Jaren '70 woning | De Bever Architecten

Jaren ’70 woning omgetoverd | De Bever Architecten

De gehele benedenverdieping werd onder handen genomen

Architect Stefan de Bever bouwde de binnenzijde van een jaren ’70 woning totaal om. De keuken verhuisde van voor naar achter in de woning, muren werden weggebroken en er kwam licht voor in de plaats. De villa in de bosrijke omgeving is nu zowel van binnen als van buiten een plaatje.

In een half jaar tijd werd de gehele benedenverdieping onder handen genomen. Op de bovenverdieping werd alleen de vloer opgeschuurd en alles werd geschilderd. Des te groter waren de veranderingen op de begane grond. Die waren soms ook voor de eigenaars zelf verrassend. “Stefan kwam met nieuwe ideeën waaraan wij nooit gedacht zouden hebben. Zo heeft hij de nis erin getekend en een nieuwe gang gemaakt”, zegt de bewoonster.

Pronkstuk

Het begon allemaal met de keuken. Die zat aan de voorzijde van de woning, maar de bewoonster wilde hem het liefst aangrenzend aan de tuin hebben. Ze wilde graag aan de achterzijde van de woning leven waar ze kon genieten van het groen, het mooie licht en de privacy. En omdat de vloer er toch uit moest voor de vloerverwarming, de keuken eruit gebroken werd en de verdieping werd gestript, was het niet veel meer moeite om de keuken naar achteren te verplaatsen.

De keuken is het pronkstuk van de woning geworden. Marcel Zwaard Meubel- en Interieurbouw heeft de keuken gemaakt. Met name over het pitt cooking zijn de bewoners erg te spreken. Daarbij zijn de kookpitten direct verwerkt in het werkblad en niet in een fornuis. De grootte en de hoeveelheid pitten zijn helemaal zelf te bepalen.

Maatwerk keuken, Marcel Zwaard, pitt cooking, kookeiland, strakke witte keuken, jaren 70 woning, De Bever Architecten

De keuken werd van voor in het huis naar achteren geplaatst, waardoor er nu een mooier uitzicht is op de achtergelegen tuin. Op deze foto zijn de houten shutters van Sunway dan ook niet te zien, maar wanneer de bewoners meer privacy willen, zorgen deze daarvoor.

Het was interieurbouwer Marcel Zwaard die de keuken maakte en plaatste, inclusief het pitt cooking.

Maatwerk keuken, Marcel Zwaard, houten kasten, wit kookeiland, jaren 70 woning, De Bever Architecten


“De keuken is het pronkstuk van de woning geworden”


De plaats van de trap veranderde, zodat deze minder prominent aanwezig is, maar wel een stuk mooier oogt.

Ruime woonkamer, betonvloer, houten tafel, grote ramen, jaren 70 woning, De Bever Architecten

De bewoonster verzorgde de styling zelf en slaagde voor haar interieur bij Meijs Wonen. Van Engeland en Intersteel zorgden voor het hang- en sluitwerk en het deurbeslag van de grote, zwarte deuren.

Licht en openheid
Pilaren scheiden de keuken en de woonkamer, zonder dat de ruimte gesloten of donker wordt. De lichtinval is overal in de woning voelbaar. In de woonkamer is de betonnen bank bij de haard een opvallend element. Deze werd door Stefan gegoten in een houten bak, zodat de nerven een eigen structuur geven. De plaats van de open haard is hetzelfde gebleven.

Bijzondere vloer
Een groengrijze betonvloer verbindt alle woongedeeltes met elkaar. Deze is in alle vertrekken hetzelfde. Hij ziet eruit als een gietvloer, maar het is gewoon een afdekvloer die netjes is neergelegd. Kemenade Vloerafwerking heeft er een afwerkingslaag overheen gemaakt.


“Pilaren scheiden de keuken en de woonkamer, zonder dat de ruimte gesloten of donker wordt”


Woonkamer, ruimtelijk, licht, Marcel Zwaard, interieurbouw, jaren 70 woning, De Bever Architecten

Aannemer Ban Bouw voerde de ideeën van de architect uit, zodat alles samen kwam tot het geheel dat het nu is.

De betonnen bank bij de open haard heeft een mooie structuur, dankzij het oog voor detail van de architect. De bijpassende televisie en de B&O-installatie werden geleverd door Henri Tibosch.

Elegante trap
Waar nu de keuken de belangrijkste plaats van de woning is, was het voorheen een wenteltrap die het beeld domineerde. Die trap heeft plaatsgemaakt voor een elegant, houten exemplaar naast de entree, afkomstig van Van Eck trappen & kozijnen. Wanneer je via de trap naar beneden loopt, kijk je nu recht de keuken in. Het trapgat moest nieuw in de woning gezaagd worden, want de opening kwam op een andere plaats te zitten.

Bovenverdieping, vide, lichtinval, grote ramen, jaren 70 woning, De Bever Architecten

De bewoners wilden veel licht en dat kregen ze, mede dankzij de lichtstraat die invloed heeft op zowel de keuken als de woonkamer en de vide.

Helemaal naar wens
“We hebben een jaren ’70 woning leeggehaald en helemaal gemoderniseerd. Onze woning laat zien dat dat kan. Met behulp van Stefan de Bever is alles gemaakt zoals wij het wilden, omdat wij hier zo graag wilden wonen”, aldus de bewoners.

 

 

Tekst: Desiree Pennings
Fotografie: Jaro van Meerten

 

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:

 


Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media