Karaktervol grachtenpand 

Cris van Amsterdam

Verbluffend kun je het interieur van dit Amsterdamse grachtenpand gerust noemen. Uniek bovendien: één van de karakteristieke elementen is de originele spoorrails die is opgenomen in het interieurontwerp. Het spoor is een historische link naar de steenhouwerij waarvoor het pand begin vorige eeuw werd gebouwd, in art-deco– en art-nouveaustijl. Natuursteen werd vanuit de gracht op een kar gehesen en via het spoor naar binnen gereden tot achter in de werkplaats. 


Keuken

Grachtenpand, Karaktervol ,Cris van Amsterdam, The Art of Living

Alle leveranciers van de keuken

Stukwerk

Van Houts Projects

Verlichting

kreon nv

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland B.V

technische installaties

van Ekelschot Installatietechniek

restauratie en verbouwing

Bouwbedrijf van Schaik
Grachtenpand, Karaktervol ,Cris van Amsterdam, The Art of Living

Modern comfort in historisch erfgoed 
Tegenwoordig woont er een gezin, na een grondige restauratie en verbouwing. Cris van Amsterdam tekende voor het ontwerp van dit stijlvolle interieur, inclusief meubels en lichtplan. Het werd gerealiseerd samen met vaklieden. In het nieuwe interieur van de voormalige steenhouwerij heeft natuursteen ook een belangrijke rol. Denk aan onyx voor de wanden en vloeren van de badkamers en toiletten, statuario-marmer voor de halvloer en het blad van het keukeneiland en groen natuursteen voor het werkblad. De levendige keuken is uitgerust met nog meer natuurlijk materiaal zoals gerecycled geribbeld leer en notenhout, passend bij de trap en lambrisering. Het moeraseiken, dat gebruikt is voor de kastelementen van de keuken, heeft een grijze vleug doordat de boomstammen die jarenlang in het water lagen. 


Kelder

Grachtenpand, Karaktervol ,Cris van Amsterdam, The Art of Living

Alle leveranciers van de kelder

Maatwerkinterieur

Enderberg Interieurbouw

wandpatroon

Marlene Willemsen

Van industrieel tot bloemrijk 
In het pand – bestaande uit vier etages en een kelder – vormen karaktervolle, rijke materialen, sierlijke vormen en warme kleuren de rode draad. Cris: “Van beneden richting de hoogste etage wordt het interieur steeds warmer en bloemrijker. Beneden is het meer industrieel ingericht. Centraal punt is hier de lift die ik ontwierp met een stoere klassiek-industriële liftkooi. Vanbinnen is de lift voorzien van notenhouten lambriseringen met verouderde bronzen spiegels en een plafond met glas-in-loodmozaïek geïnspireerd op het werk van Frank Lloyd Wright. Op de vierde etage hebben we een klassiekere sfeer gecreëerd met een speelruimte, cinema en een theater waar toneel geoefend wordt.


Leefruimte

Grachtenpand, Karaktervol ,Cris van Amsterdam, The Art of Living

Alle leveranciers van de leefruimte

Wandtextiel

Dutch Walltextile Co.

lambrisering en het erkerbankje

Enderberg Interieurbouw
Grachtenpand, Karaktervol ,Cris van Amsterdam, The Art of Living

Art-deco chic 
Op de eerste etage zijn de bibliotheek en living te vinden. De living heeft twee in ere herstelde, gerestaureerde haarden en een nieuw lijstwerk voor de plafonds met art-deco-rozet. Op de tweede etage is de uitbundig ingerichte suite gelegen. Hier zijn de slaapkamer, de walk-in-closet en de badkamer onderling verbonden door brede schuifdeuren met schitterend geëtst glas. Op de derde verdieping liggen de sfeervolle kinder- en gastenkamer en badkamers. De oorspronkelijke houten trap is geheel gerenoveerd en slingert door het hele pand. Florale art-nouveaupatronen op de wanden bij het trappenhuis, in het smeedijzer en in gestikte vorm in de lederen liftdeuren, laten zien dat over elk detail is nagedacht. 

Editor: Media Team

Datum: 24-01-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Sanne Bender

Fotografie: Rob Kater Photography