
Keeris architecten is een bureau dat al sinds jaar en dag zijn stempel op het architecturale landschap van de Noord-Brabantse Kempen drukt. Aan het roer van Keeris architecten staan Pieter en Willem Keeris en hun vader, senior architect Tinie Keeris. Zo oud als het bureau is, zo ver strekt ook de geschiedenis tussen Tinie en de familie van de bewoners van deze schuurwoning. Omdat de man des huizes gek is op technische snufjes moest het huis van alle gemakken worden voorzien. Daarvoor schakelden ze domoticaspecialist Prowork in, van eigenaars Michiel en Marion Jansen, dat dit jaar al 25 jaar automatiseringstechnologieën naar de Nederlandse en Vlaamse woningen brengt. Zo werd het huis voor iedereen een plek om comfortabel samen te zijn.
Hoofdelementen van het interieur
De echte entree bevindt zich eigenlijk ‘achterom’, zoals het hoort bij een Brabantse woning, maar desondanks nodigt de voorzijde van deze moderne schuurwoning direct uit om het huis te betreden. Dat deze villa eigenlijk een hightech villa is, zou je op het eerste gezicht niet zeggen. Zo subtiel als alles door Prowork is geïnstalleerd. Door middel van een camerasysteem en bewegingssensoren is het perceel optimaal beveiligd en krijgen de bewoners via de app in hun telefoon een melding wanneer iemand hun kavel op loopt. Ongewenst het terrein betreden, zit er dus niet in – dat is wel zo veilig! Bij binnenkomst sta je in een riante hal, onder een hoog opgetrokken doorlopend raam en verwonder je je over de lichtinval en over blikvangers als de designlamp in de vide en de fotokunst boven aan de trap. In de entree vallen onmiddellijk de hoofdelementen van de binnenhuisarchitectuur op: het warm-grijze stucwerk, de grijze gietvloer en donkere afwerking creëren eenheid in de gehele woning.
Consistentie tot in de details
Wanneer je via de entree de open keuken, het eetgedeelte en de living betreedt, voel je meteen dat je in de spil van de woning staat. Dit centrale gedeelte is op het zuiden georiënteerd en bevindt zich achter de topgevel, waarvan het glas zich van links naar rechts uitstrekt over zowel de lengte als breedte van het huis. Hierdoor baadt de leefruimte overdag in het licht en hebben de bewoners een prachtig uitzicht op hun groene tuin. Wanneer ze zich ’s avonds op de sofa willen terugtrekken voor een film schuiven met een tik in de app automatisch de gordijnen dicht en worden de spots gedimd voor een extra knusse sfeer. “Voor een mooie totaalafwerking is het juiste schakelmateriaal evengoed belangrijk”, vertelt Michiel Jansen, technicus en mede-eigenaar van Prowork “Wanneer de bedieningselementen moeiteloos bij de rest van de materialisatie passen, resulteert dat in een luxueus en geraffineerd interieur.” Zoals in de entree al te merken was, zijn ook in het centrale deel dezelfde kleuren en materialen gebruikt. Als accentkleur werd er voor koper gekozen, die terugkeert in de aders van het dekton, de grepen in de keukenfronten, de kraan en de verlichtingsarmaturen. Het consistente gebruik geeft je het gevoel dat je naar het werk van een binnenhuisarchitect kijkt, maar niets is minder waar. “We zijn zelf veel op pad geweest”, vertelt de bewoonster. “We hadden helder voor ogen wat we wilden en zijn alles samen gaan uitzoeken. Van de kleur van de gietvloer tot het dekton. Maatwerkinterieurbouwer H&J heeft onze wensen perfect vertaald, goed meegedacht en alles wat niet praktisch bleek of wat wij zelf niet konden voor ons opgelost en technisch uitgetekend. Hierdoor hebben we echt het gevoel dat deze woning voor ons en door ons is gemaakt.”
Bad als blikvanger
Op de bovenverdieping staat het hebben van een eigen plek centraal. Wanneer je binnenkomt in de slaapkamer, waan je je even in een boetiekhotel. Het donkere hout van het maatwerk en de zachte stoffen van het linnen en de gordijnen stralen comfort uit. De weggewerkte inloopkasten scheiden bovendien het kleedgedeelte van de slaapkamer. Het dakraam laat een zee aan licht binnen dat rechtstreeks op het bed schijnt. Door de slaapkamer te koppelen aan een eigen riante badkamer is er een ultiem gevoel van geborgenheid en ontspanning ontstaan. Om toch de landelijkheid van de omgeving te accentueren verfraait een stel houten balken de en-suitebadkamer. Bovendien lijkt de ruimte optisch langer doordat de nok van het dak zich uitstrekt over de lengte van de badkamer en doordat de gevel zich opent door middel van de in een punt toelopende kozijnen. Je kijkt zo in een rechte lijn op de oude boom in de tuin. Wat een heerlijke plek om te genieten van een bad!
De leukste woningen zijn de woningen die je verrassen. Zo ook deze! Bij binnenkomst in de entree licht de glazen doorkijk in de vloer al een tipje van de sluier op: onder het huis gaat een souterrain schuil dat zich over de gehele oppervlakte van de woning spant. “In eerste instantie was het plan om het souterrain klein te houden, maar budgettair maakte het weinig verschil en bovendien heeft een volledig onderkelderd huis ook constructie- technisch een voordeel: je hebt een kleinere kans op verzakkingen of scheuren in de vloer”, licht Pieter Keeris toe. De keuze was dus snel gemaakt. Het souterrain, dat net boven het maaiveld uitsteekt, heeft een boel natuurlijke lichtinval: horizontaal via de ramen in de gevel, maar ook verticaal! Wanneer je onder de glazen lichtstraat staat, kijk je door het raam in de vide zo omhoog naar de hemel. Het souterrain werd een plek voor ontspanning: er is een bar, er staan sportattributen en er is een door Prowork gepersonaliseerde en geïnstalleerde thuisbioscoop. De uitgelezen plek voor een barbecue of een avondje met vrienden is echter de bar in de tuin, die in dezelfde stijl is doorgetrokken als het huis. Het is dé plek bij uitstek voor een dosis Brabantse gezelligheid.
Gevelstenen brengen extra diepte
Als het oorspronkelijke idee van de bewoners was goedgekeurd door de welstandscommissie, had deze woning er volledig anders uitgezien. Door het beschermde dorpsgezicht en de landelijke omgeving waren er voor architectenbureau Keeris nogal wat eisen om rekening mee te houden. Omdat de villa in een groenstrook aan de rand van het dorp ligt, moest het ontwerp niet alleen qua kwaliteit, maar ook qua stijl een visitekaartje voor de omgeving worden. Seniorarchitect Tinie Keeris startte het project, gaf het stokje over aan zijn zoon Pieter voor de grove lijnen en was later weer betrokken bij de afwerking. Die samenwerking bevalt beide architecten goed. Pieter: “De kracht zit ‘m erin dat je elkaar aanvult en kunt brainstormen om het beste resultaat te bereiken.” De schuurwoning heeft een rieten dak met een overstek en een topgevel op het zuiden, die haaks op de hoofdlijn staat. De garage is qua stijl en detail een afgeleide van de woning. Aan de achterzijde is er een overkapping gecreëerd door een eiken spant toe te passen. Hetzelfde eiken is als extra detail gebruikt bij de voordeur en de grote raampartijen. De grootste verrassing was toch wel het effect van de gevelstenen. “Eerst wilden we wit stucwerk”, vertelt de bewoonster, “maar dat idee werd afgekeurd door de commissie. Tinie en Pieter haalden ons over om toch voor gevelstenen te kiezen. Om extra diepte aan te brengen, kozen we voor meerdere kleuren – geel, bruin en zilverkleurig. We hadden geen betere keuze kunnen maken.” Ook de bouwbegeleiding van Soetens Bouwbedrijf verdient een vermelding. “De begeleiding was om door een ringetje te halen”, vertelt de bewoonster. De bewoner vult aan: “Een ontwerp kan nog zo goed zijn, zonder een bekwame aannemer komt er niets van terecht.”
Fotografie: Jurrit van der Waal