
Wie de inkomhal passeert en de glazen deuren die naar de woonkamer leiden, wordt geconfronteerd met een schitterend uitzicht op de plas en het natuurreservaat aan de overkant. Water en riet is wat vanuit alle slaapkamers, de keuken en de meeste terrassen zichtbaar is. Met de molen in de verte wordt het typisch Hollandsche plaatje helemaal compleet. Dat geldt voor buiten, maar binnen is het niet wezenlijk anders. Aan een van de muren hangt een zwaan van Jan Asselijn, met daaronder een opengeslagen kunstboek over de beroemde zeventiende- eeuwse meester Johannes Vermeer. Bij nader toezien is het behang. “Het was lang zoeken naar een leverancier, maar dat gold ook de vloeren en veel van de kasten,” zegt de man des huizes. “Ik houd van een meer landelijke inrichting, mijn man is juist een liefhebber van het strakke design. We hebben elkaar de ruimte gegeven, soms zelfs in één en dezelfde kamer.”
Zwarte kasten
De keuken kenmerkt zich door het modernste kookcomfort, maar wel achter de deuren van klassieke zwarte kasten en in een zwart kookeiland. Het gasfornuis is een Lacanche, naar vormgeving en prestaties zo goed als een AGA maar minder verbruikend dan het Zweedse merk. Een zwarte wandkast bevat een koelkast van Miele. Een stuk verder staat een aparte en volledige koffiehoek. Het is een keuken met werkelijk alles erop en eraan, maar, in een traditioneel Hollandse sfeer en met veel tussenruimte. “We eten hier. Op een koude zondagmiddag kunnen we ook de houtkachel aanzetten en plaats nemen in de zithoek,” vertelt de bewoonster. Vanuit die hoek is uitzicht op een wijnkast die nog niet volledig is ingericht. “We nemen onze tijd overal voor,” zegt de heer des huizes. “Dit is de derde woning die Meubilair: Artistiek Kroonluchter: Brand van Egmond Smart Home en schakelmateriaal: Gira Nederland Fornuis: Lacanche HOOGSPOOR Design Light 269 we zelf hebben laten bouwen. Van de vorige zeiden we ook dat we er nooit weg zouden gaan, maar als je dat denkt ga je je erg perfectionistisch opstellen.” Dat perfectionisme blijkt ook uit de unieke combinatie van luchtafzuiging en verlichting, geïntegreerd in één armatuur. Zo wordt het plafond niet verstoord door plastic roosters. Desgevraagd verklaart Barend van Roessel, van Hoogspoor Design Licht, dat dit procedé makkelijker lijkt dan het is. “Je moet als opsteller van het lichtplan én van het luchtplan nauw samenwerken. Je hebt zoveel kubieke meter lucht en zoveel kubieke meter plafond tot je beschikking. De juiste verhouding maakt deze combinatie mogelijk. Wij hebben de eerste die perfect functioneert.”
Geen binnenhuisarchitect
De masterbedroom bevindt zich op de begane grond en is bereikbaar via een zijdeur van de woonkamer. Net als in de keuken zijn de kasten in de dressing maatwerk, alleen in een lichtere kleur. In de slaapkamer zelf valt opnieuw de tegenstelling op tussen landelijk en modern: antieke kastjes naast en achter het bed en aan het raam twee stoelen uit het interbellum. Een realistisch schilderij van een Frans erf, gemaakt door een voorouder, verleent de toch al zeer persoonlijk ingerichte ruimte een extra eigen tintje. “We hebben een tijdje gewerkt met een binnenhuisarchitect maar zijn daar toch mee gestopt. Ook de badkamer hebben we dus zelf vormgegeven. Dan kom je tot keuzes als de kiezelwand van de douche niet strak af te lijnen maar op de andere muur een stukje te laten doorlopen.”
De bovenverdieping wordt bereikt via een prachtige, houten trap. Langs een lange, brede gang liggen de diverse logeerkamers, de hobbykamers, de badkamer voor de logés en een technische ruimte. Het is een overdaad aan meters die de bewoners nauwelijks gebruiken. Voor zichzelf hebben ze alles op de begane grond ingericht. Er kan zelfs iemand komen inwonen boven de dubbele garage, waar zich een volledig ingericht appartement bevindt, op het moment dat deze vitale zestigers behoeftige tachtigers worden. “Maar we hebben het toch niet kunnen laten ook op deze bovenverdieping een vloer te leggen die we ook beneden in het toilet hebben gelegd: met kleine mozaïeksteentjes in een patroon dat doet denken aan de late jaren vijftig. Om de illusie compleet te maken hebben we geen mengkranen maar enkele kranen geïnstalleerd, en aan het begin van de gang is een hoekje met oude trouwfoto’s van grootouders. Ons persoonlijk stempel mag overal zichtbaar zijn. We hebben een familietuin en dus ook een familiehuis, waar kinderen en kleinkinderen vaak komen. Dit is een manier om hen duidelijk te maken dat ze er welkom zijn en het ook als hun thuis mogen beschouwen.”
Doorkijkluiken
Het overdekt terras bevat niet één maar twee zithoeken – én een buitenkeuken. Schermen met grote doorkijkluiken stellen de bewoners in staat ook op koudere momenten en laat op de avond buiten te blijven. Diverse verlichting bollen die zijn gemaakt van glas dat in gesmolten vorm over de mal heen is getrokken zorgen dan voor extra sfeer. Maar zelfs achter het scherm zitten ze vol in het zicht van de voorbijvarende boten en bootjes. “Het is maar enkele maanden per jaar en soms klinken ze ons vanop de boot toe,” relativeert de bewoonster. “Om te voorkomen dat mensen té dicht bij komen of zelfs aan land, hebben we de waterlelies langs de kant laten doorgroeien.” Er is ook uitzicht op ander water dan de plas: dat van het binnenzwembad dat deels overdekt is en deels in de buitenlucht staat. “Mijn vrouw wilde geen blingbling zwembad: een kuip die er slechts staat voor het zicht. Dus hebben wij gekozen voor een eenvoudig, ‘boerenzwembad’, maar wel een dat zowel ‘s winter als ‘s zomers te gebruiken is. Zelfs bij vorst kun je onder de schuifwand naar buiten zwemmen, want het water is constant 29 graden.” De aparte koffiehoek, de loungestoelen, de met een kiezelwand versierde doucheruimte en aparte toiletruimte verdienen allerminst het bijvoegsel ‘ boeren’. Het binnenzwembad annex poolhouse getuigt van smaak en past perfect bij de woning, gesymboliseerd door de houten plafondbalken die ook in de masterbedroom zijn gebruikt. Als kers op de taart kan de door Jacco Maris gemaakte hanglamp tot in het bad zelf zakken.
Naast het binnenzwembad, onzichtbaar achter een haag, liggen niet minder dan honderd zonnepanelen. Aan de andere zijkant van het huis bevindt zich een kleine laagstamboomgaard en staan rijen bessen, bramen en aardbeien. Een van de hobby’s van de vrouw des huizes, die in de dubbele garage niet alleen een ruimte heeft voor bloemschikken maar ook een koelcel voor het vele fruit. Achter de garage is het bootshuis – een soort half open garage voor de motorboot, die met behulp van een speciale lift boven de waterlijn kan worden gehangen. “Een effectief middel tegen de vele alg,” legt de vrouw man des huizes uit. “Wonen aan het water betekent bovendien altijd alert zijn voor een overstroming.” Het waterschap stelt strenge eisen aan de waterhuishouding, en dus ook aan een bootshuis. “Voldoen aan die eisen en je tekening afstemmen met het waterschap was één van de uitdagingen bij deze opdracht,” zegt architect Maurice van bureau Van der Padt & Partners in Giessenburg. “Maar omdat we voor deze aanbouw een stuk tuin afgroeven en dus ruimte creëerden voor water, kregen we de toestemming.”
Fotografie: Jaro van Meerten