Jaren ’30 woning: op een moderne manier in ere hersteld

Orbit Lighting

Een Jaren ’30-woning ademt een bepaalde sfeer waar al veel mensen verliefd op zijn geworden. Het zijn misschien wel de meest gewilde woningen op dit moment. De Brabantse woning die wij bezochten werd bovendien voorzien van nog meer smaakvolle elementen, zoals zachte zitplaatsen en een lichte keuken. En dat terwijl het in eerste instantie niet de droomwoning voor de eigenaars leek te zijn.

We woonden in de buurt en waren niet echt op zoek naar een nieuw huis”, steekt de bewoonster van wal. “We kregen de kans om te gaan kijken bij een nieuwbouwproject, maar dat was niet wat we wilden. En toen zag ik dit huis te koop staan. We zijn gaan kijken en waren op weg terug naar huis al aan het bedenken hoe het zou kunnen worden.  Een grootse verbouwing volgde. Alles werd gestript, van vloer tot plafond. Beetje bij beetje veranderde de villa in hun droomhuis. De warme sfeer bleef bestaan doordat oude elementen behouden bleven of vervangen werden door sfeermakers die net zo goed bij het huis passen.


Leefruimten

Jaren '30 woning, verbouwing, The Art Of Living

Alle leveranciers van de leefruimten

Buitenverlichting

Orbit Light Studio

Kroonluchter

Kroonjuweel verlichting

Inbouwverlichting

Orbit Light Studio

Beeld & Geluid

Remkes Beeld & Geluid

Maatwerk kasten

Theuws Hoskam Maatwerk Interieurs

Keukenblad

Cosentino

Afzuigkap

Alphenberg

Verbouwen naar de nieuwe standaard

Direct bij binnenkomst valt het statige karakter van het interieur op. Oude glas-in-loodramen zijn gecombineerd met moderne stalen deuren. Deze leiden van de hal naar de centrale ruimte waar de woonkamer, keuken, speelkamer en trap op uitkomen. Alle ruimtes vormen een apart gebied en kunnen worden afgesloten door schuifdeuren, maar ze staan toch in verbinding met elkaar. Via de eetkamer of de hal kom je terecht in de ruime keuken. Hier valt meteen de lichte uitbouw op. “Deze was er al, maar de keuken stond tegen de buitenmuur aan, waardoor het een stuk minder licht was”, vertelt de bewoonster. “We hebben er alles uitgehaald en een nieuwe keuken geplaatst met nieuwe, hogere ramen.” De zwart-witte keuken is modern met haar kookeiland, wijnkoelkast, ovens en praktische nis, en toch misstaat het geenszins.

Een interieurdesigner bedacht het interieur, waarna de bewoners het praktische gedeelte zelf lieten voeren. Veel werd er vernieuwd, zoals de binnendeuren, de visgraatvloer en de plafonds, maar wel passend bij de oude stijl. De inbouwkast in de eetruimte werd vervangen door een moderner exemplaar, maar ook andere elementen veranderden. De houtkachel werd bijvoorbeeld een gaskachel.


Bovenverdieping

Jaren '30 woning, verbouwing, The Art Of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Domotica installatie

Op de bovenverdieping van deze jaren ’30 woning vinden we drie slaapkamers, een thuiskantoor en als pronkstuk de masterbedroom. Je komt eerst in de ruime badkamer met vrijstaand bad, dubbele inloopdouche en dubbele wasbak. Deze wordt gescheiden van de slaapkamer door houten lamellen, die we ook terugzien bij de inloopkast en ervoor zorgt dat de ruimtes mooi op elkaar aansluiten. Behalve de bovenverdieping beschikt de villa ook nog over een grote zolder. Hier bevindt zich een slaapkamer, speel- kamer, apart toilet en de badkamer voor de kinderen, die compleet nieuw werd aangelegd. Omdat de schoorsteenmantel toch geen dienst meer deed voor de rook van de houtkachel, kon deze mooi gebruikt worden voor het wegwerken van alle nieuwe leidingen.

Wil Wouters Installatietechniek deed de totale e- en w-installatie. Alle techniek die je er ziet werd door de totaalinstallateur gerealiseerd. De woning is voorzien van een complete domotica-installatie. Dit was een enorme uitdaging omdat alles moest passen bij de stijl van de woning. Rob Tummers, accountmanager Nederland bij Orbit Lighting, beaamt dat dit lastig was. “Wij hebben het lichtontwerp, de levering van de armaturen en de projectbegeleiding van het verlichtingsconcept gedaan, zowel binnen als buiten. We wilden de oude stijl perfect combineren met de nieuwe vormgeving. Daarom hebben we gekozen voor trimless inbouwarmaturen in combinatie met half in/opbouwarmaturen.


Tuin

Jaren '30 woning, verbouwing, The Art Of Living

Alle leveranciers van de tuin

Buitenleven

Hoewel de jaren ‘30 woning aan een doorgaande weg ligt, valt ze niet op door de diepe voortuin en hoge beplanting. Deze werd pasgeleden nog aangelegd, net als de grote achtertuin, het zwembad en het poolhouse met poolbar en fitness. De harmonicadeur van het poolhouse kan helemaal open, waardoor dit gedeelte ook echt onderdeel wordt van de tuin. “Dit was erg belangrijk voor ons omdat we veel buiten leven”, vertelt de bewoner. “Hier hebben we in de zomer al zo veel gezeten. Als ik mijn ogen dichtdeed, dacht ik dat ik op vakantie was. Maar dan keek ik om me heen en besefte ik: wij wonen hier gewoon!”

Editor: Media team

Datum: 23-03-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Desiree Pennings

Fotografie: Jaro van Meerten