang het maar met wonen te maken heeft”, aldus de ontwerper. “Ik neem alleen ontwerpopdrachten aan wanneer het klikt met de opdrachtgever en ik zeker weet dat ik geen concessies hoef te doen op het gebied van kwaliteit.” De laatste jaren bereikte hij hierbinnen een optimale vorm en bestrijkt hij de volle breedte van het vak. Van het ontwer- pen van een kraan en een stoel tot het ontwerpen van een huis, tuin en zelfs complete woonwijken.


“Ik denk dat we echt nummer één in de wereld zijn op het gebied van vernieuwend design.”


 

Dutch Design
Des Bouvrie’s visie op interieur en design heeft na al die jaren nog steeds niets aan kracht ingeboet. Dat blijkt niet alleen uit de stroom van nieuwe ontwerpen voor verschillende meubelproducenten die uit zijn koker blijven vloeien. In Het Arsenaal tonen hij en zijn vrouw Monique een bijzon-der scherp gevoel voor actuele ontwikkelingen op het gebied van design, kunst en architectuur. Zo is er veel ruim-te vrijgemaakt voor de presentatie van ontwerpen uit de stal van het ‘Dutch Design’. Des Bouvrie staat niet alleen aan de wieg van het witte Nederlandse interieur, maar creëerde ook de voedingsbodem voor deze wereldwijd vermaarde designstroming met vertegenwoordigers als Marcel Wanders, Studio Job, Hella Jongerius en Piet Hein Eek. Al deze ontwerpers weten dat ze schatplichtig zijn aan Des Bouvrie. Hijzelf is op zijn beurt trots op de manier waarop het Nederlandse ontwerp zich ontwikkelt, toont dat in Het Arsenaal en verwerkt de nieuwe richtingen in zijn persoonlijke stijl. “Ik denk dat we echt nummer één in de wereld zijn op het gebied van vernieuwend design.” Ook Jan des Bouvrie ontwikkelde al op jonge leeftijd een heel eigen visie op binnenhuisarchitectuur en meubeldesign, uit onvrede met de bestaande meubelontwerpen. Meubelproducent Gelderland produceerde in 1969 als eerste een ontwerp van zijn hand: de ‘kubusbank’. Dit tijdloze ontwerp werd een klassieker en verdween nooit meer uit de productie.

 


“Ik hoop dat wanneer mensen over tweehonderd jaar een bric à brac-winkeltje binnenwandelen en ze zien mijn kubusbank staan, ze zullen zeggen:
‘goh, dat is nog een echte Des Bouvrie’.”


 

Volgende generatie
Wat doe je als ontwerper met zo’n invloed op het huidige Nederlandse wonen? Dan probeer je die ervaring en visie te delen met een volgende generatie ontwerpers. Sinds 2004 bestaat de Jan des Bouvrie Academie, een hoge beroepsopleiding voor lifestyle adviseur in Deventer. En in 2010 ging in Amsterdam het Jan des Bouvrie College van start, een middelbare beroepsopleiding die creatieve jongeren opleidt tot bijvoorbeeld interieuradviseur. “Allemaal creatieve jonge mensen die vaak hebben geprobeerd op een academie te komen, maar daar om wat voor reden dan ook niet zijn aangenomen. Ze doen me denken aan mijn eigen jeugd. Ik ben woordblind en kon daardoor op school moeilijk mee komen. Als je creatief bent, ben je vaak lastig voor je omgeving, je voelt je onbegrepen. De kans is groot dat je de juiste opleiding mist. In dat gat springt het Jan des Bouvrie College. En wat blijkt: je komt er de leukste leerlingen tegen, ze stralen enthousiasme uit.” Naast het creatieve aspect, waarin geheel volgens het gedachtegoed van Des Bouvrie, het ‘ontwerpen in de breedte’ centraal staat, zorgt de academie er ook voor dat studenten na hun afstuderen ‘met beide benen in de maatschappij staan’. Des Bouvrie: “Wanneer je van de kunstacademie komt, ben je lekker creatief, maar dan kom je je eerste klant tegen en dan heb je niet geleerd met die mensen om te gaan. Die fout vermijdt mijn opleiding.”

Jan: “Ik voel me leeftijdloos. Ik denk nu nog zoals ik dacht toen ik 18 was. Bovendien houdt de combinatie van werk en hobby me jong, omdat ik er zo’n plezier in heb. Waar ik echt blij mee ben is dat Nederland momenteel toch veel vrolijker woont dan veertig jaar geleden. Als ik daaraan een stukje heb mogen bijdragen, ben ik al heel gelukkig.”

 ____
Getoonde foto’s zijn afkomstig van een gerealiseerd project van een appartement te Amsterdam. Dit onder leiding van Studio Jan des Bouvrie.
Dit project werd mede gerealiseerd door: Horstermeer Interieuren | www.horstermeer.nl & Bad Arsenaal | www.badarsenaal.nl

 


Jan & Monique des Bouvrie | Interieur Architecten


“Jan des Bouvrie werd geboren in Naarden op 3 augustus 1942. Na zijn opleiding aan de Rietveldacademie richtte hij een eigen ontwerpstudio op, waar meubels, tafel- zilver, stoffen en veel andere gebruiksvoorwerpen werden ontworpen. Hij verloste Nederland van het traditionele eikenhout en introduceerde symmetrie, licht en ruimte. Hij staat bekend om de witte ruimtes voorzien worden van enkele grote of kleine kleuraccenten.Tevens geeft hij colleges aan de Jan des Bouvrie Academie op de Hogeschool Deventer en Jan des Bouvrie College in Amsterdam. Monique des Bouvrie ontwikkelde samen met Jan Het Arsenaal en de designstudio tot een internationaal fenomeen. Het Arsenaal is een energieke en inspirerende plek waar Monique verantwoordelijk is voor de continue vernieuwingen op gebied van interieur, sferen, styling en het begeleiden van woonhuizen en projecten. De basis hiervoor ligt in haar aangeboren gevoel voor styling.
__
Alle projecten van Jan & Monique des Bouvrie bekijken?