Kasteelwoning, Frans van roy, authentieke woning, Karakteristiek pand, Renovatie, Wit interieur, Houten details, Modern interieur, strak interieur

Wonen in een kasteelwoning | Architectenburo Frans van Roy 

Het kwam zomaar voorbij op Funda: deze kasteelwoning midden in de Brabantse bossen. Gebouwd in 1870 om dienst te doen als weekendjachthuis. De huidige bewoners waren gecharmeerd van de unieke locatie en het karakteristieke pand met zijn eclectische stijl. Er was een flinke verbouwing nodig om het helemaal naar hun wens te maken. Het resultaat mag er zijn: bijzonder wonen in een kasteelwoning die historie ademt.

Uitdagingen

De verbouwing kende volop uitdagingen. De hele infrastructuur moest vernieuwd worden. Architect Frans van Roy, die ook de vaste inrichting in de kasteelwoning ontwierp, heeft ervaring met monumentale panden: “De uitdaging was om, vanwege de keuze voor warmtepompen, zo goed mogelijk te isoleren, zonder inwendige compensatieproblemen op te roepen. De woning moest energiezuinig en comfortabel zijn.”

Maatwerk keuken

Ooit een aftands bruin vertrek met groene tegels, is nu een sfeervolle, lichte ruimte waar heerlijk gekookt wordt. De antieke schouw is gebleven. Alles in de keuken is op maat gemaakt. Een nadeel is de beperkte bladruimte. “Maar,” zo legt Van Roy uit, “een kookeiland in de woonkamer plaatsen, had geen recht gedaan aan de structuur van het pand.” In die woonkamer zijn veel authentieke elementen verloren gegaan door een schoorsteenbrand.  De zandstenen schouw is weggewerkt achter een haardwand met houtopslag. Boven de eettafel hangt een moderne variant van een kroonluchter.

Kasteelwoning, Frans van roy, authentieke woning, Karakteristiek pand, Renovatie, Wit interieur, Houten details, Modern interieur, strak interieur

In de keuken bleven de historische schouw en de oude granietvloer behouden, nu gecombineerd met een moderne inrichting.

Brede en smalle zone

In de ruimtelijke indeling van de woning is zowel de historie als de hand van de architect terug te zien. Het kasteeltje was symmetrisch van opzet, en is dat nog steeds. De gang splitst het pand op in een brede en een smalle zone. Om de traphal af te scheiden van de andere ruimten is een hardglazen binnenpui gemaakt. Dit gaf bovendien de mogelijkheid om twee van de oorspronkelijk vier binnendeuren te gebruiken op de eerste verdieping, voor de slaapkamer en de garderoberuimte van de badkamer.

Kasteelwoning, Frans van roy, authentieke woning, Karakteristiek pand, Renovatie, Wit interieur, Houten details, Modern interieur, strak interieur

Helaas vinden we in de woonkamer weinig authentieke elementen terug, omdat die eerder verloren gingen tijdens een schoorsteenbrand.

Historisch, maar toch ontzettend modern wonen. De gordijnen in elke ruimte zijn geleverd door ArteVelum.

Zand uit de Sahara

Vanuit de gang leidt een monumentale, eikenhouten trap naar de tweede en vervolgens derde verdieping. Het afschuren en zandstralen – met zand uit de Sahara – was een flinke klus. Ook op de overloop zijn de houten vloeren helemaal kaal geschuurd en daarna gewhitewasht. In de aangrenzende bibliotheek zorgen ramen van 3 meter hoog voor een ruimtelijk karakter en meteen voor daglicht om bij te lezen. Voldoende licht in huis was voor de bewoners vanaf het begin een wens. Bij zo’n pand midden in de bossen is dat belangrijk, zeker op donkere winterdagen. Vandaar ook de keuze voor veel witte en lichtgrijze tinten.

De gang splitst het gebouw op in twee zones en biedt toegang tot de verschillende leefruimtes.

Kasteelwoning, Frans van roy, authentieke woning, Karakteristiek pand, Renovatie, Wit interieur, Houten details, Modern interieur, strak interieur

Het sanitair en alle leidingen moesten vervangen worden, wilde het een comfortabele woning worden.

In de badkamer wordt gebruik gemaakt van kranen van Grohe en is een gietvloer van DRT Gietvloeren toegepast.


‘‘Een kastenwand vormt de afscheiding tussen bibliotheek en masterbedroom’’


Historisch plaatje

Er was in de hele kasteelwoning geen kast te vinden. Met de hulp van een interieurbouwer is nu op allerlei plekken extra opbergruimte gecreëerd. Zo kwamen er in de badkamer maatwerkkasten en een zwevend wastafelmeubel. De gastenkamers op de derde verdieping zijn in dezelfde stijl ingericht en kregen eenzelfde witte gietvloer. De karakteristieke vensters en oude balken maken het historische plaatje compleet. Ook de tuin is, in al zijn eenvoud, prachtig. “We hebben een paar plekken gecreëerd waar het lekker toeven is voor onszelf, maar het verder bostuin gelaten”, besluit de bewoonster.

MDDA heeft ook in dit project het advies en begeleiding voor de domotica op zich genomen.

 

Tekst: Janneke Sinot
Fotografie: Jaro van Meerten & Jo Gelton

____

Meer projecten bekijken van Architectenburo Frans van Roy?


Web editor: Media team     |

Datum: 10 | dec | 2019


Tags: , , , , , ,

Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media